021 310 54 57
consulting@hart.ro

Leadership la feminin

20 Mai 2014

Diversitatea de gen în mediul de business şi, cu precădere, in cadrul echipelor de conducere a devenit un subiect din ce in ce mai abordat in cercetări şi, totodată, un fenomen social, in special in ţările occidentale. Cum au influenţat anii de criză economică aspectele legate de diversitate de gen in business? E o preocupare reală sau doar un subiect potrivit pentru dezbateri fără finalitate?

Privire de ansamblu

De cinci ani consecutiv, Islanda este țara cu cea mai mică „prăpastie” intre sexe, arată statisticile prezentate la Forumul Economic Mondial. Asta inseamnă că islandezele se bucură de acces aproape egal cu bărbaţii la educație și sănătate. România a fost „retrogradată” cu trei poziţii şi se află pe locul 70, imediat după China şi inaintea Italiei.

In ceea ce priveşte raportul salarial intre femei şi bărbaţi, România ocupă locul 88, intre Japonia şi Namibia, insă, in ceea ce priveşte cuantumul de femei care ocupă posturi de conducere şi funcţii politice, România ocupă locul 46, intre Belgia şi Spania, cu un raport de 32 de femei la 68 de bărbaţi.
Cum arată rezultatele studiului cu privire la diversitatea de gen in România

In România nu a fost niciodată cercetată in profunzime această problemă, simultan la nivel individual, organizaţional şi de societate. HART Consulting impreună cu partenerii săi, Adina Bigas, ASEBUSS şi EXEC-EDU au iniţiat şi desfăşurat această cercetare.

Axa 1 – Există stereotipuri la nivelul populaţiei româneşti in privinţa leadershipului feminin versus masculin?

Sunt diferențe minore intre grupul de bărbați și femei in ceea ce privește stereotipurile cu privire la diversitatea de gen in leadership, totuși:

    Bărbații operează mai mult cu stereotipuri in privința rolului femeii și al bărbatului in societate;
    Rolul tradițional al femeii este mai mult in mintea bărbaților decât a femeilor;
    Femeile sunt mai dispuse decât bărbații să se implice in acțiuni concrete impotriva discriminării.

Axa 2 – Sunt femeile diferite in termeni de trăsături de personalitate și valori de bărbații in poziţii de leadership? Au liderii români ingredientele potrivite profilului-etalon de lider calibrat internațional pe un eșantion reprezentativ de manageri performanți?

Liderii din România din companiile investigate au ingredientele necesare pentru a fi lideri eficienţi. Nu s-au descoperit diferenţe semnificative majore intre profilul liderilor din eșantion şi profilul benchmark al liderului eficient stabilit prin studii la nivel internaţional.

Axa 3 – Ce practici organizaţionale sunt frecvente in România in companiile private cu privire la diversitatea de gen in leadership?

Studiul a relevat că principalele practici organizaționale privind diversitatea de gen pot fi reprezentate de următoarele segmente procentuale:

    51% dintre companii nu organizează programe sau activități;
    40% desfășoară anual programe sau activități;
    6% desfășoară semestrial programe sau activități;
    3% desfășoară trimestrial programe sau activități.

Practici de diversitate in România

Studiile arată că echipele de top-management, cu o proporţie echilibrată intre femei şi bărbaţi, generează rezultate financiare superioare şi un nivel al angajamentului mult mai bun. Diversitatea de gen creează premisele unui business sănătos.

Un exemplu in acest sens vine de la o companie care a inregistrat progrese şi rezultate in acest domeniu: „Demersul Diversitate in cadrul Michelin are ca priorităţi majore: diversitatea culturală, diversitatea de gen, diversitatea generaţiilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. Ne propunem in fiecare an obiective ambiţioase pentru fiecare dintre aceste axe. Procentul de femei in organizaţie variază intre 30% şi 60% in funcţie de tipul de meserie, ceea ce confirmă rezultatele demersului. Urmărim să păstrăm un echilibru intre bărbaţi şi femei incă din momentul recrutării, promovând evenimente unde angajatele Michelin pot impărtăşi candidaţilor experienţa personală şi oportunităţile de carieră”, ne-a spus Felix Oanta, Regional HR Director Central & South Europe Michelin România.

 

Bărbaţii-lider

Femeile-lider
Calmi sub presiune; Autocritice, cer mult de la ele şi de la alţii;
Au un bun management al stresului; Sunt mai inclinate să ceară feedback şi să îl primească;
Sunt increzători in forţele proprii, dar şi cu o mai mare inclinaţie spre autosuficienţă;

Tind să fie mai puţin calme in situaţii de stres şi presiune;

Sunt competitivi, gata să preia iniţiativa, dominanţi şi energici; Sunt mai colaborative, mai puţin agresive;
Creativi, strategi, mai puţin orientaţi spre implementare; Pot părea mai timide;
Sunt charismatici; Sunt mai pragmatice şi mai orientate spre implementare;
Sunt agresivi, dominanţi; Pot părea mai impulsive emoţional;

Nu se tem să ia decizii in situaţii grele, complexe;

Pot lua decizii mai greu, mai ales in situaţii dificile din dorinţa de a nu dezamăgi sau de a nu greşi;

Siguri pe sine;

Par mai nesigure;
Valorizează succesul, competiţia; Ţin la latura umană în business;
Valorizează oportunităţile de business, de a face bani;

Sunt mai altruiste;

Mai atenţi la rezultatele financiare. Sunt mai atente la imaginea companiei;
  Valorizează intuiţia in business.

 

 Articol de Madalina Balan pentru Revista Cariere

Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting