+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Cum arata o cultura organizationala traditionalista

17 Apr 2013

A cladit o companie solida, cu o evolutie frumoasa, ascendenta, de la an la an. Vorbea despre afacerea sa cu  pasiune, dar si cu modestia omului care a construit totul pas cu pas, temeinic, prin munca si disciplina. Cand povestea despre oamenii din echipa sa i se luminau ochii si parea ca vorbeste despre oameni dragi, din familia lui. Era server, cerea mult de la sine si de la ceilalti, avea standarde ridicate, profesionale si etice, insa era extrem de corect si tinea cu incapatanare la principii, la reguli si, mai ales, la bun simt, adevar, munca si dedicatie.

Dupa mai bine de 10 ani, si-a vandut afacerea unei corporatii, dar inca mai povesteste cu pasiune si autenticitate despre modul cum si-a selectat oamenii cu care a construit o afacere durabila pe care a vrut-o intr-o buna zi sa devina o mare corporatie. Asa suna povestea unui lider real, din Moldova ce tine de Romania care are ca valoare principala „traditia” in termenii Profilului Hogan de Motivatii, Valori si Preferinte (MVPI). Unii l-au vazut si l-au descris ca fiind rigid, prea inflexibil, conservator si intransigent, rezistent la schimbare,  prea inchis in valori ce par uneori desuete, insa el a continuat sa fie si sa se comporte consecvent credintelor lui.

Principii, valori, etica, traditie. Cuvinte care in ultimul timp par a fi atat de des rostite si atat de rar modelate in comportamente in societatea moderna si, mai ales, in mediul de afaceri.

Cultura traditionalista este cea care se cladeste in jurul corectitudinii, al valorilor solide cu privire la ceea ce este bine si ce nu, la ceea ce este acceptabil si ce nu, in jurul ideii de  respect fata de ce a fost inainte si de loialitate.

Artizanii acestui tip de cultura sunt liderii atenti la ceea ce este bine si corect, atenti la etica si echitate si care cred in pastrarea traditiilor, ca liderul din povestea de mai sus. Liderii care  valorizeaza standardele, regulile, comportamentul adecvat, onoarea, integritatea si onestitatea. Sunt acei lideri care cred in munca asidua, in meritocratie, in conservarea valorilor clasice,  in loialitatea fata de organizatie si in respectul fata de lucrul bine facut.

Traditie

Factori  motivatori

  • Valori, reguli, standarde, si comportamente adecvate
  • Valorizarea integritatii si a onestitatii 

Stilul de leadership

  • Tine la principii si la ceea ce este bine si ceea ce nu este bine/corect
  • Corect, insa rezistent la schimbare

Potrivirea  cu mediul organizational

  • Valorizeaza munca asidua si loialitatea fata de organizatie 
  • Respect fata de autoritate

Proiectii inconstiente

  • Va presupune ca ceilalti sunt la fel de conservatori cum  sunt ei
  • Va dezaproba non-conformismul

Mai multe detalii si chiar si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta HART HR Strategic, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, ce are ca tema: „CEOs and organizational culture: what makes it or breaks it?”, din 22 mai 2013.

Madalina Balan
Managing Partner
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

 

  • Cum arata o cultura organizationala traditionalista - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Mihaela Feodorof, Executive Coach and Business Consultant, www.performanceway.ro
Folosesc de 10 ani Hogan Assessment in proiecte de dezvoltare organizationale sau individuale. Profilele ma ajuta sa identific oportunitatile si sa propun solutiile potrivite, dar ce este cel mai important poate este ca acestea sunt imbratisate de client. Hogan Assessment este o radiografie clara a modului in care comportamentele sunt corelate cu obiectivele persoanei. Certificarea Hogan este un
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting