021 310 54 57
consulting@hart.ro

Cum arata culturile organizationale bazate pe perfomanta inalta si succes

20 Mar 2013

„Alegem sa mergem pe Luna in aceasta decada nu pentru ca este usor, ci tocmai pentru ca este greu”, spunea J.F. Kennedy in septembrie 1962, intr-un discurs al sau tinut la Universitatea Rice. 7 ani mai tarziu, echipajul Statelor Unite ale Americii era primul care punea piciorul pe Luna intr-o misiune de acest gen.

Iata un exemplu de ceea ce am numi, in termenii profesorului Robert Hogan, un scor ridicat la scala „Putere” din Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte, unul dintre cele mai bune instrumente de predictie a compatibilitatii intre valorile personale si cultura organizationala. Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte Hogan se refera la valori personale, la factori motivationali, sondand ceea ce doreste o persoana sa fie, sa devina, reliefand credintele personale si aspiratiile.

Cei care au un astfel de profil sunt persoane motivate de a fi pe locul intai, de a deschide drumuri pe care altii doar le viseaza, de a avea succes si reusita sociala si profesionala, de a lasa o urma memorabila pe unde trec, de a avea impact si influenta asupra celor din jur. Obtinerea performantei inalte este motorul lor de a merge mai departe, iar succesul lor in proiecte si situatii dificile este sursa energiei lor.

Cei care sunt in roluri de conducere sau care isi doresc sa ajunga acolo au o astfel de motivatie. Isi doresc sa fie auziti, isi doresc ca parerea lor sa conteze si sa produca impact.

Valorile corporative sunt intotdeauna o chestiune delicata cand vine vorba de a fi si puse in practica, traite, modelate prin comportamente de catre echipele de manageri. Valorile corporative se refera la crezurile si principiile in care crede compania si care ar trebui sa ghideze comportamentul organizational.

Liderii de top sunt artizanii culturii organizationale. Valorile lor imprima cultura si comportamentele lor sunt cele ce vor crea modele sau anti-modele.

Discutam zilele trecute cu un manager din Rusia, dintr-o mare multinationala, in cadrul unei sesiuni de feedback de dezvoltare cu privire la profilul sau de Motivatii, Valori si Preferinte. Imi povestea care este motorul sau, de unde isi trage energia si sensul in ceea ce face. In toate joburile sale, fie ca au fost in start up-uri, fie ca au fost in corporatii bine inchegate au avut ceva comun: nu au fost caldute, nu au fost usoare. A fost primul mereu care a creat ceva, care a deschis drumuri nebatatorite de altii. Defineste ca „foarte competitiva” cultura pe care o creeaza in jur, in echipa sa. Tine la performanta si oamenii sai cei mai buni ii impartasesc acelasi crez, aceeasi dorinta de a fi mereu cu un pas inaintea altora. Eroii organizationali sunt pentru el, ca pentru orice lider care valorizeaza succesul si reusita, cei care demonstreaza constant si sunt preocupati de performanta inalta, de progres in cariera si in business, cei neobositi, nemultumiti de status quo si dornici sa ii coordoneze pe ceilalti, sa ii mobilizeze catre actiune si obiective inalte.

Daca este dublata de o serie de alte valori, precum preocuparea genuina pentru a ajuta pe cei din jur, pentru oameni, motivatia de succes si competitivitate poate fi la baza crearii unei culturi centrate pe performante inalte, din care grija fata de oameni si dezvoltarea acestora nu lipseste.

Scorurile inalte pe scala „Putere” din Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte Hogan (MVPI) explica faptul ca motivatia deriva din:

  • oportunitati de a ocupa pozitii de conducere
  • oportunitati de a avea responsabilitati legate de proiecte vizibile, mari, de impact
  • oportunitati de progres in cariera 

Mai multe detalii si chiar si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta HART HR Strategic, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, ce are ca tema: „CEOs and organizational culture: what makes it or breaks it?”, din 22 mai 2013.

Madalina Balan,
Managing Partner
HART Consulting

Un material pentru Revista Cariere

  • Cum arata culturile organizationale bazate pe perfomanta inalta si succes - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting