021 310 54 57
consulting@hart.ro

Conferinta HART HR Strategic: Managementul talentelor nu este o moda, ci o necesitate

06 Noi 2012

Miercuri, 24 octombrie, a avut loc a 5-a editie a conferintei HART HR Strategic a carei tema a fost „Managementul talentelor: cheia pentru un business profitabil”.

Evenimentul a reunit peste 200 de persoane, antreprenori, manageri de top din companii multinationale si locale, alaturi de directori si specialisti in resurse umane si profesionisti in domeniul resurselor umane.

Moderata de Lucian Mindruta, conferinta s-a bucurat de prezenta unor speakeri cu o experienta impresionanta pe zona de talent management care au prezentate exemple si studii de caz, impartasind audientei cele mai bune practici de management al talentelor. Printre invitatii evenimentului s-au numarat: Jan Kwint (Director LTP International & partener Hogan Assessment Benelux), Iulia Dobritoiu (HR&Commercial Excellence Director GlaxoSmithKline Romania), Amalia Sterescu (Experienced executive & talent management consultant), Sergiu Negut (Partner Wanted Transformation Consultancy), Vlad Bog (HRD Microsoft Romania), Eusebiu Burcas (Partener Sales Performance), Mihai Spulber (CFO Mega Image), Simona Podgoreanu (HRD Grup Agricover).

Pe agenda discutiilor au fost subiecte de o importanta si o actualitate substantiala pentru mediul de business actual:

1. Selectia si integrarea managerilor executivi intr-o organizatie antreprenoriala
2. Despre diversitate la Microsoft
3. Construirea de echipe de inalt performante: premiza pentru eficienta economica a unei organizatii 
4. Succession planning - ce urmeaza dupa teorie
5. Dezvoltarea leadership-ului si impactul organizational: efectul asupra obiectivelor angajatilor, implicarii si dezvoltarii increderii acestora
6. Realizarea implicarii la nivel de board: ce ar trebui sa faca un CEO si ce atribute personale sunt necesare la acest nivel de leadership?
7. Dezvoltarea competentei de leadership intr-o organizatie dinamica
8. Leadership-ul si trasaturile de personalitate accentuate: cand punctele forte devin o frana 


In actualul context socio-economic, devine din ce in ce mai clar ca oamenii sunt cei care fac diferenta intre o companie profitabila si una care incearca sa supravietuiasca. Inovatia, dezvoltarea, succesul in business sunt rezultate care apar din modul in care oamenii conduc procesele in organizatie, creeaza produsele, stabilesc strategiile, implementeaza proiectele.

Cum ajungem la aceste rezultate?
Printr-o selectie eficienta, prin cresterea nivelului de engagement al angajatilor, prin evaluarea si dezvoltarea membrilor echipei. Altfel spus, prin politici, strategii si programe de talent management. Organizatiile care isi vor insusi acest set de instrumente vor deveni liderii de piata de maine. Managementul talentelor se impune ca o necesitate in acest mediu mult mai competitiv si permanent supus schimbarii.

„Talentul - ca si notiune practica in managementul organizational - poate insemna lucruri diferite in companii diferite. Pentru unele organizatii, un specialist cu skill-uri foarte greu de gasit (de ex din domeniul IT, anumite limbaje de programare la care se poate adauga si o anumita competenta lingvistica deosebita ) poate insemna talent. Pentru alte organizatii, unde skill-urile tehnice, profesionale, legate de job nu sunt atat de importante (de ex, lucratorii intr-un call center) un anumit set de comportamente (viteza de reactie, amabilitate, rezistenta in situatii de presiune, respect fata de reguli si proceduri) poate face distinctia intre un talent si un angajat mediocru. Cert este ca talentul inseamna, in proportii poate diferite, un mix intre anumite competente tehnice, abilitati si anumite competente soft, comportamente, avute la un nivel inalt”, declara Madalina Balan, Managing Partener HART Consulting.

Intrebat de ce considera ca in ultimii ani companiile pun din ce in ce mai mult accentul pe conceptul de management al talentelor, Jan Kwint, Executive Director LTP, Olanda si partener Hogan Assessment Systems pentru Benelux, declara: „imi vin in minte aspectele globalizarii, competitia si evolutia demografica.

Globalizarea: Companiile fuzioneaza, cresc, dezvoltandu-se si pe plan international in functie de scop si stilul de a face business. Identificarea talentelor (oriunde in lume), intr-o faza incipienta, este un element cheie. Nu numai identificarea performerilor inalti/ persoanelor cu potential ridicat (acestia sunt talentele vizibile) cat si a celor care sunt mai putini vizibili, Unde sunt si ce isi doresc? Putem noi sa-i dezvoltam, bazandu-ne pe competente viitoare? Acestia necesita atentie si oportunitati de dezvoltare. In caz contrar, vor pleca.

Competitie: Pe masura ce calitatea si preturile produselor si serviciilor devin din ce in ce mai apropiate, competitia se muta in calitatea echipei. Managementul talentelor devine cheia.

Evolutia demografica: Trendul global arata ca generatia „baby boom” se retrage din activitate si avem nevoie de mai mult personal decat putem obtine de fapt. Rezultatele constau intr-un deficit pe piata fortei de munca si un razboi asupra talentelor.”

Sergiu Negut, Senior Consultant Wanted Transformation Consultancy, apreciaza ca „cel mai important lucru este sa nu uite dimensiunea etica. Un proces de talent management trebuie sa fie in intregime onest, de la intentie pana la implementare, pentru a fi credibil in organizatie. Putem creea povesti de succes, dar pentru ca acestea sa fie replicabile si sa genereze o emulatie pozitiva, este nevoie sa fie ancorate in adevar, cinste si performanta.”

In cadrul conferintei, a fost lansata cartea “Modelul Racheta: Sfaturi pentru construirea unei echipe performante”. Autorii Robert Hogan si Gordon Curphy, ofera un model practic pentru a construi echipe eficiente.
Evenimentul s-a incheiat cu un moment aparte: o degustare de vinuri internationale alese, oferita cu sprijinul CheiaVinului.ro.

HART Consulting  are o istorie pe piata locala de 6 ani, oferind servicii de consultanta in arii precum: selectie (ROI, studii de benchmark intern, evaluari de personalitate si de abilitati), programe de evaluare si dezvoltare la nivel individual si de echipa (profile de leadership Hogan Assessments, 360 feedback, Assessment & Development centers, coaching), studii organizationale, coaching, seminarii pe tematici de HR. Suntem parte a retelei internationale Hogan Assessment Systems si partenerul autorizat pentru Romania si Republica Moldova.

Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting