+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Evaluarea Psihologica in organizatii

04 Mar 2013

Alfred Binet a dezvoltat primul test de inteligenta in Franta in 1904. Insa istoria evaluarii psihologice a inceput cu adevarat odata cu Primul Razboi Mondial. Armata Statelor Unite a observat diferente privind comportamentul soldatilor pe front. Drept urmare a fost implementata in cadrul procesului de selectie a soldatilor o serie de testari cu scopul de a identifica indivizii care pot face fata campului de batalie. Asa a inceput utilizarea testelor psihologice in selectie.

Timpurile s-au schimbat, instrumentele s-au imbunatatit, iar evaluarea psihologica a intrat in practica curenta in cadrul proceselor de selectie ale organizatiilor din intreaga lume. Ceea ce este important, a ramas insa la fel. Scopul evaluarii psihologice in cadrul procesului de selectie are ca rol identificarea persoanelor potrivite pentru a face fata cu succes cerintelor unui loc de munca. Acest lucru trebuie sa ramana criteriul esential in implementarea evaluarii psihologice in organizatie.

Critica majora adusa interviurilor este lipsa capacitatii de predictie. Interviul este un instrument util care aduce un plus de cunoastere despre viitorul angajat al companiei, insa de multe ori, esueaza in a aduce cu adevarat informatii despre modul in care o persoana va lua decizii, despre modul in care se va comporta in situatii de criza, despre modul in care se va integra intr-o echipa etc.

Capacitatea de predictie a instrumentelor psihologice se bazeaza pe relatii statistice. Instrumentele psihologice consacrate nu sunt vulnerabile la candidatii care incearca sa se prezinte intr-o lumina mai buna, la experienta anterioara intr-un loc de munca sau la culoarea pielii si genul candidatului. Aceasta obiectivitate asigura un tratament identic pentru toti candidatii, astfel incat decizia de selectie sa fie bazata pe criterii identice.

Prezentul ofera teste si chestionare psihologice ce utilizeaza principii stiintifice al caror scop fundamental este identificarea persoanelor cu potential ridicat de performanta. Implementand astfel de metode de evaluare in cadrul proceselor organizationale se poate asigura cresterea eficientei organizatiei.

Instrumentele oferite de Hogan Assessments sau sistemul de evaluare Vienna Test System de la Schuhfried si-au dovedit capacitatea de a face predictii valide in identificarea persoanelor cu potential de performanta.

Cristi Mihai
Consultant / Head of Psychology Department
HART Consulting

  • Evaluarea Psihologica in organizatii - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Theodor Filos, VIP Romania
Un curs interactiv de o reala calitate care vine in sprijinul profesionistilor din domeniul resurselor umane cu exemple clare si concise de metode ce pot usura si eficientiza procesul de recrutare. Theodor Filos, VIP Romania
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting