021 310 54 57
consulting@hart.ro

Avem sau nu nevoie de competitie?

10 Iul 2012

Intalnesc foarte frecvent, in organizatiile cu care lucrez, spiritul de competitie ca instrument de motivare al echipei, pentru a da rezultate bune. Adica, atunci cand vad ca ritmul de munca este incetinit sau apar scaderi in livrarea serviciilor si produselor dorite, managerii genereaza o competitie in echipa, ca sa ii faca pe acestia sa vanda mai multe masini, asigurari sau sa dea mai multe telefoane, etc.

De cele mai multe ori, competitia insa nu produce efectul dorit – rezultate bune – ci produce rivalitate intre angajati, lipsa de colaborare si cooperare si multe servicii de slaba calitate pentru clienti. De cate ori nu vi s-a intamplat sa va sune 2 agenti de la aceeasi companie de asigurari, in aceeasi saptamana si care sa va vanda aceleasi produse pe care le-ati refuzat la primul agent?

Dictionarul explicativ al limbii romane defineste competitia ca fiind o lupta intre doua sau mai multe persoane sau state, organizatii, care urmaresc acelasi avantaj sau acelasi rezultat. Lupta inseamna de cele mai multe ori, ca membrii aceleiasi echipe se bat intre ei pe aceeasi clienti, ca sa castige un premiu sau un bonus la sfarsit de luna.

Am o alta perspectiva pentru managerii care vor rezultate. Cum ar fi ca in loc de lupta sa aiba intrecere? Cum ar fi ca in loc de competitie sa aiba concurenta? Cum ar fi ca angajatii lor sa se intreaca unul cu altul in a oferi servicii de calitate clientilor lor?

Sportivii se antreneaza unii cu altii, cot la cot pe teren, ca apoi sa mearga in concursuri si sa faca spectacol, sa obtina medalii si recorduri. Locul 1 il ia cel care a fost cel mai bun in intrecerea respectiva, dar clientii lor, spectatorii, au avut de castigat din intrecerea lor si din fair-play-ul lor de pe teren. Cum ar fi ca si membrii echipei voastre sa se antreneze unul cu altul si apoi cand ies pe teren sa obtina impreuna rezultatele dorite, spre multumirea clientilor?

Atat competitia cat si concurenta genereaza energie in echipa, iar energia conduce la actiune. Insa ele genereaza energii diferite.

Competitia intre membrii unei echipe genereaza o energie negativa, in care angajatii se lupta intre ei, sunt invidiosi unul cu altul… e ca si cum le arunci un morcov si toti se arunca asupra lui (morcovul este legat de celebra metafora din secolul XX a motivarii personalului cu magarul si morcovul - dar atunci cand le dai oamenilor morcovi inseamna ca te comporti cu ei ca si cand ar fi magari). De cele mai multe ori, competitia blocheaza gandirea si creativitatea angajatului si scoate la iveala doar instinctul de lupta.

Daca creezi in echipa sau in organizatie o cultura a concurentei, in care angajatii colaboreaza in a atinge noi recorduri, in a depasi limite si in a se motiva unul pe altul, energia creata este una pozitiva. Este o energie care ii ajuta sa gandeasca impreuna care ar fi cea mai buna solutie de a creste rezultatele, sa isi planifice impreuna modul de operare si modul de evaluare. Sa isi antreneze unul cu altul abilitatile, ca apoi sa iasa pregatiti pe teren si clientii sa fie multumiti.

Perspectiva pe care o propun eu este una a colaborarii si antrenarii reciproce in generarea celor mai bune rezultate, in locul luptei pentru rezultate! Ganditi-va la energia pe care o vedem intr-o echipa de stafeta 4x4! Acolo este o munca in echipa sa ajungi pe locul 1 si este o colaborare, astfel incat asportivi diferiti sa dea tot ce au mai bun pe bucata lor de stafeta… chiar daca la final echipa castiga sau nu!

Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting