0730 556 541
consulting@hart.ro

Cum evaluam psihologic soferii?

02 Iul 2013

Un numar de 9.355 de accidente de circulatie cu vatamari foarte grave erau inregistrate in statisticile Politiei Rutiere, la finele anului 2012, din care 8.848 au fost persoane grav ranite, iar 2.040 decedate (Politia Romana, Directia Rutiera).

Cauzele accidentelor dupa aceeasi sursa sunt viteza excesiva, nerespectarea regulilor de circulaţie si de abia apoi starea tehnica a autovehiculelor.

Statisticile reliefeaza doua aspecte importante in ceea ce priveste siguranta in trafic:

 • In Romania se inregistreaza printre cele mai multe accidente rutiere din Uniunea Europeana
 • Cauza principala a acestor accidente este legata de factorul uman.

Companiile care au flote mari de masini si, prin urmare, un numar mare de conducatori auto (din domeniul distributiei, bunurilor de larg consum, farmaceutic etc), companiile de transport si logistica sunt cele care ar trebui sa se preocupe sa aiba un sistem riguros de selectie a celor ce se suie la volan.

Accidentele nu numai ca afecteaza persoanele in cauza, dar costa enorm organizatiile prin costuri directe (plata compensatiilor, scaderea productivitatii, costuri legate de autoturismele avariate si de deteriorarea bunurilor), dar si indirecte (reputatia negativa a companiei).

Selectia conducatorilor auto este un proces extrem de important pentru ca poate salva vieti, reduce costuri pentru companie prin scaderea numarului de accidente si proteja imaginea angajatorului.

De peste 60 de ani, compania internationala Schuhfried, din 2011 in Romania prin HART Consulting, ofera clientilor sai teste psihologice de calitate, utile in selectie, o parte dintre acestea fiind dedicate selectiei conducatorilor auto.

Unele persoane sunt in mod natural inclinate sa respecte regulile si procedurile, se pot concentra mai mult in conditii de monotonie, au o viteza de reactie mai buna ceea ce are un impact in distanta de franare, au o atentie distributiva mai buna, ceea ce ii ajuta sa depisteze mai rapid in trafic situatii periculoase etc.

Toate aceste dimensiuni psihologice, cu impact in siguranta in trafic, se pot evalua in 30-60 minute, aducand incredere sporita in procesul de selectie a conducatorilor auto.

Aplicabilitatea bateriei de testare psihologica a soferilor: selectia de conducatori auto responsabili

 • Soferi pentru transport de materiale periculoase si mare tonaj
 • Soferi de taxi
 • Soferi de autobuz
 • Instructori auto
 • Conducatori auto

Dimensiuni psihologice evaluate prin bateria de testare Schuhfried:

 • Capacitatea de concentrare
 • Rationamentul logic
 • Perceptia traficului rutier
 • Viteza de reactie
 • Toleranta la stres

 Exemple din bateria de testare Schuhfried pentru conducatorii auto

 

Pentru detalii despre cum puteti achizitiona bateria de testare Schuhfried pentru selectia si antrenamentul conducatorilor auto, vizitati www.schuhfried.ro sau contactati-ne la cristi.mihai@hart.ro.

Madalina Balan
managing Partner
HART Consulting 

 • Cum evaluam psihologic soferii? - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Alexandru Fulga, Consultant HRD Dezvoltare Resurse Umane
Hogan Assessment Systems este un instrument complex de evaluare care genereaza o serie de rapoarte atat pentru inventarul de personalitate cat si pentru identificarea preferintelor si tendintelor in anumite situatii. In acelasi timp este un instrument usor de folosit si m-a ajutat sa imi dezvolt noi puncte de vedere. Recomand folosirea metodologiei Hogan pentru proiectele in care este nevoie de o
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting