+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Cum sa iti gestionezi latura intunecata a personalitatii si sa iti conduci echipa cu succes

Postat de la 04 May, 2020 in categoria Leadership

Crizele tind sa scoata la iveala din oameni tot ce este mai bun, dar si tot ce este mai rau… Pe de o parte, pandemia de COVID-19 ne-a impulsionat sa dam mai des o mana de ajutor, sa facem cumparaturi pentru vecinii mai in varsta, sa confectionam masti si sa trimitem dezinfectant catre cei care au nevoie. Pe de alta parte, unii dintre noi facem stocuri imense de hartie igienica, impartasim teorii ale conspiratiei pe retelele de socializare si nu urmam asa cum ar trebui indicatiile autoritatilor privind distantarea fizica.

Putini dintre noi mai avem parte de vechile rutine – de a ne trezi dimineata si a merge la birou, de a interactiona in pauza la o cafea cu colegii, de a ne intoarce acasa si de a petrece seara cu familia sau prietenii.

Multi dintre noi ne “luptam” cu a crea un echilibru intre a lucra de acasa, in timp ce trebuie sa ne ocupam si de copii sau de treburile gospodaresti.

Cei care lucreaza in domeniul medical, dar si in alte industrii, simt ca lucreaza mai multe ore ca niciodata, in timp ce altii din domenii precum cel al ospitalitatii, nu mai au activitate. O buna parte dintre angajatii la nivel global se intreaba daca organizatiile pentru care lucreaza vor mai functiona si anul urmator si daca ei vor mai avea un loc de munca.

Schimbarilor din viata de zi cu zi, nesigurantei cu privire la aspectele financiare, ingrijorarii de a nu fi infectati sau de a pierde pe cineva drag, se adauga sentimentul profund de izolare cu care ne confruntam, ducand, astfel, la un nivel fara precedent de stres. Nici unii dintre noi nu functionam optim in astfel de circumstante, iar aceasta criza a creat mediul perfect pentru ca “partea intunecata” a personalitatii sa iasa la iveala.

Trasaturile din “partea intunecata” a personalitatii au fost initial identificate de Robert Hogan, care le-a definit ca fiind comportamentele contraproductive care ies la iveala atunci cand nu ne gestionam in mod activ reputatia. Aceste derapaje sunt frecvente in momente de stres ridicat si sunt utilizate ca mecanisme de coping. Psihologul dr. Robert Hogan a accentuat ca pana si persoanele care sunt in mod obisnuit calme, pot reactiona in moduri mai putin previzibile in situatii de criza: unii sunt mai explozivi, altii mai evitanti, dispar sau amana decizii importante, iar altii tind sa faca micro-management intr-un mod extrem. Mai mult, aceste comportamente pot aparea mai frecvent acasa, deoarece oamenii sunt mai putin preocupati de reputatia lor acolo, fata de alte locuri publice, cum ar fi la serviciu.

In aceste momente fara precedent, auto-cunoasterea strategica devine cruciala: a va cunoaste punctele forte si ariile de dezvoltare este ceea ce te va ajuta atat pe tine, cat si pe echipa pe care o conduci, sa aveti succes dupa trecerea crizei.

Profilul de Dezvoltare Hogan (HDS) este utilizat in peste 66% din companiile din Top 500 Fortune pentru a identifica comportamentele disfunctionale care afecteaza performanta la locul de munca. Liderii din intreaga lume se bazeaza pe acest instrument psihometric (HDS) pentru a dobandi o mai profunda intelegere a propriei “laturi intunecate” a personalitatii si a consecintelor pe care le determina. Aceste derapaje nu sunt comportamente uzuale, ci dimpotriva, puncte forte utilizate in exces, care ies la iveala in momente de criza si pot fi un obstacol in calea succesului unui lider.

Dar ce este leadership-ul ? O buna definitie vine de la psihologii de la Hogan Assessments, care vorbesc despre leadership ca despre « abilitatea de a construi si mentine echipe performante». Dar cum putem afla ce impact au aceste derapaje comportamentale asupra succesului propriu al unui lider si asupra echipei pe care acesta o conduce?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am creat un scurt ghid care sa detalieze cum putem gestiona echipele in timpul crizei, tinand cont de derapajele cele mai frecvent intalnite la liderii romani: Aroganta (increderea excesiva in fortele proprii, ego gonflat, sentimentul ca totul ni se cuvine si convigerea ca noi avem dreptate si altii nu) si Perfectionismul (nevoia de control excesiv, perfectionismul, atentia la orice mic detaliu ridicat la rang de importanta majora).

In 2019, Hart Consulting, impreuna cu Hogan Assessments au realizat un studiu amplu ce a vizat profilul comportamental al liderilor din Romania, comparativ cu al altora.

Datele au fost colectate intre 2016 si 2019 si au inclus profilele a peste 800 de lideri dintr-o gama variata de industrii si sectoare de business.

Studiul a aratat ca liderii din Romania au toate “ingredientele” necesare si sunt similari din multe puncte de vedere cu alti lideri performanti din alte tari: sunt ambitiosi, isi doresc rezultate inalte, energetici, orientati catre actiune si calitate. Insa, aceste puncte forte, atunci cand sunt utilizate in exces, pot deveni in timp obstacole. Liderii romani sunt curajosi, carismatici, dar cateodata centrati pe propria persoana, dau dovada de incapatanare si chiar aroganta (liderul “Arogant”). De asemenea, tind sa fie perfectionisti, extrem de preocupati de detalii mai putin relevante, greu de multumit si cu dorinta crescuta de a detine controlul (liderul “Perfectionist”).

Liderii “aroganti”

Acesti lideri curajosi sunt usor de observat prin maniera asertiva si cu incredere in propriile abilitati prin care abordeaza problemele dificile. Pot parea fara teama in timpul crizelor, iar echipele lor se bazeaza frecvent pe ei pentru a contura o directie inainte. Insa, cateodata poate fi o linie fina intre incredere si aroganta.

Ce poti face daca ai profilul unui astfel de lider?

Sfatul 1: Echipa te va urma in mod natural, deoarece inspiri increderea necesara ca veti depasi si aceasta criza. Insa, acum este momentul perfect de a te asigura ca iei pulsul echipei periodic. De ce? Pentru ca atunci cand membrii echipei lucreaza de acasa, le poate fi dificil sa vina spre tine cu aspectele care ii preocupa, asa cum o faceau la birou. Este momentul propice sa iei feedback periodic de la echipa ta si sa calibrezi activitatile si planurile in consecinta. In acest fel, membrii echipei se vor simti cu adevarat auziti si vor fi mult mai motivati sa depuna efort sustinut atunci cand le vei cere acest lucru.

Sfatul 2: Impartaseste reusitele cu echipa. Cel mai bun mod de a crea si mentine angajamentul in echipa este prin sarbatorirea micilor si marilor succese, intr-un mod in care oamenii sa simta ca le sunt recunoscute contributiile: poti face acest lucru intr-o sedinta «live» de echipa sau trimitand catre echipa un email de felicitare. Este un bun mod de a evidentia reputatia de lider eficient si de a creste coeziunea echipei. Astfel, ei vor fi mult mai dornici si motivati sa te urmeze.

Sfatul 3: Fii realist in ceea ce promiti. Un lider ambitios si cu multa energie va vrea sa mute muntii din loc si sa ia avans considerabil in fata competitiei in momentele dificile.

Insa, sunt unele considerente practice de care trebuie sa tii cont: unii poate sunt preocupati de cresterea si educarea copiilor sau altii pot fi afectati de anxietate. Ceea ce inseamna ca membrii echipei nu vor fi la 100% capacitatea cu care te-au obisnuit pana acum. Cateodata este mai bine sa livrezi peste asteptari, decat sa supra-promiti si sa nu te poti tine de cuvant. Este important sa ramai realist privind ceea ce poate echipa ta indeplini in aceste conditii si sa ai un planning pe masura.

Liderii “perfectionisti”

Acest lideri sunt muncitori si responsabili, cu o reputatie pe masura. Se concentreaza pe calitate si sunt foarte atenti la detalii. Astfel de lideri au standarde de performanta ridicate atat pentru activitatea proprie, cat si a celorlalti.

Ce poti face daca ai profilul unui astfel de lider?

Sfatul 1: Ai reputatia ca intotdeauna livrezi ceea ce promiti si rezultatele sunt pe masura; insa, asa cum probabil stii deja, nu toti membrii echipei tale pot tine pasul cu tine. Pentru a evita sa cazi prada vechilor obiceiuri, este necesar sa eviti sa micro-managementul, chiar daca este tentant.

Concentreaza-te pe delegare in schimb. Fa o lista cu punctele forte si abilitatile fiecarui membru al echipei si deleaga-le activitati compatibile. Cu cat ei vor indeplini mai bine aceste sarcini si capata experienta, cu atat iti va fi mai usor sa ai incredere in ei si sa le aloci sarcini mai provocatoare. Echipa se va simti motivata si independenta, iar tu vei salva timp pretios pe care il poti redirectiona catre lucruri mai importante.

Sfatul 2: Da dovada de flexiblitatate. Aceste situatii fara precedent ne indeamna sa cautam noi modalitati de face lucrurile si noi perspective prin care sa privim situatiile. Fii atent la moralul echipei si la nevoia lor de mai multa flexibilitate – poate au responsabilitati familiale, poate nu pot lucra ore fixe sau nu pot fi prezenti la aceleasi discutii telefonice de echipa ca in trecut. Poate chiar si tu te confrunti cu obstacole in ceea ce priveste stabilirea unui echilibru intre obiective profesionale si lucrul de acasa si nu esti la fel de eficient. Este important sa dai dovada de flexiblitate si sa prioritizezi!

Nu incerca sa finalizezi totul de pe lista de sarcini sau sa fi permanent la curent cu fiecare activitate pe care o desfasoara echipa ta. Identifica obiectivele critice pentru business, imparte activitatile in trei categorii: sarcini foarte importante pe care le poti face doar tu, activitati care pot fi delegate si sarcini care pot fi amanate. Doar asa iti poti pastra acelasi nivel de calitate al rezultatelor.

Sfatul 3: Este imperios necesar sa ai in vedere perspectiva de ansamblu. Desi natura ta pragmatica te indeamna sa lucrezi operational, trebuie sa gandesti strategic. Atunci cand iti creezi lista de prioritati, trebuie sa ai in vedere care este proportia de timp pe care trebuie sa o aloci aspectelor strategice vs. celor operationale. Desi este important sa supervizezi activitatea echipei tale, pentru a va atinge obiectivele, este important sa aloci timp si efort in directia mentinerii relatiilor strategice si a atingerii obiectivelor pe termen lung. Un echilibru intre aceste zone te va ajuta sa te pregatesti pentru perioada de dupa pandemie.

Cum este usor de observat, personalitatea este cu adevarat importanta atunci cand vine vorba de leadership. Personalitatea este cea care determina comportamentele in momentele de criza, afectand totul, de la rezultate de business si financiare, pana la satisfactia angajatiilor, turnover si satisfactia clientilor. Auto-cunoasterea strategica poate fi un instrument puternic in recastigarea performantei dupa o criza. Atentie la cum reactionati sub stres: a fi constienti de “partea intunecata” a personalitati poate ajuta in lupta cu factorii de stres din timpul pandemiei COVID-19.

Comentariile inchise.

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting