021 310 54 57
consulting@hart.ro

De ce conteaza partea intunecata a personalitatii? Ce aduce in plus fata de modelul Big Five?

08 Mai 2013

HART Consulting a fost prezent la cea de-a 13-a Conferinta a Asociatiei de Psihologie Industriala si Organizationala din Romania desfasurata la Brasov in perioada 26 – 27 aprilie.

In cadrul sesiunii dedicate Personalitatii si Leadership-ului din cadrul conferintei, HART Consulting a prezentat lucrarea cu titlul: “De ce conteaza partea intunecata a personalitatii? Ce aduce in plus fata de modelul Big Five?”. Cercetarea HART Consulting a aratat rolul pe care il are utilizarea instrumentului Hogan Development Survey in predictia performantei profesionale, cu accent pe performanta manageriala. Factorii de deraiere comportamentala, exagerarile de puncte forte ce apar cu precadere in momente de stres, presiune, oboseala au un impact negativ asupra capacitatii managerilor de a forma si mentine echipe de succes.  

Rolul evaluarii partii intunecate a personalitatii este unul semnificativ,  fiind extrem de valoros  pentru organizatii sa adauge astfel de evaluari  inca de la faza de selectie, precum si pe tot parcursul procesului de talent management si dezvoltare a liderilor.

O a doua lucrare stiintifica in jurul instrumentelor Hogan Assessments a fost prezentata de catre Cosmina Noaghea, psiholog, director resurse umane in CEE pentru Central European Media Enterprises,  cu titlul “Leadership si angajament organizational pe timp de criza”. In cadrul acestei cercetari, Cosmina Noaghea a analizat relatia dintre personalitatea managerilor  si nivelul de angajament al angajatilor, aratand ca angajatii managerilor vizionari sunt mai putini ingrijorati de efectele crizei economice si au un nivel al angajamentului mai mare.

Cercetarile stiintifice au fost primite cu interes de catre psihologi, experti in resurse umane si specialisti in probleme organizationale care s-au numarat printre participantii in cadrul conferintei.

Astfel de comunicari stiintifice au rolul de a crea un model in ceea ce priveste bunele practici pe care organizatiile ar trebui sa le adopte in cadrul proceselor de management al talentelor si de a aduce mai aproape de specialistii in resurse umane si de manageri rolul psihologiei aplicate.

Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala (APIO) a fost infiintata acum noua ani. Obiectivele sale sunt diseminarea notiunilor de psihologie aplicata intre psihologi, pentru a stimula abordarea stiintifica a cercetarilor psihologice in domeniul industrial si organizational, pentru a dezvolta si introduce tehnici si metode de cunoastere si dezvoltare a comportamentului uman in diferite domenii de activitate. Asociatia isi propune totodata sa prezinte catre mediul de afaceri  beneficiile utilizarii evaluarii psihologice stiintifice in validarea deciziilor profesionale.

APIO este membru al Asociatiei Europene de Psihologia Muncii si Organizationala (EAWOP). 

Cristi Mihai
Consultant / Head of Psychology Department
HART Consulting

  • De ce conteaza partea intunecata a personalitatii? Ce aduce in plus fata de modelul Big Five? - HART Consulting
Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting