021 310 54 57
consulting@hart.ro

Ce impact are personalitatea in chestiunile de sanatate si securitate in munca?

22 Ian 2013

Acum ca febra sarbatorilor a trecut si odata cu ea si vacanta de iarna sau cel putin o parte din ea, putem sa ne reintoarcem la activitatile de zi cu zi, printre care presaram amintiri legate de zilele departe de birou.

Am avut ocazia sa imbin in acest intermezzo de iarna o mini-vacanta in Austria si apoi pe meleagurile mioritice, undeva in Muntii Fagaras, intr-un peisaj feeric si salbatic.

In mai bine de 12 ani de resurse umane si de psihologie aplicata am avut ocazia sa reflectez la aspecte precum de ce fac oamenii ceea ce fac, de ce se comporta cum se comporta, ce reputatie creeaza comportamentul, ce reactii au oamenii in conditii de presiune etc. Deformatie profesionala sau nu, nu ma pot abtine sa nu observ si sa nu evaluez chiar si in situatii uzuale, de zi cu zi, anumite reactii, actiuni si comportamente. In trafic, nu pot sa nu observ si sa nu meditez la acest aspect, ca o mare parte dintre noi, romanii, nu respectam prea consecvent regulile si ca mergem pe „muchia legii”. Se pare ca pe multi acest lucru nici nu ii deranjeaza, fie ca vorbim de pietoni sau de conducatori auto. Cand iesi din granitele Romaniei, aceste realitati parca dispar si apar alte repere comportamentale.

Este oare in ADN-ul nostru psihologic sa luam in gluma mai mult decat altii regulile? Este oare in firea noastra mai mult decat a altora sa vedem ca orice chestiune legata de siguranta, securitate si sanatate in munca este o „exagerare” sau „o tichie de margaritar”? Anii de dinainte de `89 sa ne fi antrenat un curaj care de multe ori este sinonim cu inconstienta. Numai daca luam subiectul circulatiei, la nivel de Romania, statisticile ne informeaza ca suntem in topul tarilor cu cele mai multe accidente.

Dupa ce am luat contact pentru cateva zile cu modul de a fi al vienezilor, atenti si respectuosi la orice reguli de convietuire si de siguranta, oriunde, la locul de munca, pe strada, in restaurant, am avut etalonul de comparatie proaspat in minte pentru ce se intampla la noi.

De la aspecte banal de simple, cum ar fi  ca „ei” chiar stau pe loc la culoarea rosie a semaforului, la faptul ca ai nostri trec nestingheriti in grupuri mari pe rosu, de la asteptatul respectuos in masina  pana se pune in miscare coloana din fata, la claxonatul energic si iritat autohton atunci cand nu se poate face nimic decat astepta intr-o coloana, de la modul in care stau in ordine, in „sir indian” pe scara rulanta din metrou, la imbulzitul pe mai multe randuri, desi nu avem unde inainta…

Cam asa am putea descrie, cu zambetul pe buze, realitatile de zi cu zi de la „ei”  si de la „noi”, atunci cand vine vorba de a respecta si a urma reguli de siguranta.

Inapoi la vacanta.

Revelionul l-am facut, fara prea multa planificare, in tara, intr-o locatie, cum spuneam, feerica si salbatica pe Transfagarasan. A fost frumos si m-a pus si pe ganduri. M-am plimbat cu o telecabina pe care se vedea puternic patina timpului, ajutata de multe zgarieturi ale turistilor si scartaind din toate incheieturile, despre care si insotitorul nostru spunea ca de abia asteapta sa o schimbe la vara. Am asistat la o scena ca in filme, in care niste turisti cu o masina 4x4 au dat la o parte pilonii de beton ce inchideau accesul pe tronsonul respectiv de Transfagarasan, pornind pe un traseu accidentat, inzapezit si practic inaccesibil. Am ascultat stupefiata remarcile patronului locatiei unde stateam la ascultarea povestii cu turistii imprudenti: „ce sa le fac... doar nu o sa anunt salvamontul sau vreo autoritate locala pentru niste bezmetici”...

In fine, se poate sa fie in ADN-ul nostru… sau in lipsa noastra de constientizare a consecintelor unor astfel de actiuni si reactii.

In breasla psihologica vorbim de un soi de „iluzie” care apare la unii oamenii in anumite situatii, „iluzia controlabilitatii” si de un sindrom al „omnipotentei” (care face ca cel /cea in cauza sa gandeasca in modelul: „mie nu mi se poate intampla acest lucru”).

Psihologii arata ca exista o serie de trasaturi de personalitate care sunt responsabile de modul in care ne raportam la reguli, proceduri cu impact asupra sigurantei si sanatatii atat in context personal, de zi cu zi, dar si in context de munca.  Iata mai jos cateva trasaturi de personalitate cu impact in siguranta si sanatate.

Comportamente asociate care pot conduce la riscuri, incidente, accidente:

  • Echilibrul emotional - Persoanele tensionate, agitate, anxioase se pot panica mai usor in situatii neobisnuite, critice si pot provoca mai multe incidente sau accidente. 
  • Prudenta - Persoanele care sunt mai aventuriere, nu respecta regulile sau considera ca le pot aplica ocazional doar, persoanele care in mod natural isi asuma mai multe riscuri sunt implicate sau responsabile mai des de accidente si incidente si isi pot pune in pericol sanatatea.
  • Ambitia, siguranta de sine - Persoanele care sunt sigure pe sine, arogante chiar, tind sa ignore feedback-ul, sfaturile si informatiile primite de la cei din jur, putand fi mai predispuse catre a face greseli si a determina incidente sau accidente.
  • Sociabilitatea - Persoanele care sunt mai gregare, care au nevoie si initiaza mai des contactul cu ceilalti pot avea dificultati in a-si mentine atentia concentrata pe sarcini monotone sau repetitive si pot comite in astfel de situatii erori.

Comportamente asociate care previn riscurile, incidentele si accidentele:

  • Echilibrul emotional - Persoanele calme, care fac fata cu bine stresului si situatiilor limita tind sa fie implicate sau responsabile de mai putine incidente sau accidente.
  • Prudenta - Persoanele care sunt mai riguroase, atente la reguli, care le respecta si le aplica intocmai, conformistii sunt predispusi mai  putin catre riscuri si accidente in orice context.
  • Ambitia, siguranta de sine - Persoanele care sunt deschise sa afle si sa fie la curent cu noi informatii si care nu au un nivel peste optim de incredere in fortele proprii sunt mai putin inclinate spre a comite erori.
  • Sociabilitatea - Persoanele mai rezervate, cu o mica nevoie de interactiune cu altii, performeaza mai bine si mai sigur in activitati monotone care necesita concentrare, vigilenta.

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta „Cultura organizationala: sanatate si securitate in munca”, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, din 12 februarie.

Madalina Balan, Managing Director
HART Consulting

Un material publicat in Revista Cariere

  • Ce impact are personalitatea in chestiunile de sanatate si securitate in munca? - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting