021 310 54 57
consulting@hart.ro

Ce rol are siguranta in industria sanatatii?

12 Feb 2013

Saptamana trecuta am discutat despre securitatea si sanatatea in munca in companiile care activeaza in sfera transporturilor. In acest domeniu de activitate lucrurile privind siguranta in munca sunt destul de clare si transparente pentru oricine. Un sofer care nu respecta regulile de siguranta poate pune in pericol viata lui, viata pasagerilor si viata celorlalti participanti la trafic.

In cazul organizatiilor care activeaza in domeniul sanatatii: spitale, clinici, aziluri, intreaga industrie cunoscuta in limba engleza drept Healthcare, lucrurile poate nu mai par atat de clare ca in domeniul transporturilor. Aici insa o sa vorbesc despre siguranta pacientilor in cadrul spitalelor.

In primul rand, doctorii, personalul medical superior, sunt direct implicati in asigurarea sigurantei pacientilor. Sa luam exemplul unui medic chirurg. In timpul unei operatii complicate asupra unui pacient se intampla un lucru neplanificat, iar in salile din spitalele din Romania, acest lucru nu este greu de imaginat. Daca doctorul isi pierde cumpatul, devine panicat si indecis, viata pacientului este in pericol, si experienta poate fi fatala pentru pacient.

In al doilea rand, discutam despre asistente, ca sa le numim generic, dar ma voi referi la tot personalul din spital cu pregatire medicala, dar care nu intra in categoria doctorilor. Poate nu intr-o maniera la fel de dramatica, dar si  acestia pot avea un impact major privind siguranta pacientilor. O parte din interventiile medicale rutiniere sunt realizate de acest personal. Toate interventiile medicale au in spate reguli si proceduri de administrare. Exista o procedura chiar si pentru administrarea unei simple injectii, pentru ca si aceasta poate afecta siguranta sau chiar viata unui pacient. De asemenea, exista si persoane care sunt mai compliante fata de reguli si proceduri si persoane care au o inclinatie mai mare spre a le incalca. Mai ales atunci cand vorbim de proceduri simple, repetate si care nu presupun la prima vedere un risc major.

Cu toate acestea sa luam exemplul unei asistente medicale care face o injectie cu penicilina unui pacient. Cum poate siguranta pacientului sa fie amenintata de acesta injectie? Raspunsul este simplu si face parte din procedura medicala. Deoarece o persoana poate fi alergica la antibiotice, inainte de administrarea acestora este obligatorie testarea.

Evident situatiile descrise mai sus nu au rolul de a prezenta nici cazuri de malpraxis, nici situatia  sistemului de sanatate din Romania, ci doar de a arata rolul personalitatii in cazul personalului din industria sanatatii si cum personalitatea unui cadru medical poate face diferenta dintre viata si moarte.

Instrumentul Hogan Safety este un instrument de evaluare dezvoltat pe baza cercetarilor in domeniul sigurantei la locul de munca. Cele 6 scale / competente de siguranta evaluate de Hogan Safety sunt:

  • Necompliant - Compliant = Respectul fata de reguli
  • Panicat - Stabil = Managementul stresului
  • Iritabil - Temperat = Control emotional
  • Usor de distras - Vigilent = Atentia fata de activitate
  • Imprudent - Precaut = Asumarea de riscuri
  • Arogant - Receptiv = Disponibilitatea pentru instruire

Cu scopul de a incheia acest articol intr-o maniera mai optimista, m-am gandit ca ar fi interesant de speculat ce rezultate ar obtine doctorul House, personajul principal al serialului american House MD la evaluarea Hogan Safety.

In mod cert, cred ca l-am putea descrie pe celebrul personaj al serialului ca fiind un doctor fara niciun fel de respect fata de reguli, dar cu un management al stresului eficient, cu un puternic control emotional, fiind sigur pe activitate, cu o atentie sporita fata de pacient in ciuda consumului de analgezice opioide si al faptului ca nu isi vizita pacientii, insa in acelasi timp foarte imprudent, asumandu-si o gramada de riscuri inutile si fiind in acelasi timp greu de instruit – aroganta lui fiind legendara in serial.

In ciuda personalitatii lui deloc orientate spre siguranta pacientului, Dr. House salva vieti. Nu cred ca este necesar sa amintesc ca vorbim, totusi, de un personaj fictiv.

Cristian Mihai
Consultant / Head of Psychology Department
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

  • Ce rol are siguranta in industria sanatatii? - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting