021 310 54 57
consulting@hart.ro

Cu reputatia la control: Perfectionism versus nonconformism

19 Mar 2013

Iti doresti perfectiunea in tot ceea ce faci? Stii tot timpul cum arata agenda ta in ziua urmatoare? Impulsivitatea iti este un concept strain? Dincolo de orice recomandari sau experiente, regulile si procedurile sunt cele mai importante pentru tine?

Sau dimpotriva pentru tine doar lucrurile spontane au sens? Agenda ta se poate modifica de la o ora la alta si te simti agasat si plictisit de activitatile repetitive?

Cum este definit acest punct comun?

Prudenta este scala din Profilul de Personalitate Hogan care reflecta controlul de sine si meticulozitatea.

Prudenta ofera o imagine in ceea ce priveste gradul in care o persoana este inclinata spre detalii, daca respecta regulile si cat de organizata este sau, dimpotriva, spontana, flexibila si receptiva la schimbare. Prudenta arata si masura in care o persoana este constiincioasa si de incredere. Tot Prudenta este cea care da vizibilitate celor care au abilitati sociale foarte bune, si care stiu cum sa faca o prima impresie buna.

Care este legatura dintre personalitate si reputatie?

Care este reputatia unei persoane cu scor mare pe scala Prudenta?

Scorurile ridicate indica o persoana organizata, predictibila, directa, care respecta regulile si procedurile si este usor de supravegheat. Pare o persoana de incredere, un om al faptelor, meticuloasa si muncitoare. Isi planifica foarte bine munca si activitatile, anticipand un volum crescut de munca.

Pe de alta parte, implicatiile negative ale unui scor mare pe aceasta scala denota o persoana rigida, formala, inflexibila, rezistenta la schimbare, cu o puternica tendinta de a supra-control, cu abilitati de delegare mai slabe. In general, astfel de persoane aflate in pozitii de conducere practica micro-managementul, pierzand viziunea de ansamblu asupra lucrurilor.

Ce se poate spune din punct de vedere reputational despre o persoana cu scor mic pe scala Prudenta?

Scorurile scazute indica impulsivitate si flexibilitate. Manifesta deschidere si au o buna capacitate de adaptare la schimbare. Sunt persoane care tind sa se opuna regulilor si supravegherii atente; oricum, aceste persoane pot fi privite ca fiind nonconformiste, spontane si chiar uneori creative. Totodata, sunt mai dispuse sa isi asume riscuri, sa incerce lucruri noi si sa mearga pe cai nebatatorite inca. Sunt confortabili cu ambiguitatea si cu lipsa de structura care se poate regasi in organizatii.

Pe de alta parte, un scor mic indica si un slab planificator, neatent la detalii, impulsiv, mai putin organizat, mai greu de supervizat. Aceste persoane tind sa se plictiseasca mult mai usor mai ales daca au activitati de indeplinit care implica multe detalii si sunt chestiuni recurente, simt mereu nevoia de a face si de a incerca lucruri noi.

Cand apar deraierile manageriale?

Daca vorbim de persoane aflate in pozitii de management, implicatiile negative ale scorurilor ridicate, dar si ale celor scazute sunt de luat in seama intrucat pot conduce managerii respectivi spre esec.

Scorurile ridicate pe scala Prudenta ii transforma pe manageri in lideri perfectionisti, care nu pot delega sarcini celorlalti, pun forma inaintea continutului si stilul inaintea substantei, acorda o atentie sporita proceselor, pierzandu-si capacitatea de a colabora cu oamenii in activitati cu adevarat importante pentru companie, obsedati de detalii, nu vad tendintele generale si schimbarile din mediu care pot afecta afacerea.

La cealalta extrema, a scorurile joase, se afla liderii manipulativi care nu acorda suficient timp pentru a se apropia de ceilalti, se eschiveaza de la recunoasterea greselilor, pentru ei totul pare a fi o provocare si le place sa starneasca spiritele si sa schimbe chiar si politicile care tocmai au fost instituite, se plictisesc cu usurinta. Oamenii pun la indoiala angajamentele si proiectele pe care liderii manipulativi le-au initiat deoarece acest tip de lideri lanseaza multe proiecte noi si interesante, isi ofera sprijinul pentru diverse initiative, insa sustinerea lor este de scurta durata.

Cum putem atenua efectele negative ale acestui factor perturbator in management? Totul porneste de la auto-constientizarea propriului comportament. Daca vor sti unde gresesc, atunci vor fi capabili prin exercitii repetate sa-si indrepte propriul comportament. O evaluarea de personalitate este foarte utila in acest demers intrucat poate constitui cadrul perfect pentru auto-constientizare.

Iuliana Manza, PR Specialist
HART Consulting

Un material pentru Wall Street

  • Cu reputatia la control: Perfectionism versus nonconformism - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting