021 310 54 57
consulting@hart.ro

Care este impactului leadershipului asupra echipei

11 Dec 2012

Leadership-ul poate fi inteles fie ca functie a mediului, fie ca functie a personalitatii. Teoria de la care plecam in acest demers este aceea ca leadership-ul este legat de personalitatea „actorului“. Un bun lider obtine performanta in orice situatie, indiferent de conditiile de mediu. Din acest unghi, esenta leadership-ului este abilitatea de a forma si de a mentine o echipa inalt performanta.

Leadershipul inseamna obtinerea de rezultate prin intermediul altor persoane. De aceea, eficienta si succesul unui lider trebuie cuantificate si din perspectiva echipei. Ceea ce deriva de aici este necesitatea capacitatii liderului de a-i motiva pe cei din jurul sau si de a-i implica in activitatile de la job astfel incat sa fie atinse obiectivele asumate. Cum se poate intampla acest lucru?

Psihologia personalitatii afirma ca oamenii au trei nevoi majore care le guverneaza viata:

  • (1) nevoia de acceptare si respect, ferindu-se de critici si de respingere; 
  • (2) nevoia de statut si de control al resurselor, fiindu-le teama de pierderea celor doua; 
  • (3) nevoia de structura, organizare si predictibilitate in viata lor, gasind lipsa de structura stresanta.

Astfel, managerii buni ii trateaza pe angajati cu respect, le permit sa-si controleze si gestioneze propria activitate si sa dea un sens activitatilor intreprinse in mediul de business.

O alta functie a leadershipului atunci cand vorbim de echipa este data de engagement, care este factorul central de performanta a angajatilor. Leadershipul trebuie sa stabileasca o cultura care recunoaste valorile si faciliteaza angajamentul. Managerii trebuie sa isi trateze angajatii in moduri care nu ii alieneaza sau infantilizeaza, ci de asa maniera incat sa incurajeze implicarea si dedicarea.

Cresterea si dezvoltarea angajamentului intr-o companie necesita anumite calitati si trasaturi din partea liderilor, care trebuie sa stabileasca si sa mentina relatii de munca cu angajatii lor, atat la nivel individual, cat si de echipa. Unii oameni sunt mai capabili sa faca acest lucru decat altii. Predictia succesului unui lider poate fi facuta prin evaluarile de personalitate Hogan Assessments, in baza carora liderii isi pot potenta punctele forte, dar si ajusta deficientele de leadership.

de Robert Hogan

Articol oferit de HART Consulting,
pentru Revista Cariere, editia print decembrie 2012

  • Care este impactului leadershipului asupra echipei - HART Consulting
Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting