021 310 54 57
consulting@hart.ro

Organizeaza-te ca sa fii castigator

20 Feb 2013

“Intr-un graunte de nisip sa vezi o lume
In musetel – un rai si o aurora,
Cuprinde-n palma infinitul fara nume
Iar vesnicia intr-o ora” – Semne de inocenta, William Blake

Prin frumusetea acestor cuvinte simple, Blake ne reaminteste ca tot ceea ce ne trebuie pentru a intelege viata se regaseste in simplitatea unei ore. In simplitatea fiecarei parti a universului exista tot ceea ce ne trebuie pentru a-l intelege.

Deci, daca ne uitam la modul in care actionam (procesul) dintr-o unitate de timp si vedem tiparul, acelasi tipar il vom vedea repetandu-se si in unitati de timp mai mari sau si mai mici.

Speakerul motivational, Zig Ziglar, a capturat destul de simplu acest proces “Esti nascut sa castigi, dar ca sa fii un castigator, trebuie sa planifici cum sa castigi, sa te pregatesti sa castigi si sa ai incredere sa castigi.”

Succesul, reusita reprezinta un rezultat, o consecinta, iar ca sa avem reusita in atingerea unui obiectiv anume, avem nevoie de un proces eficient care sa conduca la reusita. Un astfel de proces incepe printr-o etapa de organizare.

Verbul a organiza are cateva explicatii utile in dictionar: a face ca un grup, organizatie sa functioneze sau sa actioneze organic (repartizand insarcinarile si coordonandu-le conform unui plan adecvat; a stabili si a coordona mijloacele tehnice, economice, administrative, astfel incat sa permita executarea in conditii optime a unui proces; a proceda metodic si ordonat in actiunile sale, a-si coordona actiunile orientandu-se dupa un plan; a-si strange si intari fortele; a pregati temeinic o actiune dupa un plan bine chibzuit. Sau o definitie holista oferita de Dictionarul Macquarie a forma un intreg din partile interdependente sau in concordanta, in mod special pentru actiuni armonioase si coerente”.

Organizarea si planificarea sunt competente esentiale atunci cand vorbim de eficienta in atingerea obiectivelor propuse. Aceste competente contribuie la actiunea concentrata pe rezultate si pe actiune, la setarea prioritatilor de lucru si dau increderea ca actionam catre tinta dorita pe drum potrivit.

Suna simplu asa pus pe hartie, in practica vad frecvent cum oamenii fug de organizare si planificare. De la cei care conduc, pana la cei care executa. Sunt cateva motive sau mai degraba limitari pe care le-am observat:

  • “trebuie sa le am pe toate in vedere, sa nu-mi scape nimic” si se blocheaza in aceasta etapa
  • “este prea multa informatie in jurul meu si sunt prea multe intreruperi ca sa fiu organizat” si este o buna justificare pentru a nu mai organiza nimic
  • “imi ia foarte mult timp sa ma organizez si sa ma asigur ca actionez conform planului’ si iar nu mai organizeaza nimic
  • “sunt prea indisciplinat ca sa ma organizez” o justificare excelenta pentru a nu aloca timp organizarii
  • “nu sunt o persoana organizata” o alta justificare foarte seducatoare.

Perspectiva castigatoare pe care am experimentat-o in diferite proiecte de coaching este aceea a unui mod natural de a te structura si organiza. Natural in sensul de firesc si acordat cu natura, cu mediul inconjurator.

O perspectiva foarte simpla si naturala totodata poate fi integrarea in activitatea de zi cu zi a unei abordari ciclice. Antrenand manageri, dar si echipe, am vazut cat de simplu poate fi o abordare ciclica a unui an de business, de exemplu, sau a unui proiect. Aceasta competenta de organizare este usor de antrenat pe  sarcini mici, ce pot fi abordate astfel ca apoi sa fie implementata si in sarcini din ce in ce mai complexe. Sunt cateva unitati spatiu - timp pe care le putem lua in considerare in organizare:1 an are 4 trimestre iar in acest spatiu pot fi prevazute activitati cu roluri diferite, de la actiune la evaluare, 1 trimestru are 3 luni, 1 luna are 4 saptamani, 1 saptamana are 5 zile lucratoare, 1 zi are 8 ore de activitate... Organizarea incepe de la obiectivele care trebuie atinse si activitatile care vor fi facute de la macro catre micro.   

Cand este cel mai usor sa iti aloci timp pentru organizare?

Rodica Obancea
Coaching partner
HART Consulting

Un material pentru Revista Cariere

  • Organizeaza-te ca sa fii castigator - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting