+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Pastila de Leadership: Profilul managerilor eficienti

01 Aug 2012

Managerii ineficienti sunt usor de identificat, mai ales din perspectiva efectelor negative ale stilului lor de management. Manageri eficienti, pe de alta parte, nu sunt la fel de usor de remarcat. Ce ii face mai buni? Este doar lipsa factorilor deraianti sau e ceva cu totul diferit?

Indreptandu-ne atentia catre diferentele dintre un manager bun si altul mai putin bun, vom observa doua capabilitati cheie care se regasesc in profilul managerului eficient: au abilitati interpersonale foarte bune si lucreaza la un alt nivel, avand mereu o perspectiva de ansamblu asupra lucrurilor si un cap limpede. Altfel spus, ei sunt aceia care stabilesc viziuni, gestioneaza schimbarea organizationala si construiesc echipe.

In primul rand, abilitatile interpersonale ale managerilor buni au un nivel extrem de ridicat, ceea ce inseamna ca acestor manageri le este specificata o comunicare sincera, deschisa si frecventa cu oamenii din subordine. Ei se concentreaza si pe dezvoltarea altora, nu doar dezvoltarea de sine, si pe construirea unor relatii eficiente, in care increderea este un element esential.

In al doilea rand, managerii buni transcend propriile nevoi si aleg sa se concentreze pe construirea si dezvoltarea de echipe performante. Filosofia unui astfel de manager este aceea de a nu se focusa exclusiv pe a fi un manager de succes, ci de a se dedica pentru ca echipa sa sa fie de succes. Iar acesta este un punct crucial in tranzitia de la un manager eficient la un manager ineficient. A se concentra pe formarea unei echipe care are rezultate bune inseamna a lucra la un alt nivel alaturi de subordonati.

In cele din urma, managerii buni ajuta oamenii si echipele sa fie flexibile si deschise catre schimbare. Fiind adaptabili, managerii eficienti fac fata schimbarilor organizationale si, totodata, au capacitatea de a conduce in perioade cu incertitudini. Iar aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante competente manageriale.

Concluzionand, diferenta notabila dintre managerii eficienti si cei ineficienti este data in mod clar de serie de trasaturi personale: au un caracter bun si, in acelasi timp, isi gestioneaza cu succes „latura intunecata” a personalitatii. Au o iscusinta deosebita in privinta relatiilor sociale si a leadership-ului.

de Robert Hogan

Articol oferit de HART Consulting,
partener oficial al Hogan Assessment Systems
in Romania si Republica Moldova.

Material publicat in Revista Cariere, editia print

Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Georgiana Bajinaru, Avia Motors - Alto Syncro Grup
Primul proiect pe care am colaborat impreuna a fost organizarea si implementarea unui centru de evaluare. De la initierea si pana la finalizarea proiectului, lucrurile s-au derulat intr-un mod profesionist. Modul in care am lucrat cu specialistii Hart pe acel proiect ne-a convins sa continuam colaborarea si pe alte proiecte. Acum, compania Hart reprezinta un partener de incredere pentru
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting