021 310 54 57
consulting@hart.ro

Cum dezvoltam echipe eficiente

06 Noi 2012

Formarea de echipe eficiente este o preocupare pentru orice manager, fie ca este nou numit sau are deja ani de experienta. Eficienta echipelor este, de asemenea, un aspect important pentru specialistii in resurse umane, training si dezvoltare organizationala. Inainte de a propune orice interventie asupra echipei, este necesar sa se realizeze o diagnoza a functionarii acesteia.

Iata punctele cheie pe care programul Hogan de dezvoltare a echipelor le propune:

Intelegerea rolurilor individuale in echipa
Oamenii au in echipe roluri formale, determinate de ceea ce este prescris prin fisele de post si roluri informale, psihologice care explica preferinta catre anumite tipuri de activitati, roluri bazate pe personalitatea fiecaruia. In raportul de echipa de la Hogan se prezinta aceste cinci roluri psihologice si cine sunt cei din echipa care le ocupa. Studii aprofundate despre performanta echipelor demonstreaza ca acestea au rezultate mai bune daca exista un echilibru intre cele cinci roluri:

Gestionarea conflictelor
Conflictul, fie intern sau extern, prost gestionat poate fi un factor care inhiba performanta echipei. Raportul de echipa Hogan prezinta factorii comportamentali contra-productivi care pot afecta comportamentele in echipa. De exemplu, o echipa in care se remarca o frecventa mare a arogantei (un exces de incredere in fortele proprii) va avea acest comportament ca si „punct orb” impartasit. Cu alte cuvinte, echipa in ansamblu va fi aroganta, se va considera cea mai buna, va ignora feedback-ul primit din afara si tocmai acest narcisim, aceasta aroganta va contribui la deraiere.

Identificarea culturii
Ce conduce o echipa catre succes?
In raportul de echipa Hogan sunt prezentate valorile impartasite la nivel de echipa, determinand astfel cultura acesteia.
De exemplu, intr-o echipa unde doua treimi din aceasta are ca valori impartasite, spre exemplu, putere si recunoastere (interese de statut), afiliere (interese sociale) si comert (interese financiare), cultura va fi caracterizata prin aprecierea succesului, prin dorinta membrilor de a fi pe locul intai, de a progresa in cariera si de a se face vizibili, faimosi. Relatiile vor conta foarte mult, vor fi apreciati cei care stiu sa faca networking si sa obtina performanta financiara si recunoastere din aceste relatii.

Planificarea actiunilor de dezvoltare la nivel de echipa
In mediul economic actual, companiile care au succes inteleg ca echipele inalt performante constituie avantajul competitiv cel mai important. Raportul de echipa Hogan pune la dispozitia liderilor informatii valoroase despre punctele forte ale echipei, ariile de dezvoltare, valorile comune si dinamica interna si ofera sugestii de strategii care sa ajute echipele sa isi atinga potentialul maxim. In sesiunea de echipa, se discuta obiectivele acesteia, provocarile la care echipa trebuie sa faca fata, cultura necesara in echipa. Apoi se prezinta rezultatele profilului de echipa si se faciliteaza discutii ce au ca scop sporirea nivelului de inter-cunoastere intre membrii echipei si de intelegere a dinamicii echipei (puncte forte, frane si factori motivatori).

In final, echipa este ghidata sa identifice modalitati, actiuni prin care sa reduca „prapastia” intre ce este necesar sa aiba echipa pentru a atinge obiectivele si a face fata provocarilor si status quo-ului.
Planul de actiune este creionat pe trei axe - start, stop, continua - este formulat cat mai SMART si ulterior monitorizat de manager. Fiecare membru al echipei are, de asemenea, o fisa de dezvoltare proprie de care este responsabil.

Cartea “Modelul Racheta: Sfaturi pentru construirea unei echipe performante”, scrisa de Robert Hogan si Gordon Curphy, este, de asemenea, o resursa utila si practica ce poate ajuta liderii de echipe sa accelereze atingerea obiectivului de a inchega echipe inalt performante.

Madalina Balan, Managing Director
HART Consulting

Un material pentru HR Manager, editia print

  • Cum dezvoltam echipe eficiente - HART ConsultingCum dezvoltam echipe eficiente - HART ConsultingCum dezvoltam echipe eficiente - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting