0730 556 541
consulting@hart.ro

Crearea unei culturi a sigurantei

16 Noi 2012

La nivel mondial, angajatii care sufera accidente determina cheltuieli directe si indirecte din partea angajatorilor cu valori enorme. In cazul in care angajatii sufera accidente, companiile cheltuie sume fabuloase prin pierderi materiale, daune in caz de accidentare, cheltuieli medicale, productivitate pierduta si cheltuieli asociate cu absenteism si moral scazut.

Aceasta suma este cu atat mai impresionanta, in contextul in care companiile cheltuiesc sume la fel de mari pentru a dezvolta programe si proceduri care sa ofere siguranta angajatilor. Oricat de bune ar fi programele de training sau procedurile de siguranta si sanatate la locul de munca, daca oamenii nu au comportamentele adecvate care sa asigure implementarea acestor traininguri si respectarea normelor si procedurilor nu se va asigura premisa pentru o preventie completa.

Unele programe de siguranta traditionale sunt concepute sa excluda factorul uman din proces. Logica acestora este ca, fara interventia omului, un sistem bine proiectat poate functiona fara accidente. Desi orice program de siguranta se bazeaza in mare parte pe inginerie de inalta clasa, chiar si sistemele bine proiectate pot ceda – cel mai recent exemplu este accidentul de la centrala nucleara Daiichi de la Fukushima, dupa ce un dezastru natural a produs daune centralei. Cand sistemele cedeaza, este esential sa existe oameni capabili, care sa ia deciziile corecte.

Alte programe de siguranta se concentreaza mai mult pe stabilirea procedurilor si normelor, si instruirea angajatilor. Desi stabilirea si impunerea protocolului de siguranta sunt extrem de importante, deprinderea in intregime de aceasta procedura implica deprinderea completa de angajatii care urmeaza aceste proceduri. In circumstante stresante sau plictisitoare, anumite persoane sunt predispuse sa ia decizii proaste, indiferent de norme sau instruire.

Aceste doua metode traditionale omit sa ia in calcul contributia angajatilor si a personalitatilor acestora la situatie si, prin urmare, continua sa aiba rezultate limitate in dezvoltarea unei culturi organizationale bazate pe siguranta.

PERSONALITATE SI SIGURANTA
Pentru a ajuta organizatiile sa inteleaga cum influenteaza personalitatea comportamentul vis-a-vis de siguranta, Hogan Assessment a elaborat evaluarea Hogan Safety, prin care sunt evaluate comportamentele individuale riscante ce pot predispune la accidente si incidente la locul de munca. Evaluarea este rezultatul a peste 30 de ani de cercetare.  
Ce evaluam:

  • Complianta – masura in care o persoana  este dispusa sa respecte regulile si procedurile
  • Stabilitatea emotionala – masura in care o persoana are toleranta la stres
  • Temperarea – masura in care o persoana isi pastreaza controlul emotional
  • Vigilenta – masura in care o persoana ramane concentrata tot timpul
  • Precautia –masura in care o persoana evita actiunile riscante
  • Receptivitatea fata de training – masura in care o persoana participa la instruire si dezvoltare


Candidatii care obtin un punctaj mare la aceste sase competente sunt mai predispusi sa respecte normele de siguranta la serviciu. Aceasta analiza a comportamentului angajatilor permite companiilor sa examineze candidatii mai bine si creste in mod semnificativ calitatea angajarilor.

Siguranta este imbunatatita cand se utilizeaza Hogan Safety

Hogan Assessment Systems a derulat studii cu privire la siguranta in mai multe domenii (transport, productie) si categorii profesionale (sofer de autobuz, muncitori).   S-a descoperit ca angajatii cu scoruri de siguranta peste medie la Raportul Hogan Safety erau mai putin inclinati sa manifeste comportamente profesionale riscante cauzatoare de accidente, incidente la locul de munca, solicitari de despagubiri din partea angajatilor, incalcari de reguli sau amenzi.    

Persoanele investigate executau diverse sarcini cu ora, in principal asociate cu incarcarea, transportul si livrarea marfurilor. Utilizand Raportul Safety, Hogan a descoperit ca angajatii care intrau in panica sub presiune erau mai inclinati sa fie implicati in cel putin un accident major decat persoanele care tindeau sa ramana calme in situatii stresante.  

In plus, pentru persoanele care lucrau de mai mult de trei ani, soferii cu scoruri de siguranta peste medie au inregistrat cu 50% mai putine accidente majore decat factorii determinanti cu scoruri sub medie.

Directorul departamentului Managementul Riscului afirma ca organizatia Dayton, companie de transporturi cu intindere la nivel international, a inceput sa foloseasca Profilul de Personalitate Hogan (HPI) ca parte a procesului general de angajare.

”Voiam sa gasim candidati calificati mai usor, si sa ne imbunatatim performantele generale”, afirma Directorul unei companii de Transporturi.

”Soferii nostri sunt bunul nostru cel mai de pret, si cei mai buni agenti de vanzari, a spus Durstock. ”Pot fi, de asemenea, elementul cel mai daunator pentru companie, daca nu angajam pe cine trebuie”.

Evaluarea Hogan Safety s-a dezvoltat datorita utilizarii evaluarilor Hogan de catre Dayton Freight, pentru a prezice comportamentul de siguranta.

”Ne-am gandit ca trebuie sa existe o metoda mai buna de evaluare”, a spus Durstock.

Pe baza a peste 3.500 de observatii rezultate in urma unui studiu de 3,5 ani, Dayton a descoperit ca numarul soferilor care respecta limitele de viteza a crescut de la 10% la un nivel stabil de 20-30%. In plus, procentul soferilor care depaseau viteza impusa cu una sau mai multe mile pe ora a scazut de la 90% la 70-80% in aceeasi perioada. Acelasi studiu a indicat o scadere a numarului de soferi care depasesc viteza legala cu peste cinci mile pe ora, de la 70% la 30-40%, in decurs de sase luni.

Imbunatatirile continue ale protocolului de siguranta joaca un rol cheie in dezvoltarea unor organizatii sigure.  Avand in vedere ca accidentele nu pot fi evitate, investigatiile post-accident duc adesea la o mai buna intelegere a ameliorarii procesului si la noi moduri de a efectua o sarcina in mai multa siguranta.

CREAREA UNEI CULTURI A SIGURANTEI

Chiar daca angajarea persoanelor potrivite este primul pas in crearea unui mediu de munca mai sigur, pentru a avea succes, programele de siguranta trebuie sa fie comprehensive. Companiile trebuie sa implice angajatii, si sa creeze o cultura de constientizare a necesitatii sigurantei, care sa integreze tot personalul, de la angajatul de pe cea mai de jos treapta a ierarhiei, la directorii companiei.

Madalina Balan, Managing Partner
HART Consulting

Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Dr. Carmina Smith, Ewopharma AG Romania
O pot recomanda fara rezerve pe d-na Rodica Obancea ca pe un coach extrem de competent si valoros. Am fost impresionata de entuziasmul si dedicarea de care a dat dovada Rodica, precum si de calitatea muncii ei. Programul de coaching m-a ajutat pe mine si echipa mea sa obtinem impreuna rezultate superioare. Dr. Carmina Smith, Country Manager Ewopharma AG Romania
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting