021 310 54 57
consulting@hart.ro

Toate la timpul lor

08 Mai 2012

Singurul motiv pentru care timpul a fost creat este acela ca nimic sa nu se intample in acelasi timp. Albert Einstein

  • De cate ori ai avut sentimentul ca te intorci epuizat de la serviciu?
  • De cate ori ai avut sentimentul ca tragi de ceva/cineva ca un lucru sa se intample?
  • De cate ori ai simtit ca faci prea mult efort pentru o activitate simpla in esenta ei?

Acestea sunt cateva intrebari pe care mi le-am adresat mie, dar si clientilor cu care lucrez in aceasta perioada. Scriu acest articol pentru a alinia cateva idei despre timp si rabdare, dar si pentru a veni in intampinarea celor care simt ca in afara efortului de a face ceva sa se intample, mai este o cale.

Poate va suna cunoscuta expresia din limba engleza “everything is about timing” – well, it is. “Timing” este tradus in limba romana cu sincronizare, dar mai este explicat si ca fiind “abilitatea de a gasi momentul potrivit pentru a face o actiune cu efect optim”. Eu inteleg ca este vorba despre propria aliniere cu mediul inconjurator. Cu totii am trait momente de concordanta si aliniere cu ambientul mai larg care ne inconjoara.

Un exemplu recent ar fi Alex. Cand l-am cunoscut pe Alex stiam ca am de a face cu un om extrem de ocupat si cu multe responsabilitati. Avea mereu agenda plina, telefonul suna foarte des si de multe ori trebuia sa renunte la ceva ca sa ajunga si la sedintele de coaching. Uneori nu ajungea, pentru ca apareau alte lucruri in calea lui. Desi se folosea foarte bine de tehnologie, Alex nu reusea sa faca tot ceea ce isi propunea sa realizeze intr-o zi. Si facea eforturi foarte mari. Tocmai de aceea s-a gandit la coaching, ca sa invete sa fie mai disciplinat si sa invete sa faca tot ceea ce isi dorea. Disciplina parea o povara destul de grea pentru Alex, dar era convins ca aceasta este calea pentru a atinge rezultatele dorite.

El lucreaza intr-o companie de tehnologii farmaceutice, iar problema lui era ca de fiecare data cand venea de la serviciu, se simtea pur si simplu epuizat de avalansa de emailuri, de sarcini ce trebuiau rezolvate, oameni cu care trebuia sa vorbeasca… Dar adevarata lui problema nu era ca avea foarte multe de facut, ci ca incerca sa le faca pe toate deodata; colegii lui Alex nu il vedeau niciodata facand un singur lucru cap-coada, in timpul sedintelor verifica mailurile, cand vorbea la telefon scria sau citea ceva, chiar si masa o lua pe fuga, in timp ce se uita pe rapoarte. Un adevarat chin.

Intr-o zi, Alex primise un telefon neasteptat de la un client care era interesat sa achizitioneze un tip de echipament, insa nu parea foarte sigur pe caracteristicile acestuia. In timp ce vorbea cu el, Alex desigur lucra la altceva, astfel ca paruse usor dezinteresat si distant de o conversatie telefonica, mai ales ca si clientul era indecis. Clientul i-a multumit si a spus ca o sa se mai gandeasca si ca va reveni alta data. Ulterior insa, Alex a aflat de la un coleg de-al sau – cel care trebuia sa discute despre echipament cu clientul – ca persoana care il sunase era interesata de fapt de un set de echipamente, insemnand o vanzare ce le-ar fi putut tine firma in frunte pentru cateva luni bune. Colegul lui Alex nu apucase sa ii dea aceasta stire din timp, iar Alex si-a dat seama ca tocmai a pierdut un client important… Alex s-a gandit atunci ca ceva nu este in regula, pentru ca el munceste atat de mult si totusi nu se intampla ceea ce isi doreste.

Sa faci lucrurile la momentul potrivit… poate insemna si sa-ti aloci spatiu sa le faci pana la capat. Sa faci lucrurile fara efort si fara sa fie un chin, a fost o alta idee pe care Alex a gasit-o. Au fost cateva decizii pe care Alex le-a implementat lucrand cu un coach: sa isi aloce timp in agenda pentru a incepe si finaliza activitatile dorite, sa actioneze pentru a face lucrurile sa se miste si sa aiba rabdare sa creasca, sa fie organizat, dar sa lase si spatiu pentru haos...

“Ca sa-ti insusesti o competenta, e nevoie de disciplina, iar pentru a–ti insusi disciplina, e nevoie de competenta” spunea Alain Cardon.

Sincronizarea cu mediul inconjurator, dar si cu tine insuti, cu propriile tale ritmuri de lucru si de odihna, nu inseamna sa fii pasiv si sa astepti ca lucrurile sa se intample, ci sa actionezi si apoi sa lasi lucrurile sa evolueze. Un echilibru intre actiune si rabdare, intre organizare si timp lasat liber, intre reactie si spatiu de reflectie.

Rodica Obancea, Coaching Partner HART Consulting

material publicat in Revista Cariere

 

Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting