+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

5 bune practici in imbunatatirea culturii de siguranta in transport si industrie

06 Feb 2013

In transport si in industrie, un accident de munca nu afecteaza numai vietile angajatilor, dar poate insemna costuri de zeci de mii pana la milioane de euro pentru organizatie. Drept urmare, in aceste domenii sunt dezvoltate cele mai multe practici si reguli privind siguranta. In ciuda acestui fapt, o componenta cruciala ramane deseori afara din schema.

Cel mai sigur echipament si cele mai bune proceduri sunt absolut fara valoare in mainile unui angajat, daca acesta nu are o personalitate orientata catre siguranta. Organizatiile ar trebui sa constientizeze rolul pe care il au persoanele in producerea de accidente si sa formuleze actiuni specifice pentru a imbunatati cultura de siguranta.

Potrivit comunicarii IGPR, in perioada 1 ianuarie - 22 noiembrie 2012, au fost inregistrate la nivel national 8.377 accidente rutiere grave, soldate cu 1.833 de persoane decedate si 7.922 de persoane ranite grav.

Hogan Asssessment Sytems a studiat comportamentul de siguranta al angajatilor timp de peste 30 de ani, identificand cinci bune practici pentru imbunatatirea culturii de siguranta:

1. Cresterea gradului de constientizare pentru a crea o cultura bazata pe siguranta

Organizatiile se pot confrunta cu provocarea de a ii face pe angajati sa inteleaga modul in care personalitatea lor poate avea impact asupra sigurantei. Acest lucru este si mai dificil de facut in industria de transport unde sunt soferi profesionisti care petrec mult timp in trafic.

Totusi, personalitatea conteaza. Profilul unui sofer care trebuie sa conduca pe timp de zi si care are de facut multe opriri pentru a livra diverse produse, interactionand cu clientii, este complet diferit de profilul unui sofer care transporta pe timp de noapte o marfa din punctul A in punctul B. Realist, vorbim de doua persoane diferite.

2. Implicarea angajatilor

Un numar mare de studii au demonstrat ca angajatii implicati sunt angajati mai siguri. Oamenii care au un nivel mare de angajament in munca pe care o desfasoara sunt preocupati si de siguranta.

In industria transporturilor, unde angajatii lucreaza de multe ori singuri, unde de multe ori supravegherea nu exista, acestia au la propriu siguranta in propriile lor maini. In mod special acestia trebuie sa inteleaga rolul pe care comportamentul lor il poate avea in propria lor siguranta

3. Intelegerea riscurilor meseriei

Este foarte greu de explicat unui sofer care a facut un lucru de mii de ori ca acesta ar putea avea un rezultat diferit intr-o fractiune de secunda.  A uita riscurile meseriei poate avea consecinte fatale. Accidentele sunt formate din lanturi cauzale, unde un eveniment il determina pe celalalt si tot asa. Din acest motiv, ele pot fi prevenite. A fi constient in permanenta de riscurile din jurul tau este strategia cea mai eficienta pentru a le preveni.

4. Regandirea unor programe de siguranta suplimentare celor traditionale

De regula, programele de siguranta sunt orientate catre utilizarea echipamentelor si urmarea procedurilor.

Puteti invata o persoana cel mai sigur mod posibil  in care se poate face o sarcina sau o activitate si ii puteti aminti in mod repetat respectiva medoda, dar in cele din urma depinde de persoana daca va efectua sarcina sau actiunea in conditii de siguranta sau nu.

5. Intelegerea faptului ca siguranta are un rol major

In industria transporturilor, un accident nu are impact doar in companie, sofer si masina. De cele mai multe ori un accident implica si alte autovehicule, alte persoane. Costurile unui accident nu vin doar din pierderile companiei, dar si din daunele pe care compania trebuie sa le plateasca.

Mai mult, costurile asigurarilor cresc concomitent cu numarul de accidente.

Siguranta in industria transporturilor joaca un rol major in profitabilitatea companiei.

Studiu de caz

Hogan a colaborat cu o companie de transport din SUA, pentru a examina maniera in care personalitatea soferilor de autobuze este asociata cu siguranta la locul de munca. Utilizand Raportul Hogan Safety, a fost descoperit ca soferii de autobuze care tind sa se enerveze usor (scoruri mici la scala Temperare) erau mai inclinati sa aiba accidente comparativ cu cei calmi si stabili emotional (scoruri mari la scala Temperare). In plus, persoanele care tind sa nu respecte regulile si procedurile companiei (scoruri mici la scala Complianta), care sunt neatente si usor de distras (scoruri mici la scala Vigilenta) si isi asuma riscuri inutile (scoruri mici la scala Precautie) erau mai inclinate sa incalce regulile din trafic fata de soferii de autobuze care respecta regulile si procedurile (scoruri mari la scala Complianta), care se pot concentra si nu se lasa usor distrati (scoruri mari la scala Vigilenta), si care tind sa analizeze consecintele inainte sa-si asume riscuri (scoruri mari la scala Precautie).

In general, angajatii cu scoruri peste medie au inregistrat cu 31% mai putine accidente si cu 20% mai putine incalcari de reguli comparativ cu soferii de autobuze cu scoruri de siguranta sub medie.

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta „Cultura organizationala: sanatate si securitate in munca”, organizata de HART Consulting si sustinuta de Revista Cariere, din 12 februarie.

Cristi Mihai
Consultant / Head of Psychology Department

HART Consulting

Un material publicat in Revista Cariere

  • 5 bune practici in imbunatatirea culturii de siguranta in transport si industrie - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Samson Gabriela, Dr. Reddys Laboratories Romania
Un curs interactiv, constructiv, practic. Atitudinea trainerului este de laudat. Sunt sigura ca voi obtine rezultate foarte bune daca voi aplica noile cunostinte.
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting