+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Psihopati in costum de manager

Postat de la 31 Mar, 2014 in categoria Leadership, Personalitate
narcisism

Dialog cu Dr. Robert Hogan, fondatorul Hogan Assessment Systems:

Psihopatia este o tulburare de personalitate caracterizata prin nepasarea fata de drepturile celorlalti, lipsa empatiei sau a remuscarii si sentimentul de grandiozitate. Cu toate ca inchisorile din toata lumea sunt pline cu oameni care se potrivesc cu aceasta descriere, nu toti psihopatii sunt in inchisoare. De fapt, un numar surprinzator de mare se regasesc in pozitii de top management.

I: Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul psihopat aminteste de criminali precum Charles Manson. In ce mod se aplica acest termen in lumea business?

R: In lumea business, un termen mai potrivit pentru psihopat ar fi escroc sau sarlatan – o persoana care este fermecatoare, isteata, fasneata si distractiva dar in acelasi timp necrutatoare si fara capacitatea de a simti vinovatie.

I: Cum au afectat schimbarile in cariera, in special frecventa cu care oamenii isi schimba postul, rata de aparitie a psihopatilor in pozitii de conducere?

R: Psihopatii sunt foarte inteligenti si de obicei sunt prinsi cand victimele anterioare incep sa isi compare experientele. In carierele cu o mobilitate ridicata, este foarte dificil sa identifici o astfel de persoana pentru ca nu exista aproape niciodata o multime critica de victime anterioare care sa isi poata impartasi experienta.

I: Cand oamenii descriu caracteristicile unui bun lider, carisma ajunge adesea pe aceasta lista. De ce ni se par oamenii carismatici atat de atragatori?

R: Ceea ce pentru o persoana este carismatic pentru o alta este neatractiv. Multi dintre liberali il considera pe Obama carismatic in timp ce conservatorii tind sa il considere incompetent. Francezii il priveau pe Napoleon ca fiind carismatic in timp ce englezii il considerau un vierme. Germanii au considerat ca Hitler a fost charismatic iar altii au opinii diferite.

I: Sunt femeile carismatice intr-un mod diferit fata de barbati? Reprezinta acelasi risc?

R: Nu imi place sa ma implic in discutii despre diferentele intre sexe pentru ca de obicei se termina cu probleme. Dar, am sentimentul ca barbatii echivaleaza carisma feminina cu sex appealul. Ar trebui sa intrebi femeile ce cred ca este carisma la o femeie.  In opinie mea, femeile nu gasesc alte femei carismatice. Femeile sunt mult mai competitive decat barbatii.

I: Care este partea intunecata a carismei?

R: Egoismul si tradarea – cand persoana carismatica isi foloseste “magia” pentru motive personale si egoiste.

I: Ce fel de impact pot avea acest tip de lideri in business?

R: Datele ne indica faptul ca, in business, carisma este echivalenta cu narcisismul si ca liderii narcisici sunt aproape intotdeauna daunatori pentru business.

I: Ce pot face companiile pentru a preveni ascensiunea unui psihopat in pozitia de conducere?

R: Sa le ceara persoanelor care au lucrat pentru persoana vizata sa il/o evalueaze. Subordonatii reusesc intotdeauna sa evalueze cu mai multa obiectivitate aceste persoane in schimb seniorii sunt intotdeauna fermecati de acestia.

Dr. Robert Hogan, fondatorul Hogan Assessment Systems, este recunoscut ca o autoritate internationala in evaluarea personalitatii, leadership si eficacitatea organizationala. Este autorul a peste 300 de articole, capitole si carti si este recunoscut la nivel mondial pentru demonstrarea influentei factorilor de personalitate in eficacitatea organizationala.

Comentarii

  1. armplatver

    Da, noi avem o astfel de persoana printre noi, careia nu-i pasa de oameni, desi aparent este o colega foarte draguta si simpatica.
    Daca-i ceri o situatie care tine de ea zice da, imediat si apoi uita brusc.
    Face propuneri de disponibilizare a vanzatorilor fix inainte de Craciun sau de Paste. In plus, nici macar nu-i pasa ca castia nu-si pot primi nici macar ajutorul de somaj pt ca nu a trimis toate rapoartele la fortele de munca.

    Ultima data era sa se termine cu o greva, pt ca au venit toti oamenii buluc la patron si nu au plecat pana nu le-a facut toate formalitatile.

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting