+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Leadership si modestie: Ce ne invata psihologia

Postat de la 14 Jan, 2019 in categoria Leadership

Cat de “cool” este sa fii modest?

Liderii mai modesti au mai mult impact in business. Ei rasplatesc echipa, sunt dispusi sa imparta meritele cu cei din jur si sunt mai receptivi la feedback, chiar si atunci cand acesta este negativ.

Un studiu recent la nivel global arata ca modestia este foarte importanta pentru orice lider de succes, fiind critica pentru crearea unui mediu in care angajatii sa se simta inclusi si valorizati.

Angajatii s-au simtit mai bine in echipe atunci cand managerul a aratat ca este dispus sa:

1)   invete din criticile negative si sa isi recunoasca greselile

2)   isi incurajeze echipa sa invete si sa se dezvolte

3)   isi asume riscuri personale pentru binele comun al echipei

4)   ii tina responsabili pe membrii echipei pentru rezultatele agreate.

Intr-o lume in care auto-promovarea este la ordinea zilei, este foarte dificil ca organizatiile sa identifice liderii modesti dar eficienti. Oamenii care au aceasta calitate nu isi croiesc drumul catre varf relatand povestile realizarilor lor oricui este dispus sa asculte. Ei pot fi astfel usor trecuti cu vederea. Ei prefera in schimb ca realizarile lor sa vorbeasca de la sine, lucru care ii face mai greu de reperat (le lipseste factorul “emergent”).

Cum prezicem modestia?

Modestia este o tema de cercetare importanta pentru Hogan Assessments si Hart Consulting, dar si un subiect in voga in mediul de business international, avand in vedere ca umilinta nu a fost niciodata un atribut al liderilor in conceptia populara si nici punctul forte al acestora.

Mai mult, aroganta liderilor si tendintele pronuntate spre auto-promovare au creat multe probleme de-a lungul timpului. Literatura de specialitate prezinta in numeroase lucrari efectul negativ al punctelor forte excesive ***.

Hogan Assessments a studiat de-a lungul a peste 25 de ani elementele care diferentiaza liderii performanti si modesti de cei care doar se auto-promoveaza, dar nu livreaza.

Astfel, au identificat 5 dimensiuni de personalitate care prezic modestia, pe care le putem evalua cu instrumentele Hogan.

Liderii modesti prefera sa nu se promoveze si rareori isi exagerezeaza talentele sau abilitatile proprii. Ei sunt deschisi, receptivi la feedback si dispusi sa gaseasca modalitati de a se dezvolta in domenii noi, care ar putea fi provocatoare pentru ei. Sunt mai degraba interesati sa se inteleaga bine cu ceialalti decat sa avanseze pe verticala, iar succesul personal nu este prioritatea lor de baza. Liderii modesti nu isi doresc sa atraga atentia asupra lor, preferand sa indrepte reflectorul asupra celorlalti.

Implicatii pentru business

Organizatiile care isi propun sa identifice liderii viitorului trebuie sa se bazeze pe datele stiintifice, puse la dispozitie de cercetare si instrumente de evaluare predictive si valide. Ceea ce ni se pare unuia sau altuia ca este un atribut al unui lider de success nu echivaleaza automat cu dovezile stiintifice puse la dispozitie de cercetarile in domeniul lidershipului.

Carisma- spre exemplu- poate fi si buna si rea si sunt destule dovezi in istorie. Liderii de succes sunt cei care dedica timp si energie pentru a crea si a mentine echipe care sa performeze, fiind preocupati sa ii faca pe membrii echipei sa straluceasca.

Totodata, atunci cand vorbim despre ascensiunea pe scara ierarhica, este important sa ajutam angajatii talentati sa isi dozeze corect abilitatea de a se face remarcati in organizatii. Cu toate că modestia este o virtute, timiditatea este un viciu, spune un proverb englezesc.

Referinte

“De ce esueaza un CEO, D. Dotlich & P. Cairo, Ed. Curtea Veche, 2011

“The elephant in the boardroom “, E. Papke, Career Press, 2016

“Incompetenta manageriala” – capitol in cartea “Personalitatea si soarta organizatiilor”, R. Hogan, Curtea Veche, 2011

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting