021 310 54 57
consulting@hart.ro

Există un ADN al antreprenorului?

06 Iun 2018

Indiferent care a fost imboldul pentru care o persoană se aventurează în antreprenoriat, m-am întrebat dacă există o „genă” psihologică a antreprenorilor sau este o abilitate pe care oricine o poate învăţa. Ce îi diferenţiază pe cei care au spirit antreprenorial şi construiesc un business de cei care contribuie la îndeplinirea viziunii antreprenorilor?

În ultimii 10 ani, am ascultat poveşti ale unor oameni care s-au hotărât să îmbrăţişeze antreprenoriatul. Unii mi-au povestit că au decis să iasă din contextul restrictiv, dar securizant al multinaţionalelor şi să caute calea unei afaceri pe cont propriu. Alţii spun că mereu au ştiut că nu aveau să lucreze ca angajaţi şi au pornit de timpuriu pe drumul antreprenoriatului.
Am evaluat și contribuit la dezvoltarea a sute de lideri aflați în diverse momente de carieră, pe diverse trepte ierarhice, angajați și antreprenori. Am căutat în literatura psihologică de specialitate şi am remarcat că există o convergenţă de puncte de vedere între practica de consultanţă și observaţiile mele empirice.

PORTRETUL ROBOT AL ANTREPRENORULUI

 • Îşi asumă riscuri şi ia decizii curajoase;
 • Vede oportunităţi acolo unde alţii văd frâne şi obstacole;
 • Găseşte soluţii inovatoare la probleme şi cu impact pozitiv în afacere;
 • Acţionează cu ideea de rezultate pe termen lung;
 • Are o naturaleţe în a-şi crea relaţii variate şi strategice;
 • Este hotărât, are iniţiative, spirit de lider şi îi mobilizează şi pe alţii spre acţiune.
 • Ca profil de personalitate (Hogan Assessments, Hogan Personality Inventory/HPI, date culese pe un eșantion de 100 de antreprenori români, în perioada 2016-2017), ceea ce este distinctiv la antreprenori este o configuraţie specială de trăsături mai pronunțate:
 • Sociabilitate ridicată: au o uşurinţă în a iniţia contacte sociale, în a crea reţele sociale pe care le fructifică.
 • Ambiţie/Dominanţă socială: au energie peste nivelul mediu, spirit de iniţiativă pronunţat, uşurinţă în a-i „trage” pe ceilalţi după sine şi a-i mobiliza spre acţiune; sunt perseverenți.
 • Prudenţă scăzută: au apetit pentru riscuri mai mare decât ceilalţi, sunt flexibili şi acţionează rapid, sesisează oportunităţi.
 • Curiozitate intelectuală: au interese intelectuale variate, sunt curioşi şi rezolvă creativ problemele cu care se confruntă, văd imaginea de ansamblu şi găsesc soluţii inedite, au nevoie de provocare în viaţa lor.

Studiul realizat de catre Hart Consulting pe 100 de antreprenori, cărora li s-a aplicat instrumentul MVPI de la Hogan Assessments (Motives, Values, Preferencies Inventory), arată că antreprenorii sunt ghidaţi de:
Nevoia de a lăsa ceva în urma lor, de a fi nr. 1 în ceva (Putere): vor să aibă succes, impact şi influenţă; iau decizii congruente cu viziunea lor extrem de ambiţioasă, pentru a-și pune în practică visul;
Nevoia de afliere ridicată: doresc să aibă relaţii variate, să fie contact cu alţii, să fie conectați;
Deschiderea spre a-și asuma riscuri și toleranță la ambiguitate, la lipsa unor reguli și tipare pe care sunt dispuși să le creeze (securitate scăzută);
Orientare spre comerţ ridicată: sunt interesați de aspectele economice, de mișcările pieței, sunt concentrați pe profit;
Interes pentru noutate, inovație, preocupare pentru calitate (estetică).

PARTEA ÎNTUNECATĂ A ANTREPRENORIATULUI – CEVA PREA BUN ÎN DOZE PREA MARI?

Studiile psihologice din ultimii 30 de ani arată că partea întunecată a personalității o constituie tiparele dezadaptative de comportament și credințele care se formează de-a lungul copilăriei și adolescenței, prin expunere la diverse situații pe care le percepem că fiind stresante. Sunt mecanisme de coping, prin care facem față lumii înconjurătoare. În doze echilibrate, acestea îi ajută pe unii oameni să se remarce într-o organizație, iar pe alții să aibă curaj peste normă, să își asume riscuri, să creeze valoare și să înceapă o afacere.

PORTRETUL ROBOT AL ANTREPRENORULUI IN SITUAȚII ATIPICE

 • Pasionat, cu o imensă energie și viteză ridicată de reacție;
 • Atent la oportunități și mai rapid in reacție decat alții;
 • Ușor de entuziasmat, dar și ușor de dezamăgit;
 • Distanțat de ceilalți, concentrat pe ceea ce este de făcut și pe obiective;
 • Curajos, hotărat, dar și incăpățanat;
 • Creativ, inaintea timpurilor, pune inovația pe primul loc, grăbit să schimbe des ce nu merge, fără răbdarea de a le explica și celor din jur.

Un business angel imi spunea că nu se poate să te gandeşti dacă vrei să devii antreprenor sau nu. Acest lucru se simte din prima şi nu e loc de indoială. Aş nuanţa, totuși: unii ajung la această concluzie mai devreme, alţii mai tarziu, unii mai lin, alții mai anevoios, după ce au parcurs anumite experienţe de carieră și de viață.

 

Articol de Madalina Balan preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE.

 

Testimonials
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
We have been developed and run with HART Consulting several assessment and development centers during 2007 and 2008. These projects goals were: Assessment of the managerial competencies for retail and corporate banking employees Selection for career progression (promotion) HART Consulting used different customized exercises, adapted to each profile of competencies. HART has conducted
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
The course opens up the perspective of better understanding yourself in the sense that challenges you to do something new or in a different way, you learn know how to listen in order to understand the other. It helps you to structure the stages of coaching and provoke the one in front of you to leave with a result, and also the steps you must follow in order to achieve the desired objective
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
We worked with the HART Consulting team in order to develop role-playing exercises – part of the AC for the BRD GSG. From the beginning, the consultants were very receptive to our needs, we built along the project structure and we communicated effictively throughout it. In the follow-up sessions, experts from Hart have shown the ability to easily identify items that need improvement or
Care to socialize with Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting