0730 556 541
consulting@hart.ro

Arta bugetului mic

30 Sep 2013

Ce simplu era acum cativa ani sa faci marketing, bugetul era buget, canale media suficiente, fiecare cu un public tinta bine selectat. Ce simplu era sa mergi la un training, il gaseai, trimiteai un mail catre HR Manager si de cele mai multe ori erai inrolat la urmatoarea sesiune.

Toate mergeau foarte simplu atunci cand bugetele erau indestulatoare. Insa ce ne facem acum? Marketingul trebuie sa functioneze si sa sustina eforturile de vanzare, oamenii trebuie sa se dezvolte continuu, insa bugetele nu mai sunt acolo, s-au diminuat pana la un punct in care de multe ori lucrurile s-au blocat. Sa nu uitam ca in 2008-2009 primele bugete taiate au fost cele de marketing si HR.

Ce am invatat din toti acesti ani?

In primul rand, am invatat sa masuram, sa masuram ROI in cea mai mica si nesemnificativa activitate pe care o facem. Aproape simultan cu perioada declinului economic din 2008-2009 au inflorit social media si in Romania. Astfel, a fost o binevenita gura de aer in activitate. HR-ul a inceput sa recruteze folosind social media si sa salveze din bugetele alocate pe partea de recrutare, LinkedIn-ul incepuse sa ofere o sumedenie de informatii extrem de utile pentru un recrutor. Bugetele pentru social media erau considerabil mai mici decat cele dedicate canalelor clasice de promovare.

Am invatat practic sa cheltuim cu zgarcenie si grija pentru fiecare actiune, oricat de mica. Pentru prima data, banii companiei erau mai valorosi chiar decat banii din propriul buzunar. Presiunea pe bugete era imensa. S-a trecut la negocieri tip gherila si companiile mai mici fie au supravietuit cu greu, fie au disparut, iar piata s-a reasezat pe criterii sustenabile.

Ma uitam zilele trecute pe statisticile realizate de colegii de la HR Club. In 2010, bugetul de training, de exemplu, era sub 200 euro/FTE, in anul 2011 doar 60.5% dintre companii raportau bugete de training sub  200 euro/FTE, iar 39.5% peste 200 euro/FTE, pentru ca in 2012 media sa creasca la 355 euro/FTE, iar ca timp undeva la 8-10 ore/FTE. HR-ul a invatat sa se adapteze la noile conditii, manifestand o preocupare deosebita fata de ROI. In sensul acesta, va punem la dispozitie cateva studii de caz foarte interesante referitoare la ROI in procesul de selectie.

Planuri pentru 2014

Acum cand toti ne pregatim sa construim bugetele pentru 2014, va lansez tuturor cateva intrebari: cum masurati ROI in procesele de HR? Ce KPI folositi pentru procesele de dezvoltare organizationala? Cum se integreaza evaluarile de performanta cu career path-urile angajatilor? Ce importanta acordati dezvoltarii middle management-ului? Cand ati desfasurat ultima data in organizatie un studiu de opinie al angajatilor EOS (Employee Opinion Survey)?

Aceasta e provocarea pe care ne-o aduce 2014: bugetele mici ne invata sa fim mai eficienti, mai inovatori si mai atenti la investitiile pe care le facem. Cum facem acest lucru? Noi am avea cateva idei... si va invitam sa cititi cum arata bugetul 2014 din perspectiva unei firme de training si consultanta si bugetul 2014 din perspectiva unei companii din industria serviciilor energetice

Silvia Iordache
Marketing Manager
HART Consulting

  • Arta bugetului mic - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Georgiana Bajinaru, Avia Motors - Alto Syncro Grup
Primul proiect pe care am colaborat impreuna a fost organizarea si implementarea unui centru de evaluare. De la initierea si pana la finalizarea proiectului, lucrurile s-au derulat intr-un mod profesionist. Modul in care am lucrat cu specialistii Hart pe acel proiect ne-a convins sa continuam colaborarea si pe alte proiecte. Acum, compania Hart reprezinta un partener de incredere pentru
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting