021 310 54 57
consulting@hart.ro

Chiar se poate imbunatati cultura de siguranta?

30 Ian 2013

Inainte de a scrie acest articol, am inceput sa ma documentez in privinta ultimelor accidente de munca petrecute in Romania. O simpla cautare pe google mi-a reliefat o serie de evenimente legate de accidentele de munca petrecute anul trecut. Din pacate, doar cele mortale ajung in presa: un barbat a fost strivit de niste tevi, doi barbati au murit intoxicati intr-un canal, un altul a cazut in gol de la o inaltime de peste 100 m, un alt barbat a fost strivit de o autospeciala, o femeie a avut un accident mortal si lista continua, dar m-am oprit aici. Am incercat sa pastrez dimensiunea umana si sa nu transform totul in statistica. 

Daca analizezi circumstantele in care s-au intamplat fiecare dintre aceste accidente, ajungi la concluzia ca fiecare accident ar fi fost foarte usor de evitat. Si atunci vine intrebarea: daca este asa de usor de evitat, totusi de ce nu le evita nimeni? Pretul unui accident de munca este inestimabil, atunci cand vine vorba de pierderi de vieti omenesti. Cat costa o viata?

Un caz care ar trebui sa fie cunoscut de orice manager este cazul lui Paul O’Neill si transformarea pe care a facut-o acesta la compania Alcoa.

Compania Alcoa este al treilea producator de aluminiu din lume. In 1987, cand Paul O’Neill a preluat functia de CEO al companiei a orientat intreaga politica a companiei in vederea obtinerii unui singur lucru: zero accidente de munca. Chiar daca compania nu avea cea mai buna situatie financiara, noul CEO a inteles ca valoarea unui om este inestimabila. Pe durata mandatului sau in companie, Paul O’Neill a avut un singur obiectiv, acela ca niciun angajat Alcoa sa nu piarda o zi de lucru din cauza accidentelor. Toate eforturile companiei au fost orientate catre obtinerea acestui obiectiv. Acesta nu era usor de atins avand in vedere ca mediul de lucru presupunea manipularea metalului topit la 1.500 de grade, macarale care ridicau greutati ce puteau strivi un om cu usurinta sau echipamente care puteau smulge bratul unui om intr-o secunda.

Insa leadership-ul este cheia schimbarii organizationale. Un CEO care pretuieste siguranta angajatilor sai poate cu usurinta sa aduca schimbarea. Paul O’Neill a aplicat principii simple, nu tehnologii complicate.

  • Nu exista scuze pentru accidentele de munca. Intotdeauna se putea face ceva pentru a fi evitate.
  • Fiecare accident de munca este o posibilitate nefericita din care se poate invata ceva. Poti analiza datele si poti preintampina accidente similare.
  • Cele mai bune sugestii privind siguranta vin de la oamenii din partea de jos a ierarhiei organizatiei, oamenii care sunt direct implicati in activitatile cu risc de accidentare.
  • Siguranta angajatilor nu trebuie bazata pe ratiuni financiare – siguranta trebuie sa faca parte din cultura organizationala.
  • Leadership-ul are un rol crucial in a crea siguranta. Liderii trebuie sa fie mereu deschisi in a discuta problemele de siguranta si sa constituie modele pentru toti angajatii.
  • Cultura de siguranta trebuie sa devina o constanta in organizatie

La finalul mandatului sau de CEO in 1999, nivelul de siguranta a angajatilor Alcoa era de cinci ori mai mare decat in urma cu 10 ani.

Cazul companiei Alcoa demonstreaza faptul ca intr-adevar cultura de siguranta a angajatilor se poate imbunatati. In prezent acest lucru este mai usor de obtinut. Usor, in ideea in care orice proces de schimbare organizationala este usor.

In prezent exista metode eficiente de a crea o cultura bazata pe siguranta. Cercetarile stiintifice din domeniul psihologiei organizationale au furnizat  date suficiente pentru a putea transforma si imbunatati cultura de siguranta, pe baza proceselor standardizate si care inglobeaza cunoasterea stiintifica din domeniu. Din punct de vedere al resurselor de timp si de persoane, Hogan Safety Climate Survey este un instrument eficient in diagnoza culturii de siguranta. Cunoasterea culturii privind siguranta constituie baza de plecare pentru scaderea numarului de accidente. Pentru a obtine un climat bazat pe siguranta, procesul trebuie pornit din varful ierarhiei organizationale. In acest sens, Instrumentele Hogan Safety si-au dovedit utilitatea in imbunatatirea sigurantei angajatilor.

Intotdeauna profilaxia este mai eficienta decat interventia si un raspuns la intrebarea „Cat costa o viata?” este imposibil de dat.

Cristian Mihai, Product Manager
HART Consulting

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta „Cultura organizationala: sanatate si securitate in munca” (http://www.hart.ro/ro/conferinta/cultura-organizationala-sanatate-si-securitate-in-munca/), organizata de HART Consulting si sustinuta de Revista Cariere, din 12 februarie.

 Material publicat in Revista Cariere

  • Chiar se poate imbunatati cultura de siguranta? - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting