021 310 54 57
consulting@hart.ro

O lectie manageriala grea

16 Oct 2012

“Leadership-ul este abilitatea de a forma si mentine o echipa inalt performanta”, spunea prof.dr. R. Hogan. Este de aceea cel mai simplu sa masuram eficienta leaderilor prin prisma rezultatelor obtinute de echipa. Acestea sunt cele care creeaza o atmosfera de lucru pozitiva, plina de energie… dar cand nu sunt rezultate? Sau cand apar greseli in activitate care se repeta? Sau cand un membru al echipei incalca regulile agreate anterior?

Confruntarea non-performantei este o lectie greu de invatat pentru multi manageri pe care i-am cunoscut. Confruntarea inseamna arta de a-i comunica celuilalt perceperea unei incoerente intre vorbele si faptele sale sau a faptului ca nu respecta un contract explicit sau tacit care ar trebui aplicat si de la care se asteapta rezultate. (etimologic inrudit cu “infruntare”, care trimite la “frunte” si care poate fi ilustrata prin relatia “frontala”).

Ca si coach, am lucrat cu un manager, care printre alte obiective de dezvoltare, il avea si pe cel de a-si dezvolta echipa, astfel incat aceasta sa respecte deadline-urile, termenele pe care le au in activitatea lor. Pe parcursul procesului de coaching, am observat cum managerul fie intarzia la sesiuni, venea cu 10 minute mai tarziu sau isi punea deciziile in aplicare mai tarziu decat isi seta singur deadline-ul. Era o incongruenta intre ceea de isi dorea si le cerea oamenilor sai si ceea ce el ca manager facea. Am confruntat aceasta necongruenta, iar el la randul sau si-a confruntat echipa cu nerespectarea termenelor. Acesta a fost primul pas catre schimbare.

Ca sa fie un proces eficient care sa produca o schimbare, confruntarea implica cativa pasi:

  • Cererea permisiunii, a acordului, adresata persoanei sau grupului in cauza
  • Dupa ce exista permisiune, acord, initiatorul reaminteste contractul respectiv considerat nerespectat, prevederile specifice nerespectate si consecintele ce decurg de aici
  • Demersul se incheie cu o cerere rezonabila de schimbare sau de reparare intr-un termen precis
  • I se da cuvantul si destinatarului confruntarii pentru a avea un dialog si a definitiva acordul de schimbare in termeni specifici, clari, amanuntiti si acceptati de toti partenerii.

Un derapaj managerial frecvent apare atunci cand initiatorul foloseste acest termen - confruntare - pentru a justifica o critica, adusa unei persoane sau grup, in lipsa uni contract sau angajament prealabil. Din perspectiva mea, un manager care are competenta sanatoasa de confruntare este un manager matur, cu incredere in competentele sale si in competentele celorlati, relaxat ca mod de abordare a activitatii si a vietii si cu un profund respect pentru oameni. Fara sa critice sau sa se duca in cealalta extrema, cea a protejarii – atunci cand “impacheteaza” cuvintele astfel incat sa nu supere sau sa nu deranjeze pe cineva.

Managerii au nevoie sa integreze in activitatea lor de zi cu zi competente de coaching. Fara competente de coaching nu pot acompania evolutia oamenilor, a echipelor, daca trec cu vederea incongruentele. Confruntarea s-ar putea sa supere, sa doara sa fie luata la modul personal. Dar cand este facuta cu modestie si cu respect pentru omul din fata ta, este o competenta care poate face diferenta intre un lider de succes si un manager mediocru.

Rodica Obancea, Coaching Partner
HART Consulting

Un material pentru Revista Cariere

  • O lectie manageriala grea - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting