+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Femeile ocupa scena lumii timid, dar in rolurile principale

27 Mar 2012

Miscarile feministe au dat un elan puternic doamnelor. Dar fascinant este ca abia ultimii cinci ani, perioada aflata sub o dominanta si distrugatoare criza economica, au insemnat o revenire in forta a femeilor. Schimbarile care au avut loc in economie la nivel global le-au adus pe reprezentantele sexului frumos in linia intai, de undeva din spate, de unde jucau rolul femeilor puternice aflate in umbra barbatilor-lideri.

In recesiune, cele mai lovite domenii au fost zonele preponderent ocupate si conduse de barbati: constructiile, finantele, productia. Pe de alta parte, cele mai cautate abilitati manageriale in zilele noastre sunt comunicarea, atentia la detalii, socializarea, atribute specific feminine. Asa se explica de ce, din cei peste 8 milioane de someri din SUA, in 2010, cei mai multi erau barbati. O schimbare totala de perspectiva a avut loc si in China, unde femeile detin acum peste 40% din afacerile private, iar masina pe care si-o doreste orice chinezoaica antreprenor este un Ferrari rosu.

Si Romania se incadreaza in acest trend, dupa cum se poate observa atat la nivel economic, cat si politic. Exista femei ministru, secretar de stat, voci puternice in societatea civila, dar si manageri in banci, in domeniul petrolului, al IT-ului, zone considerate pana in urma cu cativa ani specific masculine.

O doza de neincredere

Totusi, desi ne aflam in fata unei schimbari de proportii, iar miscarile feministe au pledat mereu pentru egalitate totala intre sexe, doamnele nu se pot dezice total de ceea ce sunt. „Femeile sunt mai neincrezatoare in fortele proprii, autodubitative, autocritice, mai putin agresive si dominante (statistic vorbind), ceea ce intra in contradictie cu modelul masculin de leadership – extensiv agreat, care presupune siguranta de sine in context social, o stima de sine ridicata, carisma“, explica Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting, referindu-se la studiul realizat anul trecut de HART cu instrumente de evaluare de varf de la HOGAN Assessment.

Analiza, desfasurata pe un esantion de 380 de manageri din companii multinationale din diverse industrii, despre diferentele semnificative de conducere intre liderii femei si liderii barbati, a relevat ca doamnele si domnii au stiluri diferite de management. „Putem explica, in baza studiului realizat, diferentele din punct de vedere al personalitatii. Cine suntem, comportamentele si valorile noastre determina insa maniera in care conducem. Reputatul psiholog american si specialist in studiul leadershipului de peste 30 de ani, prof. Robert Hogan, spunea ca «leadershipul este abilitatea de a forma si mentine echipe inalt performante». Personalitatea noastra afecteaza pozitiv sau franeaza aceasta abilitate“, spune Madalina Balan.

Tocmai pentru ca femeile sunt asa cum sunt, luna martie le este dedicata in multe tari din lume, iar ziua de 8 martie este deopotriva Ziua Internationala a Femeii si Ziua Internationala a Mamei.

Sheryl Sandberg, COO al Facebook, spunea intr-un discurs la TED ca doamnele ar trebui sa ia mai des cuvantul, sa urce pe scena de fiecare data cand au o idee, nu doar daca li se pune microfonul in mana. Chiar daca puterea, forta nu sunt caracteristici ale feminitatii, doamnele ar trebui sa isi impuna punctul de vedere cu incredere, deoarece acum este momentul lor, cand societatea postindustriala le-a redescoperit nu doar ca mame, ci si ca lideri.

Femeile-lideri si barbatii-lideri, diferente si asemanari

Femeile-lideri apar (nu numai in Romania) mai nelinistite, mai putin sigure pe fortele proprii, mai anxioase (isi fac mai multe griji) decat barbatii-lideri. Sunt mai temperamentale, mai pretentioase cu sine si cu ceilalti, mai greu de multumit, autocritice. Acest aspect are insa si implicatii pozitive: sunt mai deschise la feedback constructiv, mai dornice sa puna in aplicare sugestiile de dezvoltare.

Femeile-lideri au scoruri mai mari la dimensiunea „traditie“, ceea ce inseamna principii etice foarte puternice, respect pentru autoritate, dar si preferinta pentru conservatorism, pentru roluri jucate intr-o maniera traditionala, valorizarea echilibrului intre viata personala, de familie si cariera.

Barbatii au un stil de conducere mai agresiv, dominant, sunt increzatori in fortele proprii, in timp ce femeile sunt mai dornice de colaborare, mai deschise catre a acomoda si opiniile altora atunci cand conduc.
Barbatii se concentreaza mai mult pe vederea din avion, pe aspecte strategice, in timp ce femeile au o extraordinar de buna abilitate de a implementa strategia.

Din punctul de vedere al valorilor, se remarca iarasi cateva diferente: femeile sunt mai altruiste, se concentreaza pe a face bine, pe a genera si implementa proiecte cu caracter social. Barbatii sunt mai motivati de aspecte ce tin de profit, costuri, aspecte economice in general. In conditii de stress si presiune, femeile tind mai mult sa se retraga din context social si sa fie mai precaute in ceea ce priveste luarea unor decizii, pe cand barbatii reactioneaza cu aroganta si mai multa agresivitate in aceste momente, putand intimida echipele din subordine.

Si femeile, si barbatii lideri din Romania se pliaza pe profilul managerului de succes pe plan international (studiu global realizat longitudinal de HOGAN Assessment Systems), au interese de statut in egala masura ridicate si doresc sa produca un impact, o diferenta in mediul in care lucreaza.

Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting

cititi intregul material in Revista Cariere

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Cristina Hulea, Alstom Transport
Oricarei firme ii recomand cu cea mai mare caldura sa apeleze la echipa HART pentru certificarea in sistemul de evaluare Hogan Assessments. Acest sistem, ce este un instrument complex si foarte interesant, l-am folosit mai ales in recrutarea si selectia de personal cu rezultate bune si foarte bune. Datorita exemplelor practice pe care le-am analizat la cursul de certificare in metodologia Hogan,
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting