+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Pericolele supra-increderii in sine

Postat de la 13 Aug, 2014 in categoria Personalitate, Selectie

over confidenceLiteratura motivationala abunda in mesaje precum: “fii tu insuti”sau “nu conteaza ce cred ceilalti despre tine”.  Despre increderea in sine excesiva, am avut o conversatie cu Tomas Chamorro-Premuzic, vicepresedintele departamentului de cercetare si inovatie de la Hogan Assessment Systems, pentru a afla ce inseamna increderea in sine si daca prea multa incredere poate avea un impact negativ asupra performantei.

Care este diferenta intre incredere in sine benefica si cea daunatoare? Cum este aceasta definita in context profesional?

Increderea in sine benefica este realista si are resortul in abilitati sau competente dovedite, iar cea daunatoare este fundamental doar o deziluzie. Contrar a ceea ce au crezut majoritatea oamenilor pentru o perioada indelungata, sunt putine avantaje in a gandi ca esti bun cand, de fapt, nu esti si exista suficiente avantaje in cunoasterea si constientizarea propriilor limitari si slabiciuni. In termeni generali, putem defini increderea in sine ca fiind totalitatea abilitatilor auto-percepute cu privire la orice are legatura cu postul sau cariera profesionala a unei persoane.

Care sunt cateva din parerile eronate comune pe care oamenii la au despre increderea in sine si cat de multa nevoie avem defapt de aceasta?

Spre exemplu, in SUA, trebuie doar sa citesti un articol despre succesul in cariera pentru a vedea cat de mult valorizeaza oamenii increderea in sine. Am ajuns intr-un moment in care cred ca daca le-am oferi majoritatii angajatilor optiunea de a inghiti o pastila care sa ii faca mai muncitori sau mai competenti la locul de munca sau o alta pastila care sa ii faca mai increzatori in fortele proprii, cel mai probabil o vor alege pe a doua. Este aproape amuzant pentru ca, sa crezi despre tine ca esti bun, are foarte putine beneficii sau avantaje concrete. Cel mai important lucru este ca ceilalti sa iti evalueze pozitiv abilitatile, talentul. Iar acest lucru provine din efectuarea propriu zisa a ceea ce este nevoie pentru a demonstra competenta in munca.

Ai mentionat anterior ca exista o parte intunecata a increderii in sine ridicate si o parte luminoasa a increderii in sine mai scazute. Care sunt avantajele reale in a avea putina incredere in sine?

Sunt trei beneficii cheie: primul este acela ca devii mult mai constient de potentialele probleme cu care te poti confrunta si esti mai realist. In al doilea rand, vei fi mai motivat sa lucrezi mai mult, sa te perfectionezi. Daca traiesti cu impresia ca esti mai bun decat esti cu adevarat, incepi sa crezi ca ti se cuvin mai multe a priori, pe cand daca iti subestimezi abilitatile vei obtine efectul pozitiv, deoarce vei depune mai mult efort. In al treilea rand, o incredere in sine moderata reduce sansele de a parea altora plin de sine, arogant, auto-suficient.

Exista o distinctie clara intre a avea un nivel scazut de incredere in tine si a fi pur si simplu modest sau inseamna acelasi lucru?

Exista o diferenta cheie aici si aceasta consta in cum te simti in interior, pe de o parte si cum esti perceput de ceilalti, pe de alta parte. Cateodata aceste doua perspective sunt suprapuse, iar alteori nu sunt, dar intr-un final acestea se intalnesc intr-un punct deoarece persoanele care nu sunt increzatoare in propriile forte nu sunt aproape niciodata vazute ca fiind arogante, din contra, sunt vazute ca fiind modeste. In acelasi timp, daca ai impresia ca esti foarte grozav si esti defapt foarte plin de tine, va trebui sa depui mult efort pentru a mima modestia si a parea modest in fata altor persoane.

Cat de usor este pentru o persoana sa gestioneze sau sa mentina echilibrul intre cele doua poluri ale increderii in sine?

Cu siguranta poti gestiona acest echilibru singur, dar ai nevoie de doua lucruri: primul, trebuie sa ai un anumit nivel de intelegere a propriilor abilitati reale, trebuie sa fi constient de cat de bun esti cu adevarat. Iar aceasta este o problema pe care oamenii multi oameni o au. Majoritatea oamenilor isi pot supraestima abilitatile iar acest lucru este in special valabil la barbati, exista o foarte mare diferenta intre sexe aici. In al doilea rand, atunci cand esti realist privind abilitatile tale, este important sa depui efort si timp in gestionarea impresiilor. Acest lucru intra in conflict cu multe din sfaturile binecunoscute pe care le auzim, precum „nu te preocupa de ce cred ceilalti despre tine”. Acestea sunt absurde, deoarece ceea ce conteaza intradevar este ce cred ceilalti despre tine.

Cat de mult ne pot ajuta instrumentele de evaluare a personalitatii in a determina daca cineva are un nivel „adecvat” de incredere in sine?

Testele bune ne pot furniza o evaluare foarte acurata atat a competentei cat si a nivelului de incredere in sine. Crucial este faptul ca aceste instrumente sunt concepute pentru a prezice cum este cel mai probabil sa te vada ceilalti. Multe dintre testele de pe piata sunt bazate doar pe auto evaluari si acest lucru este o problema, nu le poti spune oamenilor cat de multa incredere in sine au sau cat de competenti sunt daca te bazezi strict pe propriile lor auto-evaluari. Cele mai bune teste compara nivelul de incredere in sine si de competenta in termeni de cum auto-prezentarile lor coreleaza cu comportamentele reale percepute de ceilalti.

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting