021 310 54 57
consulting@hart.ro

Pastila de Leadership: Cele 5 reguli esentiale ale implementarii unui proiect

02 Iul 2012

Companiile investesc nenumarate ore de munca si miliarde de dolari in cautarea unui singur lucru – urmatoarea idee geniala. Cu toate acestea, ceea ce separa cele mai de succes companii de concurentii lor nu tine de multe ori nici macar de un produs, serviciu sau plan de afaceri mai bun, ci de capacitatea lor de a se deplasa rapid si eficient de la idee la implementare. De aceea, o atentie sporita indreptata catre cele 5 reguli esentiale ale implementarii unui proiect poate crea o cultura de implementare eficienta si poate duce la obtinerea unui leadership competitiv.

1. Generati implicare (buy-in)
Procesul de implementarea aduce impreuna oamenii cu expertize, abilitati si valori diferite. Pentru a crea buy-in, liderii trebuie:

  • Sa creeze o agenda coerenta pentru oameni, aliniata cu valorile de baza ale companiei
  • Sa comunice agenda in cadrul tuturor departamentelor
  • Sa demonstreze ca sunt implicati in activitatile de pe agenda

2. Desemnati un lider
Structurile corporate care au la baza echipa sunt de adaptive, creative si eficiente. Insa, echipele sunt susceptibile la o multitudine de disfunctionalitati, inclusiv conflictul intern, gandire de grup si responsabilitatea difuza. Rezolvarea acestor probleme consta in desemnarea unei singure persoane responsabile pentru succesul sau esecul proiectului. Un lider capabil poate stabili directia, atribui responsabilitati, pune in aplicare termenele si responsabiliza membrii echipei.

3. Desemnati un lider care este capabil de succes
Cea mai optimista estimare prezice ca mai mult de jumatate din persoanele aflate in prezent in pozitii de conducere vor esua – de cele mai multe ori din cauza comportamentului defectuos care ii impiedica sa construiasca si sa mentina o echipa performanta. Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de aceste tipare de comportament deraiant. Auto-constientizarea, o intelegere realista a punctelor forte si a aspectelor de imbunatatit pot ajuta liderii sa recunoasca si sa atenueze comportamentele deraiante.

4. Pastrati liderii in functie
Intr-o lume in miscare rapida, ispita echipelor de management este de a arata entuziasm pentru un proiect la inceput si de a trece la urmatoarea provocare inainte ca acel proiect sa fie finalizat. Stabilirea unui deadline, furnizarea de rapoarte de status in mod regulat si un sistem de bonusare in functie de perfomantele atinse vor ajuta la mentinerea liderului in functie si cooperant.

5. Recompensarea succesului
Pentru un lider, implementarea cu succes a proiectului poate insemna luni de munca grea, ore suplimentare si mult stres. Acelasi lucru se aplica si membrilor echipei. Recompensarea succesului creeaza un sentiment de apreciere. Atunci cand angajatii se simt apreciati, sunt si mai implicati, lucreaza mai mult si sunt mai productivi.

de Robert Hogan

Articol oferit de HART Consulting,
partener oficial al Hogan Assessment Systems
in Romania si Republica Moldova.

Material publicat in Revista Cariere, editia print

Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting