021 310 54 57
consulting@hart.ro

Pastila de Leadership: 5 perspective asupra unui leadership eficient

03 Sep 2012

Leadership-ul este unul dintre cele mai provocatoare subiecte, abordat si exploatat atat in domeniul academic, cat si in mediul de business. Cu toate acestea, principiile unui leadership eficient nu sunt foarte bine intelese si asumate la nivel organizational.

De ce este influentat un leadership eficient?
Evaluarea potentialului membrilor echipei este vitala pentru a ne asigura ca, pe de o parte, oamenii potriviti sunt in echipa, pe de alta parte, ca exista o sincronizare perfecta intre profilul unui om si jobul pe care il performeaza. In plus, un leadership eficient inseamna si trasarea unei strategii pentru echipa, astfel incat aceasta sa poata depasi concurenta.

Cum putem masura impactul leadership-ului?
Cel mai bun mod de a masura leadership-ul in corporatii este in termeni de performanta a echipei. Apoi, acesta mai poate fi cuantificat si prin obtinerea de feedback cu privire la performanta liderului de la membrii echipei.

Cum putem identifica si dezvolta lideri in corporatii?
O abordare gresita in acest sens este aceea de a selecta viitorii lideri in functie de preferintele si simpatiile actualilor lideri. Programul incetatenit in organizatii de identificare a talentelor este strans legat de politici si nu de potential. Cel mai rapid, mai rentabil si mai obiectiv mod de a identifica si dezvolta liderii este prin utilizarea unui proces de evaluare sistematica.

Sunt barbatii lideri mai buni decat femeile?
Barbatii nu sunt lideri mai buni decat femeile. Exista la fel de multi lideri incompetenti de sex masculin cat exista lideri incompetenti de sex feminin. Atunci cand femeile sunt bune, ele sunt la fel de bune ca barbatii, atunci cand acestea sunt ineficiente, sunt la fel de ineficiente ca barbatii.

Exista vreo schimbare in gestionarea liderilor mai tineri? Sunt valorile lor diferite?
Munca asidua si dorinta de a face o treaba buna sunt valori importante atat pentru tineri, cat si pentru si persoanele mai in varsta. In business, indiferent de varsta si de generatie, trebuie intelese si asumate principiile de baza: focusul pe clienti, integritatea, colegialitatea etc. Cele mai ciudate tunsori, tatuaje si stiluri de vestimentatie pe care tinerii le prefera sunt irelevante pentru performanta la job.

de Robert Hogan

Articol oferit de HART Consulting,
partener oficial al Hogan Assessment Systems
in Romania si Republica Moldova.

Material publicat in Revista Cariere, editia print

Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting