0730 556 541
consulting@hart.ro

Interviul comportamental

Interviul comportamental este o metoda folosita de oamenii de resurse umane pentru a descoperi modul in care candidatul actioneaza in diverse situatii. Intrebarile comportamentale pornesc de la premisa conform careia performanta trecuta este cel mai bun predictor al performantei viitoare. Aceasta metoda de intervievare este creata pentru a aduna informatii relevante despre calificarea si competentele candidatului evaluat, identificand modul in care a actionat in anumite situatii reale din trecut.

Interviul comportamental tinteste obtinerea de informatii din trecutul profesional al candidatului si trebuie inteles ca, in multe privinte, intrebarile folosite in cadrul interviului comportamental sunt echivalente referintelor. Singura diferenta este aceea ca insusi candidatul este sursa acestor informatii. In formularea intrebarilor comportamentale, trebuie tinut cont de particularitatile situatiei, sarcinii, problemei sau contextului respectiv; actiunile sau inactiunile candidatului ca raspuns la respectiva situatie, sarcina, problema sau context si impactul acestora.

Sugestii pentru pregatirea interviului comportamental:

  • Orientati interviul catre latura pozitiva. Oferiti candidatilor ocazia sa vorbeasca despre succesul lor; vor deveni astfel mult mai deschisi sa vorbeasca despre esecurile lor.
  • Pentru a putea surprinde acele situatii in care candidatul poate nu a reusit sa se descurce foarte bine, incepeti intrebarea cu o afirmatie neutra. De exemplu, in cazul tolerantei la stres, puteti intreba: "cu totii am experimentat situatii in care stresul ne-a coplesit; imi puteti descrie o situatie similara din activitatea dvs.?"
  • Asigurati-va de faptul ca veti identifica actiunile concrete ale candidatilor, si nu sentimentele sau opiniile lor referitoare la situatia respectiva.
  • Adunati cel putin cateva astfel de exemple pentru fiecare competenta evaluata. Continuati colectionarea informatiilor pana in momentul in care considerati ca dispuneti de suficiente informatii pentru a evalua respectiva competenta.

Pentru mai mult detalii, va invitam sa descoperiti cursul nostru de abilitati practice de recrutare si selectie.

Testimoniale
(Theodor Filos, VIP Romania)
Un curs interactiv de o reala calitate care vine in sprijinul profesionistilor din domeniul resurselor umane cu exemple clare si concise de metode ce pot usura si eficientiza procesul de recrutare. Theodor Filos, VIP Romania
(Samson Gabriela, Dr. Reddys Laboratories Romania)
Un curs interactiv, constructiv, practic. Atitudinea trainerului este de laudat. Sunt sigura ca voi obtine rezultate foarte bune daca voi aplica noile cunostinte.
(Mirela Stere, Macromex)
HART este un partener de incredere, profesionist, flexibil, care a inteles filosofia si modelul de business din Macromex si care a raspuns de fiecare data pozitiv tuturor solicitarilor noastre. HART a livrat rezultate de calitate “just in time” – asa cum are nevoie o companie ce desfasoara servicii de import si distributie, ca Macromex. Mirela Stere, Macromex
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting