0730 556 541
consulting@hart.ro

Costuri reduse cu managementul candidatilor

02 Dec 2013

Care sunt beneficiile de a avea un sistem electronic pentru managementul candidatilor si cum aceste aplicatii pot acomoda la un loc si informatii despre profilul psihologic al acestora?

Pentru cei familiarizati cu jargonul resurselor umane, termenul ATS este cat se poate de cunoscut. Este vorba de abrevierea expresiei Applicant Tracking System care, in traducere cuvat cu cuvant, inseamna Sistem de monitorizare a aplicantilor.

Ca orice abreviere insa, intelegerea rolului unui ATS doar prin prisma gestionarii unei baze de date de candidati risca sa simplifice prea tare lucrurile. Consecinta este ca, desi multi specialisti in resurse umane au auzit macar o data vorbindu-se despre un ATS, sunt inca prea putini cei care au decis deja sa il implementeze.

Da, ATS-ul este un software dedicat resurselor umane, adesea integrat cu alte platforme software existente in organizatie (ERP-uri, LMS-uri etc), dar este semnificativ mai mult decat o baza de date care preia automat aplicatiile primite pe parcursul proceselor de recrutare.

Iata, pe scurt, cateva din beneficiile implementarii unui sistem ATS in compania voastra:

1. Gestionarea corespondentei cu aplicantii, agentiile de recrutare, manageri ai pozitiei pentru care se face recrutarea  si alte persoane cheie din organizatie, implicate in procesul de evaluare.

2. Elaborarea de rapoarte complexe privind status-ul procesului de recrutare, pentru utilizatori/admin si pentru manageri. Informatiile de genul: cati candidati au aplicat, cati au fost selectati pentru interviu, cati au ajuns pe lista scurta etc sunt imediat accesibile prin intermediul unui ATS eficient.

3. Managementul bazei de date de candidati. Vorbim aici, pe de o parte, de preluarea si introducerea in baza de date a tuturor aplicatiilor primite in urma unui anunt de recrutare (multe ATS-uri sunt, de altfel, conectate cu anuntul de recrutare pentru a asigura o integrare rapida a aplicatiilor), dar si despre posibilitatea de a face cautari specifice in aceasta baza de date in functie de anumite cuvinte cheie sau campuri obligatorii/filtre pentru a descoperi candidati potential interesati si interesanti pentru pozitiile vacante din organizatie.

4. Managementul planificarii strategice a fortei de munca, managementul talentelor etc.

In plus, un ATS poate reduce efectiv costurile proceselor de recrutare, creste viteza de reactie si calitatea procesului de recrutare/evaluare.

Nu in ultimul rand, un ATS conectat la site-ul de cariere al organizatiei si la anunturile de recrutare online (fie ca ele sunt localizate pe site-ul de cariera al companiei sau pe site-uri de joburi cu care aveti parteneriate) va ajuta sa “colectati” aplicatii si sa le introduceti in baza de date chiar si atunci cand… dormiti.

Pe de alta parte, Phoenix E-recruitment, ATS dezvoltat de Capital Software, companie cu o experienta de peste 11 in dezvoltarea de sisteme ATS si distribuit in Romania de Career Advisor: companie de consultanta in resurse umane cu peste 18 ani experienta in recrutare) vine la pachet si cu alte beneficii:

  • reducerea costurilor legate de postarea anunturilor de recrutare datorita eficientei cu care se poata concluziona foarte clar care au fost cele mai eficiente surse de atragere de candidati valorosi;
  • expunere marita la o baza mult mai mare de candidati (prin diferitele functionalitati tehnice care permit contactarea in timp real a candidatilor care nu sunt in retea);
  • crearea unei comunitati de talente si a brandului de angajator.

In plus, pentru ca tot vorbeam despre colectarea de date, in afara de informatiile firesti din profilul candidatului, CV, scrisoare de intentie, formular de aplicatie, corespondenta cu candidatul, evaluari in urma interviurilor, comentarii ale celor implicati in procesul de evaluare, Phoenix ATS poate stoca si informatii despre profilul psihologic al candidatilor care fie aplica pentru o pozitie vacanta, fie sunt interesati sa intre in baza de date pentru recrutari ulterioare.

Ceea ce face utilizarea ATS-ului Phoenix cu atat mai eficienta cand vine vorba de stocarea acestui gen de informatii este faptul ca sistemul poate fi efectiv conectat in timp real la sistemele de evaluare psihologica (atunci cand acestea se desfasoara online). Ce inseamna asta? In primul rand o mare economie de timp. Ca si in cazul importului automat al aplicatiilor, nu este nevoie ca un factor uman sa introduca datele din rapoartele de evaluare psihologica. Totul se face automat.

In plus, existenta datelor din testarea psihologica asigura o baza de informatii cu ajutorul carora deciziile de recrutare pot fi mult mai bine fundamentate.

Toate informatiile despre candidati sunt stocate intr-un singur loc, reducandu-se astfel riscul de pierdere/omitere a lor atunci cand se efectueaza evaluarea. In plus, sunt date pe acuratetea carora care recrutorii se pot baza deoarece nu exista riscul aparitiei erorilor ca in cazul introducerii manuale a informatiilor.

Luminita Potorac - Roman
Business Development Manager
Career Advisor

  • Costuri reduse cu managementul candidatilor - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Alexandra Crihana, Oracle Romania
Odata cu participarea la cursul de certificare in metodologia de evaluare Hogan, am facut cunostinta cu un instrument complet din punctul de vedere al informatiei furnizate si sigur din punctul de vedere al corectitudinii si validitatii informatiilor obtinute. Este o unealta care te poate sprijini in activitatii diferite: promovare, recrutare, cunoasterea mai buna a echipei, planuri de
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting