0730 556 541
consulting@hart.ro

Dezvoltarea managerilor, prioritate 0

01 Oct 2013

Estimata in 2012 in Romania la 30 milioane de euro, in crestere fata de 2011, piata de training este una dintre cele mai importante din domeniul serviciilor de consultanta. In piete mult mai mari si mult mai mature tranzactiile din piata de training de leadership au fost estimate in 2012 la peste 70 miliarde de dolari. Indiferent la ce realitate economica ne raportam insa, subiectul legate de trainingul si dezvoltarea leaderilor este unul la fel de important, nu numai din perspectiva cifrelor mari vehiculate in termeni de bugete, ci si prin cea a impactului asupra destinului unei organizatii.

In acest context, apar o serie de intrebari legitime si logice:

Cat de bine sunt acesti bani investiti in trainingul si dezvoltarea leaderilor?

Produc acestea impactul dorit?

Ce factori trebuie luati in seama de catre o companie atunci cand doreste sa investeasca in traininguri pentru manageri?

Sunt cei propusi pentru  astfel de programe si cei potriviti, in ciuda faptului ca ocupa o pozitie de conducere?

Pentru 2014, dezvoltarea middle managerilor a devenit pentru multe companii, prioritate 0. Cand masuram leadership-ul ca abilitate, cea mai pragmatica si corecta abordare este evaluarea prin prisma performantelor echipei. Leadership-ul este abilitatea de a forma si a mentine motivata o echipa care sa produca performanta superioara competitiei. Un bun lider va produce cu o echipa performante bune. Un lider slab va produce intr-un final performante slabe cu echipa sa.

O serie de componente personale ale unui lider sunt importante pentru a crea o echipa care sa produca rezultate superioare: integritatea, capacitatea de a lua decizii corecte si cu impact pozitiv asupra business-ului, capacitatea de a formula o viziune articulata asupra viitorului care sa fie atractiva pentru echipa si un grad de competenta in aria functionala respectiva.

Ca si alte abilitati, cea de a fi un bun lider este dependenta de deschiderea fata de "antrenament", fie acesta training, coaching, feedback etc. Iar deschiderea catre antrenament este dependenta de auto-constientizare, de receptivitatea de a intelege cum anumite comportamente, decizii, actiuni sunt percepute de cei din jur. O serie de profesori de la Standford au fost intrebati "daca ar fi sa recomande un punct major de dezvoltare personala pentru liderii cu care au intrat in contact in programele lor  de training, care ar fi acesta?". Raspunsul lor a fost aproape unanim: liderii ar trebui sa isi dezvolte auto-constientizarea strategica. Aceasta  inseamna sa inteleaga legatura dintre comportamentele lor si impactul asupra modului in care formeaza relatii, mentin relatii, motiveaza echipe, ghideaza echipe, iau decizii, formuleaza viziunea si obiectivele pentru viitor etc. In termeni mai simpli, inseamna sa constientizeze reputatia pe care o au si consecintele acesteia asupra performantei echipei.
 
Atitudini de tipul „eu stiu mai bine”, „nu am ce invata de la altii”, superficialitatea sunt factori care contribuie la o slaba deschidere catre a intelege cum te percep cei din jur si ce efect au asupra lor comportamentele personale. Ignorarea propriilor arii de dezvoltare are ca baza o slaba auto-constientizare si deschidere catre „antrenament” (coaching, training etc).

Iar banii pentru training, coaching si dezvoltare ar trebui investiti cu precadere catre aceia care sunt constienti de reputatia lor si dornici sa o imbunatateasca prin „antrenament”. Un training sau o sesiune de coaching, precedate de instrumente care pot accelera auto-constientizarea, intelegerea reputatiei proprii si impactul asupra celor din jur (Hogan Assessments, 360 feedback), vor avea o eficienta mult sporita si un ROI mai mare.

Madalina Balan
Managing Partner
HART Consulting

Atitudini de tipul „eu stiu mai bine”, „nu am ce invata de la altii”, superficialitatea sunt factori care contribuie la o slaba deschidere catre a intelege cum te percep cei din jur si ce efect au asupra lor comportamentele personale. Ignorarea propriilor arii de dezvoltare are ca baza o slaba auto-constientizare si deschidere catre „antrenament” (coaching, training etc).

Iar banii pentru training, coaching si dezvoltare ar trebui investiti cu precadere catre aceia care sunt constienti de reputatia lor si dornici sa o imbunatateasca prin „antrenament”. Un training sau o sesiune de coaching, precedate de instrumente care pot accelera auto-constientizarea, intelegerea reputatiei proprii si impactul asupra celor din jur (Hogan Assessments, 360 feedback), vor avea o eficienta mult sporita si un ROI mai mare.

Madalina Balan, Managing Partner
HART Consulting

- See more at: http://www.hart.ro/ro/resurse/noutati/invatare-si-dezvoltare-mai-este-nevoie-de-ele-cand-ajungem-in-varf/#sthash.IHjw7xZW.dpuf
  • Dezvoltarea managerilor, prioritate 0 - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Dr. Carmina Smith, Ewopharma AG Romania
O pot recomanda fara rezerve pe d-na Rodica Obancea ca pe un coach extrem de competent si valoros. Am fost impresionata de entuziasmul si dedicarea de care a dat dovada Rodica, precum si de calitatea muncii ei. Programul de coaching m-a ajutat pe mine si echipa mea sa obtinem impreuna rezultate superioare. Dr. Carmina Smith, Country Manager Ewopharma AG Romania
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting