021 310 54 57
consulting@hart.ro

Care este recordul tau personal?

26 Sep 2012

Stiu ca jocurile olimpice s-au terminat de ceva timp, insa folosesc aceasta experienta pentru a vorbi despre recorduri personale.  Sportivii sunt foarte familiarizati cu acest termen – record personal (personal best) – insa este o notiune care poate fi folosita si in mediul organizational.

Ca si Executive coach, lucrez frecvent cu clienti care au probleme cu timpul. Nimic nou pana aici. Intr-un fel sau altul, toata lumea are probleme cu timpul. Dar tocmai aceasta este provocarea pe care imi propun sa o lansez in acest articol: indiferent cat timp ai la dispozitie, concentreaza-te sa atingi rezultate dorite.

Timpul este relativ, subiectiv si diferit pentru fiecare dintre noi (de la Einstein citire), dar exista o abilitate, care daca este dezvoltata ne ajuta sa fim eficienti in raport cu timpul pe care l-am alocat pentru atingerea obiectivelor propuse.

Si nu ma refer aici la celebra competenta de “management a timpului” ci la “managementul concentrarii”.  Din perspectiva mea, problema nu o reprezinta faptul ca nu putem manageria timpul, ci ca nu suntem capabili sa ne concentram atentia pe ceea ce este important, si ne lasam furati de lucruri neimportante.

Dictionarul explicativ al limbii romane defineste concentrarea ca fiind o insusire a atentiei care consta in fixarea prelungita a constiintei asupra unui obiect, a unei probleme sau a unei activitati si sustragerea de la altele.

A te concentra, a gandi intens sau a fi fixat pe subiect, centrarea pe rezultat – toate inseamna acelasi lucru. Sunt termeni care se refera la abilitatea de a te concentra pe un rezultat specific, finalizand-o intr-in intervalul de timp dorit. Capacitatea de a te concentra in mod constant este o trasatura pe care putini oameni isi propun sa o dezvolte.

Concentrarea este o abilitate care poate fi imbunatatita prin practica. Cu cat te poti concentra mai mult si mai bine, in diferite zone ale vietii tale, cu atat esti mai eficient.

 • Ai avut momente in care te-ai simtit complet concentrat(a)?
 • Cand esti in starea de concentrare cum te simti?
 • Cum poti sti cand esti cu adevarat concentrat(a)?
 • Cum te simti dupa ce ai fost foarte concentrat(a)?
 • Cand esti concentrat(a), ce fel de lucruri iti distrag atentia?
 • Ce te face sa treci de la o stare de concentrare la una de inactivitate sau amanare?
 • In meseria ta, care sunt lucrurile care te impiedica sa fii concentrat(a) atunci cand ai aceasta intentie?

Noteaza raspunsurile la aceste intrebari pe o foaie de hartie. Daca iti propui sa iti antrenezi muschiul concentrarii, te vor ajuta 2 indicatori:

 • Ce inseamna pentru tine concentrarea
 • Ce te impiedica sa te concentrezi

Poate va amintiti si voi, din copilarie, de  expresii populare precum “mi-a fugit mintea”, “ii merge iute mintea” sau “poarta toata greutatea lumii pe umerii sai” – daca ne uitam la aceste expresii  si la teoria relativitatii a lui Einstein, gasim cateva conexiuni interesante. Si nu sunt eu cea care le-a gasit, ci cativa fizicieni, printre care si Zukov.  Ce am retinut eu, este cam asa: concentrarea este cea care incetineste trecerea timpului atunci cand esti pe scaunul dentistului pentru o obturatie de canal (care ti se pare o vesnicie, dar cand te uiti la ceas, constati ca au trecut cateva minute). Concentrarea este cea care incetineste trecerea timpului si ne face sa avem senzatia ca unele experiente  dureaza mai mult decat in realitate.  

Oamenii care au dezvoltata abilitatea de a se concentra bine, pot realiza mult mai multe decat o persoana  care este mereu distrasa, in aceeasi unitate de timp.

Deci, provocarea este cum te poti antrena astfel incat in aceeasi unitate de timp, astazi sa faci aceeasi sarcina mai bine sau mai rapid  ca ieri si maine, mai bine sau mai rapid ca astazi.

 • Care este recordul tau personal intr-o sarcina la care esti foarte bun?

Rodica Obancea
Coaching partner
HART Consulting

 • Care este recordul tau personal? - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting