+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

De ce sa cunosti profilele oamenilor din echipa ta?

Postat de la 03 Mar, 2014 in categoria Echipa, Personalitate
timpuri dificile

Istoria despre care vreau sa va povestesc s-a intamplat acum niste ani buni, insa nu timpul este important ci invatamintele trase atunci. Este vorba despre oameni aflati intr-un context economic dificil, nescoliti nicaieri sa depaseasca asemenea situatii. Nimeni nu se mai confruntase cu asemenea provocari si tot ce aveam ca resursa eram noi, oamenii din echipa care a trecut prin asa ceva.

Am sa incerc sa nu dau nume de institutii, poate unii le veti intui. Pe bulevardul cu fantani care duce catre Casa Poporului, erau in acel an mai multe institutii financiare. Era o perioada in care sistemul bancar era fragil si slab reglementat si a fost o serie lunga de institutii financiare care au zguduit din temelii increderea populatiei. Iar noi… eram o echipa intr-o institutie financiara mica, care cumparase titluri de stat de la banca centrala prin intermediul unei banci mari la acea data.

Scadenta s-a intamplat sa fie cu 1 zi inainte de prabusirea rasunatoare a acelei banci. Cu un efort muribund, acea banca si-a onorat catre noi datoria, insa cu conditia de a ne asigura singuri transportul valorilor. Si in acest moment a inceput nebunia si stresul. Urma ziua in care la randul nostru trebuia sa returnam oamenilor sumele plasate.

Pe bulevardul cu fantani in acea zi erau 2 falimente rasunatoare, la noi se returnau insa banii, incet, in limita unui singur ghiseu. Si oamenii stateau cuminti la coada, isi primeau inapoi banii si dobanda aferenta. Pe strada insa era o tensiune aproape palpabila. In spatele acestei situatii a fost de fapt o echipa care s-a organizat incredibil. Nu mai conta profesia si functia nimanui, atunci a contat numai personalitatea fiecaruia si dorinta intregii echipe de a rezolva o situatie extrem de dificila. Caci in ceea ce am facut noi, numai atitudinea a contat.

Ne-am reimpartit rolurile, dupa cum stiam ca ne este firea: colega mea de la contabilitate, o fata din cale afara de precauta si de panicata, a trecut la casierie, a fost incuiata in incinta securizata si a inceput sa preia titlurile de stat si sa returneze oamenilor banii. Presedintele nostru, un domn intre doua varste cu o figura impozanta, usor arogant insa sigur pe sine, stabil in actiuni, a stat permanent in randul oamenilor si i-a indrumat catre casierie, a raspuns la intrebari, a tinut oamenii de vorba, a glumit si a inveselit permanent atmosfera. A coborat autoritatea in randul oamenilor si a redus agitatia si angoasele.

Eu, impreuna cu contabilul sef, un domn aflat in pragul pensionarii, ne-am asumat un risc imens, unul care sfideaza ceea ce ar face multi intr-un asemenea context. Noi am carat, fara paza, fara masina blindata, cu doua sacose de rafie, imbracati jerpelit, facand nenumarate drumuri circa doua miliarde de lei, in conditiile in care cea mai mare bancnota de pe piata valora 50 de lei! Si eforturile noastre au dat roade, am returnat pana la ultimul leu, apoi am ramas pana tarziu in noapte, in echipa noastra mica si am sarbatorit. Am sarbatorit victoria noastra, ne-am felicitat pentru “diviziunea muncii perfecta”. Cat de important este sa cunosti profilul psihologic al oamenilor din echipa ta! In conditii de stres, in situati exceptionale, acesta cunoastere face diferenta.

Mi-am adus aminte acum aceasta intamplare, pentru ca facand curat pe biroul meu, mi-a cazut in mana propriul meu raport Hogan Safety. Si-am ras de mine singura recitind scorul de la scala Precaut. Eram singura persoana care putea sa isi asume un asemenea risc atunci. Pentru ca persoanele cu scoruri mici, asa cum am eu, tind sa isi asume riscuri foarte mari, uneori inutile. Ce echipa am facut cu Domnul Vigilenta, Doamna Precautie si Seful cel Stabil. Cat noroc am avut sa fim atat de diferiti si sa ne completam atat de bine. Cat noroc am avut sa nu se intample in ziua aceea evenimente cu consecinte pe care sa le platesti o viata intreaga. Evident astazi nu as mai face asa ceva sub nicio forma. Nimeni nu trebuie sa riste la job intr-o asemenea masura. Exista o granita subtire intre curaj si risc inutil. Si cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa constientizeze aceste lucruri si sa afle unde se situeaza pe axul unei balante atat de sensibile.

Pe langa considerentele interioare, am invatat atunci cat de important este sa ii cunosti in profunzime pe oamenii cu care lucrezi, indiferent ca sunt subalterni, sefi sau colegi aflati pe acelasi nivel de management. Principalul beneficiu pentru managerii de linie este faptul ca ajungi sa stii cum sa ii conduci in asemenea situatii, tinand cont de abilitatile lor naturale sau evitand ceea ce ii scoate din zona de performanta.

Inteleg acum, dupa doi ani de cand traiesc in compania evaluarilor de personalitate Hogan, cat de profunda este legatura dintre personalitate si cele 6 competente de siguranta (Ne-compliant – Compliant, Panicat – Stabil, Iritabil – Temperat, Usor de distras – Vigilent, Imprudent – Precaut, Arogant – Receptiv) si cat de important este sa iti cunosti in profunzime oamenii din echipa.

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting