0730 556 541
consulting@hart.ro

Tipare comportamentale si performanta manageriala

07 Aug 2013

Poate ati vazut sau auzit stiri despre trenuri care au deraiat. Au iesit de pe sine, din variate motive tehnice sau atmosferice, producand pagube importante. Ramanand in aceeasi metafora, ce se intampla cand un lider deraiaza?

Imaginati-va ca sunteti intr-una din zilele foarte incarcate la serviciu. Clientul nu va raspunde la emailuri si telefoane, colegii nu au facut ceea ce au promis, seful a setat o noua prioritate 0 pentru ziua de astazi… Ai un proiect de livrat pana la sfirsitul zilei, 2 decizii care nu mai suporta amanare, iar diseara ai promis ca mergi la sedinta cu parintii. Hotarati sa amanati deciziile pana cand veti avea mai multe informatii, va angajati intr-o negociere de prioritati si termene limita cu seful, iar spre finalul zilei, in mare graba finalizati proiectul, fugiti la scoala… Poate nu-i nimic nou aici, insa o buna intrebare poate fi “In ce alte situatii actionati la fel?”

Acest articol este o invitatie de a privi aceasta situatie dintr-o perspectiva comportamentala, in care cea mai mare parte a activitatii noastre este una inconstienta si in care de cele mai multe ori reactia noastra este una tipica pentru noi... sau intr-un limbaj mai tehnic, reactiile noastre au in spate un tipar. De exemplu, modul in care luam o decizie de management este identic cu modul in care luam decizia de a achizitiona un autoturism (ca tipar, putem fi foarte entuziasmati de ceva anume, urmat de dezamagire imediata cand constatam ca realitatea este alta).

Poate va intrebati care este legatura intre aceste tipare si performanta manageriala  sau profesionala si cat de de mult este la noi puterea de a ne schimba. O perspectiva foarte simpla este urmatoarea: performanta indiferent de domeniu inseamna rezultate din ce in ce mai mari pe termen lung – adica sa iti depasesti constant limitele. Abia aici apare provocarea pe care coachingul o adreseaza: ca sa depasesti limitele ai nevoie sa le constientizezi mai intai si sa iti asumi actiuni diferite pentru a produce rezultate diferite.

Malcolm Gladwell scrie ca deciziile rapide si primele impresii pot fi educate... si ca putem da sens comportamentelor noastre daca luam in considerare faptul ca poate fi tot atat de multa valoare intr-o singura clipire a ochilor precum este intr-o luna de analiza rationala. 

In dezvoltarea unui lider este foarte important sa constientizeze tiparul de actiune. Activitatea noastra, constienta si inconstienta, are aceasta trasatura fundamentala: repetitia unui tipar. Noile stiinte confirma adevarul stravechi, potrivit caruia mintea umana este inchisoarea suprema. In campul informational al mintii sunt programate tipare comportamentale care ne constrang si ne restrictioneaza, ca si cum am fi in lanturi.

Cunosc multi profesionisti care cauta raspunsuri devorand carte dupa carte, doar pentru a ramane cu acelasi sentiment de descurajare si neputinta. Cumva, ideile marete din carti nu reusesc sa se materializeze in viata de zi cu zi. Problema este legata de faptul ca, desi continutul cartilor este citit si inteles de mintea constienta, informatiile rareori se integreaza in comportament sau modifica tiparele comportamentale.

Fiecare dintre noi se angajeaza in comportamente in mare parte invizibile. Provocarea este de a ne asuma actiunile din viata noastra, asumandu-ne responsabilitatea de participant la ele... negarea responsabilitatii pentru a fi participat, permite aparitia sentimentului de victimizare, care, prin definitie, face ca situatia noastra sa para una fara scapare. Doar cand ne asumam responsabilitatea, avem posibilitatea de a reactiona diferit data viitoare, cand vom trece prin aceleasi situatii stresante. Reusita in ceea ce facem se bazeaza mai degraba pe actiuni constiente, decat pe angajarea in comportamente inconstiente.

Ca si coach pot spune ca schimbarea vine din constienizare si actiune. Intr-o perspectiva macro, acesta este procesul pe care il fac in profesia mea. Intr-o perspectiva micro, drumul spre schimbare implica cel putin 3 elemente fundamentale pe care eu ca si coach le acompaniez: intentie, optiune, practica.

Intentia serveste ca declaratie a scopului si a directiei. Asa cum spune vechea zicala „Daca nu stii incotro te indrepti, cel mai probabil vei ajunge acolo”.

  • Care este intentia voastra? Care va sunt ambitiile? Unde va doriti sa ajungeti?

Optiunea. Este posibil ca stabilizarea intentiei sa puna lucrurile in miscare in plan constient si inconstient dar, pentru o schimbare reala, intentiile trebuie sa se reflecte in actiunile noastre constiente, de zi cu zi.

  • Ce alegeri zilnice pot face eu, pentru a intari directia aleasa?

Practica.  Schimbarea este o practica, nu un scop in sine. Doar practicand deciziile asumate poti reusi sa produci schimbarea. Altfel, va ramane la stadiul de gandire pozitiva.

  • Ce pot practica acum ca si comportament astfel incat sa serveasca scopului meu?

Din perspectiva mea, leadership-ul slab, inconsistent, nu inseamna doar o absenta a unor competente tehnice, cognitive sau strategice. Mai degraba, tiparele comportamentale existente pot degrada competentele pe care liderul le are. Cu cat liderii fac un obicei in a se da un pas in spate si a deveni constienti de tiparele lor comportamentale cu atat mai putin vor fi  “catalogati” de catre cei din jurul lor (angajati, dar si altii din jur) ca fiind “distructivi” sau chiar “toxici”. Incompetenta sau incostienta manageriala creaza multa frustrare si energie consumata degeaba pentru cei care inter-relationeaza cu liderul respectiv (Robert Hogan 2005). Totusi, constientizand tiparele distructive si practicand comportamente noi, un lider poate trece la urmatorul nivel de evolutie, atat pentru sine, cat si cu echipa pe care o conduce.

Rodica Obancea
Coaching Partner
HART Consulting

Un material publicat in Revista Cariere

  • Tipare comportamentale si performanta manageriala - HART ConsultingTipare comportamentale si performanta manageriala - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Mihaela Flamaropol, Raiffeisen Bank
Folosim in cadrul companiei noastre instrumentele de evaluare Hogan de aproape un an, timp in care le-am utilizat atat pentru colegii nostri propusi spre promovare, cat si pentru candidatii externi pentru pozitii manageriale. S-a stabilit o corelatie intre competentele bancii si scalele instrumentelor de evaluare HPI si HDS, s-a urmarit profilul persoanei evaluate si s-au identificat astfel zonele
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting