0730 556 541
consulting@hart.ro

Construirea unei culturi de sanatate si siguranta la locul de munca

10 Ian 2013

Instruirea pe tematici de securitate si sanatate in munca ajuta, fara indoiala, la a avea angajati cu un comportament mai adecvat, mai sigur la locul de munca. Insa, fara o radiografie riguroasa si profunda a modului in care angajatii contribuie in mod real la cultura de siguranta, orice program de instruire, chiar si unul extensiv, ramane limitat ca impact. Concentrarea pe un climat de securitate si sanatate in munca implica concentrarea pe oameni, nu doar pe sisteme, procese, proceduri.

Si atunci cand vorbim de oameni, din experienta mea pot spune ca trebuie sa avem in vedere o evaluare a personalitatii angajatilor, dar si o diagnoza a climatului organizational. Cum putem face asta si ce inseamna mai concret? Solutiile de diagnoza Safe System de la Hogan ajuta organizatiile sa evalueze riguros doua aspecte:

  • Viitorii si actualii angajati (candidati) din punct de vedere al comportamentelor ce pot prezice inclinatia de a nu respecta reguli, proceduri, procese, de a isi asuma riscuri inutile, de a reactiona impulsiv etc. (comportamente care maresc riscul de a produce incidente sau accidente )
  • Climatul organizational din perspectiva componentei „sanatate si securitate” in munca, sintetizand perceptiile, opiniile angajatilor cu privire la practicile companiei in ceea ce priveste acest subiect.

Acest tip de solutii ofera echipei manageriale informatii valoroase si sfaturi cu privire la acele aspecte comportamentale care trebuie adresate in echipele operationale pentru a minimiza riscurile de incidente, accidente, rebuturi etc.

Identificarea la nivel individual a acelor trasaturi de personalitate care pot conduce catre comportamente riscante la locul de munca poate fi un pas crucial in procese de selectie in mediul industrial sau in domenii precum: spitale, constructii, transport public si privat etc.

Totodata, aceasta diagnoza individuala aplicata angajatilor existenti este de un real folos pentru procese de dezvoltare, contribuind la auto-constientizare, precum si la oferirea de informatii valoroase pentru manageri si supervizori cu privire la managementul echipelor din subordine.

Personalitatea umana este cea care determina comportamentul in viata de zi cu zi si la locul de munca. Faptul ca cineva este dornic sa-si asume riscuri, actioneaza impulsiv, este arogant, usor de distras etc. sunt elemente ce au un impact negativ asupra performantei in zona de securitate in munca, care, insa, pot fi prezise. Organizatiile pot investi mai degraba in aceasta zona de diagnoza pentru selectie si dezvoltare decat in a achizitiona noi echipamente de protectie. Daca nu vor fi oamenii potriviti sa le poarte, investitia va fi una derizorie.

Madalina Balan, Managing Partner
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

  • Construirea unei culturi de sanatate si siguranta la locul de munca - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting