021 310 54 57
consulting@hart.ro

Există un ADN al antreprenorului?

06 Iun 2018

Indiferent care a fost imboldul pentru care o persoană se aventurează în antreprenoriat, m-am întrebat dacă există o „genă” psihologică a antreprenorilor sau este o abilitate pe care oricine o poate învăţa. Ce îi diferenţiază pe cei care au spirit antreprenorial şi construiesc un business de cei care contribuie la îndeplinirea viziunii antreprenorilor?

În ultimii 10 ani, am ascultat poveşti ale unor oameni care s-au hotărât să îmbrăţişeze antreprenoriatul. Unii mi-au povestit că au decis să iasă din contextul restrictiv, dar securizant al multinaţionalelor şi să caute calea unei afaceri pe cont propriu. Alţii spun că mereu au ştiut că nu aveau să lucreze ca angajaţi şi au pornit de timpuriu pe drumul antreprenoriatului.
Am evaluat și contribuit la dezvoltarea a sute de lideri aflați în diverse momente de carieră, pe diverse trepte ierarhice, angajați și antreprenori. Am căutat în literatura psihologică de specialitate şi am remarcat că există o convergenţă de puncte de vedere între practica de consultanţă și observaţiile mele empirice.

PORTRETUL ROBOT AL ANTREPRENORULUI

 • Îşi asumă riscuri şi ia decizii curajoase;
 • Vede oportunităţi acolo unde alţii văd frâne şi obstacole;
 • Găseşte soluţii inovatoare la probleme şi cu impact pozitiv în afacere;
 • Acţionează cu ideea de rezultate pe termen lung;
 • Are o naturaleţe în a-şi crea relaţii variate şi strategice;
 • Este hotărât, are iniţiative, spirit de lider şi îi mobilizează şi pe alţii spre acţiune.
 • Ca profil de personalitate (Hogan Assessments, Hogan Personality Inventory/HPI, date culese pe un eșantion de 100 de antreprenori români, în perioada 2016-2017), ceea ce este distinctiv la antreprenori este o configuraţie specială de trăsături mai pronunțate:
 • Sociabilitate ridicată: au o uşurinţă în a iniţia contacte sociale, în a crea reţele sociale pe care le fructifică.
 • Ambiţie/Dominanţă socială: au energie peste nivelul mediu, spirit de iniţiativă pronunţat, uşurinţă în a-i „trage” pe ceilalţi după sine şi a-i mobiliza spre acţiune; sunt perseverenți.
 • Prudenţă scăzută: au apetit pentru riscuri mai mare decât ceilalţi, sunt flexibili şi acţionează rapid, sesisează oportunităţi.
 • Curiozitate intelectuală: au interese intelectuale variate, sunt curioşi şi rezolvă creativ problemele cu care se confruntă, văd imaginea de ansamblu şi găsesc soluţii inedite, au nevoie de provocare în viaţa lor.

Studiul realizat de catre Hart Consulting pe 100 de antreprenori, cărora li s-a aplicat instrumentul MVPI de la Hogan Assessments (Motives, Values, Preferencies Inventory), arată că antreprenorii sunt ghidaţi de:
Nevoia de a lăsa ceva în urma lor, de a fi nr. 1 în ceva (Putere): vor să aibă succes, impact şi influenţă; iau decizii congruente cu viziunea lor extrem de ambiţioasă, pentru a-și pune în practică visul;
Nevoia de afliere ridicată: doresc să aibă relaţii variate, să fie contact cu alţii, să fie conectați;
Deschiderea spre a-și asuma riscuri și toleranță la ambiguitate, la lipsa unor reguli și tipare pe care sunt dispuși să le creeze (securitate scăzută);
Orientare spre comerţ ridicată: sunt interesați de aspectele economice, de mișcările pieței, sunt concentrați pe profit;
Interes pentru noutate, inovație, preocupare pentru calitate (estetică).

PARTEA ÎNTUNECATĂ A ANTREPRENORIATULUI – CEVA PREA BUN ÎN DOZE PREA MARI?

Studiile psihologice din ultimii 30 de ani arată că partea întunecată a personalității o constituie tiparele dezadaptative de comportament și credințele care se formează de-a lungul copilăriei și adolescenței, prin expunere la diverse situații pe care le percepem că fiind stresante. Sunt mecanisme de coping, prin care facem față lumii înconjurătoare. În doze echilibrate, acestea îi ajută pe unii oameni să se remarce într-o organizație, iar pe alții să aibă curaj peste normă, să își asume riscuri, să creeze valoare și să înceapă o afacere.

PORTRETUL ROBOT AL ANTREPRENORULUI IN SITUAȚII ATIPICE

 • Pasionat, cu o imensă energie și viteză ridicată de reacție;
 • Atent la oportunități și mai rapid in reacție decat alții;
 • Ușor de entuziasmat, dar și ușor de dezamăgit;
 • Distanțat de ceilalți, concentrat pe ceea ce este de făcut și pe obiective;
 • Curajos, hotărat, dar și incăpățanat;
 • Creativ, inaintea timpurilor, pune inovația pe primul loc, grăbit să schimbe des ce nu merge, fără răbdarea de a le explica și celor din jur.

Un business angel imi spunea că nu se poate să te gandeşti dacă vrei să devii antreprenor sau nu. Acest lucru se simte din prima şi nu e loc de indoială. Aş nuanţa, totuși: unii ajung la această concluzie mai devreme, alţii mai tarziu, unii mai lin, alții mai anevoios, după ce au parcurs anumite experienţe de carieră și de viață.

 

Articol de Madalina Balan preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE.

 

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting