021 310 54 57
consulting@hart.ro

Daca telul tau este sa devii bogat, niciodata nu vei reusi

07 Mai 2013

Aceste cuvinte atribuite lui John D. Rockafeller – considerat cel mai bogat om al tuturor timpurilor –  reprezinta „un sfat” pentru toti cei care valorifica bunastarea si succesul financiar. Insa ce inseamna aceasta valoare, numita de Robert Hogan in Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte (MVPI), „Comert”?

Romanii aveau chiar si un zeu care patrona comertul si acest lucru pentru ca activitatile mercantile aveau un rol deosebit de important in vietile lor. Simboluri lui Mercur sunt sandalele cu aripi si un sac mic in mana. Mi-as permite interpretarea celor doua simboluri prin viteza si bani - si intre cele doua exista o legatura. Bani sunt importanti in societate si sunt un deziderat pentru multi. Legat de importanta banilor in cadrul societatii cred ca un argument relevant este dat numai de multitudinea de expresii, citate si dictoane care fac referire la ei.

Insa chiar daca valorificam succesul in plan financiar, acest lucru are impact si asupra altor comportamente conexe. De exemplu, dorinta de a depasi concurenta, dorinta de a lasa ceva in urma, de a fi mereu intr-o pozitie de avantaj sau chiar de a fi ambitios, energic, competitiv pot fi legate de ceea ce masoara MVPI prin scala de „Comert”.

Cum arata o organizatie a carei valoare este Comertul?

Toate organizatiile au probabil ca valoare comertul, acesta fiind ratiunea pentru care ele au fost infiintate. Insa unele companii mai mult ca altele. O organizatie care are ca valoare importanta „Comertul” pretuieste profitabilitatea si tinerea sub control a costurilor, in astfel de organizatii fiecare persoana este atenta la resursele pe care le risipeste si care cauta mereu noi oportunitati de afaceri, noi linii de business pe care sa le dezvolte si mereu ceva cu care sa fie in fata competitiei.

Cum arata un lider a carei valoare este „Comertul”?

Persoanele din top management sunt cele care creeaza cultura in organizatie. Cand un astfel de lider are ca valoare „Comertul” acesta tinde:

  • Sa lucreze pe baza de previziuni financiare;
  • Sa analizeze costul si randamentul companiei in detaliu;
  • Sa fie vigilent la produsele competitiei si la amenintarile din piata;
  • Sa evalueze continuu productivitatea si performanta;
  • Sa pretuiasca meritocratia.

Pana aici, titlul articolului nu pare sa aiba legatura cu continutul sau. Insa acest articol nu este o apologie a banilor, nici pe departe. Chiar daca valorificam castigul si bunastarea financiara, acestea nu trebuie sa fie tot ceea ce este important sau un obiectiv in sine. Organizatiile care au doar ca singur obiectiv „sa faca bani” nu rezista timpului si sunt multe exemple care confirma acest lucru.

De aceea, este importanta misiunea unei organizatii, ceea ce ofera perspectiva si ratiunea pentru care ea ca entitate exista. Misiunea, Viziunea si Valorile unei organizatii nu ar trebui sa fie doar un trend corporate, ci o baza pentru viitorul unei companii.

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta HART HR Strategic, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, ce are ca tema: „CEOs and organizational culture: what makes it or breaks it?”, din 22 mai 2013.

Cristian Mihai
Consultant / Head of Psychology Department
HART Consulting

Un material publicat in Revista Cariere

 

 

  • Daca telul tau este sa devii bogat, niciodata nu vei reusi - HART Consulting
Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting