021 310 54 57
consulting@hart.ro

Deciziile de selectie: factor cheie in a crea o cultura solida de siguranta si sanatate la locul de munca

23 Ian 2013

Publicatiile si rapoartele actuale, la nivel national si international, arata ca 70-80% din accidentele de munca sunt atribuite factorului uman. De aceea, este crucial ca fiecare organizatie sa se asigure ca are si cultiva o cultura solida de siguranta si sanatate.

In 2011, in Romania, a fost raportat un numar de 3.681 de persoane care au suferit accidente de munca, mai superficiale sau mai grave, incluzandu-le si pe cele mortale. Cele mai multe cazuri sunt inregistrate in constructii si transport.

In 2012, numarul acestora a scazut la 2.600 in primele 9 luni, iar industriile in care tragediile s-au produs cel mai adesea au ramas constructiile, transporturile, industria extractoare.

Stiind ca exista instrumente moderne, cu un grad inalt de acuratete, de predictie in ceea ce priveste predispozitia pentru a provoca accidente, pentru asumarea de riscuri si nerespectarea de norme si reguli, o companie poate descreste semnificativ numarul de accidente si incidente de munca, utilizand in selectie aceste evaluari psihologice.

Echipa de psihologi cercetatori de la Hogan Assessments au fructificat si continuat studiile de peste 100 de ani din domeniul sigurantei si au descoperit ca exista 3 componente cheie in ceea ce priveste imbunatatirea sigurantei la locul de munca:

  • Crearea unei culturi de responsabilitate si angajament la toate nivelurile
  • Personalitatea angajatilor direct productivi
  • Competentele de leadership la nivel organizational

Cateva dovezi cu privire la legatura dintre personalitate si inclinatia catre accidente

Volatilitatea emotionala si inclinatia catre a incalca regulile conduc la un numar mai mare de accidente la locul de munca

O companie de curierat rapid a decis sa realizeze o diagnoza asupra echipei de soferi pentru a imbunatati abilitatile de lucru in conditii de siguranta.

Dupa ce soferii au fost testati cu inventarul de personalitate Hogan, s-a generat raportul Hogan Safety care a demonstrat ca aceia care avusesera accidente aveau in comun in profilul lor de personalitate un grad mai mare de volatilitate emotionala si o propensiune mai accentuata spre a incalca regulile companiei.

Asumarea de riscuri este cauza pentru accidente

O companie producatoare de produse alimentare a decis sa testeze 127 de angajati cu Hogan Safety. S-a constatat ca angajatii care aveau un profil psihologic mai aventuros, care isi asumau riscuri mai mari erau cei care fusesera implicati mai des in producerea de incidente si accidente.

Ce pot face companiile pentru a crea o cultura solida de siguranta si sanatate la locul de munca?

Printre strategiile care pot ajuta companiile sa ia decizii intelepte, cu impact pozitiv asupra ratei de incidente si accidente se numara: folosirea unor instrumente psihologice validate de screening in selectie, pentru a avea angajati cu un profil adecvat din punct de vedere al sigurantei. Selectia corecta, pe criterii adecvate, este primul instrument prin care organizatiile pot controla rata incidentelor si a accidentelor de munca, precum si toate consecintele negative ale acestora legate de calitate, reputatie, financiare si umane.

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta „Cultura organizationala: sanatate si securitate in munca”, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, din 12 februarie.

Madalina Balan, Managing Partner
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

  • Deciziile de selectie: factor cheie in a crea o cultura solida de siguranta si sanatate la locul de munca - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting