0730 556 541
consulting@hart.ro

Cu reputatia la control: cu sau fara tact?

05 Mar 2013

Spui lucrurile verde-n fata? Comunici direct si fara menajamente ceea ce gandesti? Sau preferi sa fii mai diplomat, mai subtil si sa imbraci un „nu” in tonuri calde de „da, incerc sa te ajute”?

Cei din jurul tau te percep mai degraba ca fiind rece, brutal, deloc sensibil sau mai degraba prietenos, amabil si empatic?

Cele doua tipare de comportamente sunt polii unei singure axe, unei singure trasaturi care se conjuga la nivel comportamental in mod diferit in functie de proportia in care se gaseste in profilul nostru de personalitate.

Care este legatura dintre personalitate si reputatie?

Senzitivitatea interpersonala este scala din Inventarul de Personalitate Hogan care reflecta abilitatile sociale, tactul si gradul de perceptie. Senzitivitatea interpersonala ofera o imagine cu privire la modul in care stilul de interactiune al unei persoane poate fi catalogat ca fiind cald, prietenos, empatic sau dimpotriva direct, brutal si fara ocolisuri. De exemplu, scorurile ridicate indica o persoana prietenoasa, calda si populara. Scorurile scazute indica independenta, franchete si sinceritate.

Mai mult, aceasta scala ne ajuta sa intelegem modul in care o persoana se raporteaza la conflicte si cum abordeaza chestiunile ce tin de non-performanta.

Cum este privita din punct de vedere reputational o persoana cu un scor mare pe scala senzitivitate interpersonala?

Partile pozitive ale acesteia sunt date de stilul de interrelationare cald, agreabil, prietenos, diplomatic. Unei astfel de persoane ii place sa lucreze in echipa, cultivand relatii si incurajand cooperarea. Totodata, castiga repede increderea altora, construind si mentinand echipe si parteneriate. Inainte de a lua o decizie sau o masura, prefera sa adune opinii si puncte de vedere de la mai multe persoane.

Pe de alta parte, trasaturile negative ale unui scor inalt denota sensibilitate, grija excesiva fata de cei din jur, tendinta de a evita constant conflictele sau discutiile in contradictoriu, dorind sa fie mereu pe plac. Mai mult, amana conversatiile atunci cand trebuie sa confrunte o problema legata de performanta. Manifesta o tendinta accentuata de a lua feedback-ul pe care il primeste la modul personal, fiind dependenta in activitatea pe care o desfasoara de opiniile celor din jur. Totodata, persoanelor cu scor inalt pe scala senzitivitate interpersonala le este greu sa spuna „nu” si sa se comporte asertiv.

Ce se poate spune despre persoanele cu scoruri mici pe scala senzitivitate interpersonala?

Trasaturile de apreciat la astfel de persoane sunt orientarea acestora catre sarcini, disponibilitatea de a discuta direct, fara ocolisuri, avand capacitatea de a da feedback negativ. Deschiderea catre dialoguri directe este cea care ii face sa ofere opinii sincere si in mod cinstit. Aceste persoane au calitatea de a fi franc, par independente, dispuse sa ii confrunte pe altii. In acelasi timp, pun sub semnul intrebarii / chestioneaza prezumtiile de business.

La polul opus, trasaturile cel mai putin apreciate sunt date de faptul ca sunt perceputi ca fiind reci si duri, critici, sceptici, preferand sa directioneze in loc sa sugereze sau sa recomande. Pot parea argumentativi si dureros de obiectivi, nu sunt capabili sa construiasca un sentiment de echipa si pot parea duri si brutali.

Care sunt implicatiile in leadership?

In primul rand, persoanele cu scoruri ridicate pe scala senzitivitate interpersonala aflate in pozitii de leadership evita conflictele cu orice pret si rareori isi exprima dezacordul. Tocmai de aceea, sunt perceputi ca fiind genul de lideri care sustin proiectele strict la nivel declarativ pentru ca nu pot lua o pozitie ferma si pentru ca nu pot zice „nu”. Mai mult decat atat, nu ofera feedback direct membrilor echipei din subordine ceea ce poate fi confunzat pentru cei din urma. Echipele formate de un astfel de lider inlatura iute ideile conflictuale sau suparatoare, comunicandu-le celorlalti ca neintelegerile si conflictele sunt nedorite pana la punctul in care emotiile puternice sunt rareori exprimate

In al doilea rand, persoanele cu scoruri joase pe scala senzitivitate interpersonala care sunt lideri in organizatii, ca rezultat al comportamentului rece, dur, nu pot construi aliante, parteneriate si echipe.

Totodata, genul acesta de lideri chestioneaza pe toata lumea, tot timpul, cu privire la deciziile si actiunile intreprinse, ajungand sa-si indeparteze oamenii si impiedincandu-i sa-si dezvolte increderea necesara pentru a-si asuma riscuri si responsabilitati. Acestia cer multe dovezi, pun la indoiala frecvent motivele angajatilor de a face o anume actiune. Fapt care rezulta in incapacitatea de a forma si mentine o echipa inalt performanta.

Iuliana Manza, PR Specialist
HART Consulting

Material publicat in Wall Street

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting