021 310 54 57
consulting@hart.ro

INSSV - Bateria Structurii de Inteligenta

Acest test masoara inteligenta generala (G), impreuna cu functiile de inteligenta ale inteligentei fluide (P), inteligenta cristalizata (GC), rationamentul cantitativ (GQ), procesarea vizuala (GV) si memoria de lunga durata (Gltm). Testul se bazeaza pe Modelul Cattell-Horn-Carroll. Subtestele folosite au fost selectate in functie de perspectivele oferite de modelele teoretice moderne si de informatiile cu privire la relevanta predictiva a functiilor inteligentei individuale din model. Testul complet dureaza cel mult 97 de minute; functiile individuale de inteligenta pot fi omise.

Aplicabilitate

Evaluarea nivelului de inteligenta si a structurii inteligentei pentru respondenti de peste 14 ani. 

Fundament teoretic

Ca instrument psihologic orientat spre decizie, INSSV este construit modular. Acest lucru inseamna ca sunt administrate doar acele subteste care ofera maximul de informatie pentru scopul evaluarii. INSSV este bazat pe modelul ierarhic al inteligentei dezvoltat de catre Cattell-Horn-Carroll (Carroll, 1993; Horn, 1989; Horn & Noll, 1997). Acest model presupune ca intercorelatiile dintre subtestele care masoara subfactorii principali de inteligenta pot fi explicati de catre opt subfactori secundari care intra in componenta factorilor principali. Intercorelatiile dintre factorii secundari este explicata de existenta unui factor general al inteligentei care constituie varful modelului ierarhic. Pentru constructia INSBAT, urmatorii factori secundari au fost selectati ca fiind relevanti pentru aplicatiile practice din zona psihologiei muncii si organizationale, dar si pentru psihologia educationala:

  • Inteligenta fluida: Abilitatea de a recunoaste relatii intre stimuli, a intelege implicatiile si a identifica concluzia logica (subteste: Numerical Inductive Reasoning, Figural Inductive Reasoning, Verbal Deductive Reasoning)
  • Inteligenta cristalizata: Amploarea si profunzimea cunostintelor generale dobandite, fluenta verbala si intelegerea cuvintelor (subteste: Lexical Knowledge, Verbal Fluency, Word Meaning).
  • Memoria de scurta durata: Abilitatea de a retine informatii vizuale si verbale pe termen scurt si reproducerea acestora cu acuratete (subteste: Visual Short-term Memory, Verbal Short-term Memory).
  • Memoria de lunga durata: Abilitatea de a retine informatii pe termen lung si reactualizarea acestora cu acuratete (subtest: Long-term Memory).
  • Procesarea vizuala: Abilitatea de a vizualiza cum vor arata obiectele dupa ce acestea au fost rotite sau transformate (subtest: Visualization).
  • Rationament cantitativ: Abilitatea de a intelege si a aplica principii, reguli si concepte matematice (subteste: Computational Estimation, Arithmetical Competence, Arithmetical Flexibility, Algebraic Reasoning).

In total, INSSV contine 14 subteste. Itemii subtestelor sunt fie generati automat pe computer, fie dezvoltati de catre psihologi.

Forme de testare

Sunt disponibile doua forme de testare: Forma S2 (teste variabile) si Forma S3 (test global).

Scorare

Pentru fiecare subtest selectat, este raportat nivelul abilitatii in acord cu modelul Rasch. Cat timp numarul de raspunsuri corecte completate reprezinta o masurare a performantei individuale, „parametrul abilitate” face posibila estimarea dimensiunii latente a abilitatii. Acest lucru reprezinta un pas important si, in acelasi timp, necesar pentru diagnosticul inferential. Acesta este realizat pe baza legaturii cu gradul de potrivire cu modelul Rasch, care a fost demonstrat de catre subtestele din INSBAT. Daca mai mult de un singur subtest relationat cu un subfactor particular a fost selectat pentru testare, un parametru al abilitatii va fi calculat pentru subfactorul respectiv. Parametrul abilitatii Inteligentei Generale (G) este calculat daca cel putin un singur subtest a fost selectat pentru fiecare din cei sase subfactori ai G si anume Inteligenta Fluida (Gf), Inteligenta Cristalizata (Gc), Procesare Vizuala (Gv), Rationament cantitativ (Gq), Memoria de scurta durata (Gstm) si Memoria de lunga durata (Gltm). Pe langa calcularea parametrului de abilitate, este calculat automat si un scor standard (percentila, IQ si intervalul de incredere).

Fidelitate

Datorita modului adaptativ de prezentare a itemilor utilizat in unele subteste si a aplicabilitatii modelului de test probabilistic necesar, orice nivel de fidelitate dorit poate fi atins. Din ratiuni de micsorare a timpului de completare a testului, fidelitatea unui grup de sarcini individuale se situeaza intre r=.70 si r=.95; in forma variabila S2, poate fi setata de catre evaluatorul insusi in cadrul acestor limite. Stabilitatea subtestelor in timp (pe o perioada de 15 luni) se situeaza intre r=.63 si r=.87.

Validitate

Reprezentarea constructului a ceea ce masoara subtestele INSSV a fost demonstrata in studii in care dificultatea fiecarui item a fost prezisa de caracteristicile sarcinii derivate din modele teoretice pentru rezolvarea acestor tipuri de probleme. Multiplele corelatii intre parametrii de dificultate a itemilor a modelului Rasch si caracteristicile itemilor astfel obtinute, se situeaza pentru subteste intre r=.70 si r=.97. Acest lucru inseamna ca intre 50% si 94% din diferenta de dificultate a itemilor individuali poate fi explicata de catre modelul teoretic pe baza caruia s-a realizat constructia itemilor.

Timp de testare

Timpul necesar pentru completarea testului variaza in functie de formele de testare si subtestele alese. Lungimea unui subtest variaza intre 3 si 40 de minute. In cazul formei S3, care este compus dintr-o serie predefinita de subteste, timpul necesar completarii este de 2 ore si 52 de minute. 

Testimoniale
Mirela Stere, Macromex
HART este un partener de incredere, profesionist, flexibil, care a inteles filosofia si modelul de business din Macromex si care a raspuns de fiecare data pozitiv tuturor solicitarilor noastre. HART a livrat rezultate de calitate “just in time” – asa cum are nevoie o companie ce desfasoara servicii de import si distributie, ca Macromex. Mirela Stere, Macromex
Stela Pop, Roto Romania
Am participat la programul “Coaching skills for managers” si toate cele patru zile au fost interesante din punctul meu de vedere. Partea cea mai buna a acestui “curs” a fost faptul că a accentul s-a pus pe practica, pe exersarea coaching-ului in situatii concrete. Bineinteles ca si partea teoretica a avut rolul ei, mai ales pentru mine; fiind novice in acest domeniu, am
Samson Gabriela, Dr. Reddys Laboratories Romania
Un curs interactiv, constructiv, practic. Atitudinea trainerului este de laudat. Sunt sigura ca voi obtine rezultate foarte bune daca voi aplica noile cunostinte.
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting