0730 556 541
consulting@hart.ro

Pastila de leadership: Cum evitam costurile ridicate ale unui leadership dezastruos

01 Iun 2012

Ultimul deceniu ne-a facut martorii unor deraieri sonore de management. Studiile arata ca doua treimi din persoanele aflate in prezent in pozitii de conducere esueaza, de cele mai multe ori ca rezultat al incapacitatii lor de a construi si de a mentine o echipa performanta.

Desi nu toate esecurile sunt mediatizate, toate sunt costisitoare. Studiile estimeaza ca pretul esecului unui manager variaza intre 1 milion si 2,7 milioane de dolari. Impactul unui leadership dezastruos poate fi, insa, mult mai sever asupra moralului angajatilor si cu ecou pe termen lung.

Cercetarile facute de mai bine de un secol arata ca personalitatea individului influenteaza semnificativ comportamentul acestuia. Evaluarile de personalitate pot prezice performantele individuale la locul de munca, inclusiv probabilitatea de a reusi ca lider.

Atunci cand masuram potentialul de lider, caracteristicile de personalitate pot fi separate in doua categorii: trasaturi de personalitate ce apar in conditii de zi cu zi si trasaturi de personalitate ce apar in situatii de stress si presiune sau oboseala. In cazul primului tip, aceste caracteristici descriu potentialul oamenilor de a se intelege cu ceilalti si de a-i conduce pe ceilalti din organizatie si din viata lor.

Hogan Assessment Systems a fost una dintre primele companii, alaturi de Center for Creative Leadership (CCL), care au identificat si masurat caracteristicile personalitatii deraiate (comportamente ce apar in situatii de presiune si stress). Aceasta se manifesta ca puncte forte care, in anumite conditii, cand nu ne cenzuram, pot deveni exagerate. Comportamentele toxice sunt organizate in trei categorii: detasare-intimidare, lupta-agresivitate si controleaza-fii supus.

Din fericire, companiile nu sunt fara putere de predictie in ceea ce priveste identificarea din timp a potentialului de leadership toxic. Desi nu pot fi evitate astfel de cazuri in totalitate, evaluarile de personalitate si coaching-ul ulterior ca parti integrate ale procesului de talent management pot descreste sansa de a avea in organizatie manageri cu comportamente distructive.

Companiile pot folosi evaluarile de personalitate pentru a-i identifica pe acei candidati cu potential ridicat de a fi un lider bun, precum si pentru a descoperi personalitatile care sunt bombe cu ceas.

Mai mult, auto-constientizarea produsa de sesiunile de feedback in jurul profilelor de personalitate individuale ajuta managerii si organizatiile sa recunoasca modelele distructive de comportament, astfel incat sa le minimizeze efectele.

 de Robert Hogan

Articol oferit de HART Consulting, 
partener autorizat al Hogan Assessment Systems 
in Romania si Republica Moldova.

Material publicat in Revista Cariere, editia print

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Irina Iorga, Oracle Romania
Interesul de a invata si obtine o certificare in Hogan a venit dupa ce am studiat beneficiile pe care le ofera acest instrument prin oferirea unui profil clar si la obiect despre abilitatile si preferintele individuale relevante in activitatea profesionala. Avand o validitate buna, el poate fi aplicat pe o plaja larga de subiecti generand profile relevante pentru orientarea si dezvoltarea
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting