021 310 54 57
consulting@hart.ro

Yin & Yang in evaluarea si dezvoltarea liderilor

Postat de la 01 Apr, 2014 in categoria Leadership, Personalitate
360YY

Modelul accentuarii punctelor forte a fost multa vreme utilizat in organizatii ca principalul motor pentru cresterea performantei individuale. Din pacate insa, concentrarea numai pe dezvoltarea unui punct forte si ignorarea elementelor mai putin pozitive nu face decat sa ofere o imagine incompleta asupra liderului sau angajatului respectiv.

Punctele slabe sunt indisolubil legate de punctele forte, ele fiind de cele mai multe ori produsul utilizarii in exces a unuia dintre aceste puncte forte. “Punctele forte suprasolicitate ajung sa devina periculoase si chiar debilitante pentru oameni si organizatii. Evaluarea managerilor exclusiv pe baza punctelor forte, fara avertizarea asupra efectelor pe care le pot produce aceste atuuri folosite in exces, reprezinta din punctul nostru de vedere neglijenta si iresponsabilitate.” – Robert Kaiser, Kaiser Leadership Solutions.

Teoria dezvoltata de Kaiser si Kaplan porneste de la ideea conform careia cu cat un punct forte este mai puternic, cu atat mai mare este posibilitatea ca acesta sa fie suprasolicitat. Efectul va fi acela ca persoana respectiva va manifesta cu atat mai putin un comportament opus sau complementar acelui punct forte in exces.  Spre exemplu, un foarte bun strateg va neglija de cele mai multe ori partea de implementare; la polul opus, un implementator tinde sa nu mai vada padurea de copaci si sa se concentreze numai pe finalizarea activitilor pe termen scurt.

Daca ar fi sa facem o paralela intre teoria dezvoltata de Kaiser si Kaplan si conceptul Yin & Yang, am putea spune ca in momentul in care creste una dintre parti, concomitent scade cealalta si se distruge armonia. In termeni de business, se diminueaza eficienta ambelor comportamente ceea ce conduce la un leadership dezechilibrat.

Adevaratul proces de dezvoltare incepe atunci cand pot intelege unde ma situez pe acest continuum (Yin – Yang), astfel incat sa pot realiza acele reglaje fine, atat in ceea ce priveste punctele forte, cat si in ceea ce priveste punctele slabe.

Pentru ca suntem in acord total cu aceasta filozofie, ea fiindu-ne demonstrata in toti acesti ani de practica, ne face o deosebita placere sa anuntam introducerea pe piata din Romania a instrumentului Leadership Versatility Index, prin parteneriatul cu Kaiser Leadership Solutions. Detalii…

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting