0730 556 541
consulting@hart.ro

Creativitate in leadership

25 Oct 2013

Interviu BIZ:

BIZ: Potrivit unui studiu realizat de IBM in anul 2010, pe un esantion de 1.500 de CEO, cea mai importanta abilitate a unui CEO este creativitatea. Cat de adevarata mai este informatia, acum, la trei ani de la realizarea studiului si de ce / de ce nu?

BIZ: In ce masura crezi ca poate fi creativitatea din randul angajatilor un element cheie al succesului profesional si de ce?

Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting: Cercetarile arata ca, pentru succesul financiar al unei companii, creativitatea este esentiala. Mai mult, creativitatea e o trasatura de personalitate cu un grad foarte mare de dezirabilitate in mediul de business.  Robert Hogan si John Morrison cred ca managerii buni sunt mai degraba stabili, practici si preocupati de mentinerea ordinii si tinerea sub control a costurilor. Oamenii creativi sunt idealisti, nonconformisti si au tendinta de a nu fi preocupati de aspectele financiare.

Din punct de vedere psihologic, intr-o organizatie, personalitatile manageriale si cele creative sunt dusmani innascuti care sunt predispusi sa nu se inteleaga niciodata reciproc. Cu toate acestea, desi cele doua tipuri sunt opuse psihologice, managerii si oameni creativi au nevoie unul de altul. Managerii buni nu sunt neaparat, in mod natural, inovatori sau creativi, iar oamenii creativi nu sunt de obicei buni manageri. Intr-o organizatie, pentru a-si atinge obiectivele de business, e important sa co-existe cele doua personalitati. Provocarea este data de cum armonizam cele doua perspective in companii.

BIZ: Ce ar trebui sa faca managerii si liderii astfel incat sa implementeze o cultura organizationala care sa incurajeze creativitatea in randul angajatilor? De ce?

Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting: Creativitatea este stimulata de libertate si de flexibilitatea la locul de munca. 

Cercetarile de la Hogan Assessments demonstreaza ca angajatii inovatori tind sa aiba mai multa viziune, tind sa vada lucrurile dintr-o perspective mai ampla si se concentreaza pe ceea ce conteaza. Minusul lor poate fi insa faptul ca sunt mai putin concentrati pe executie si pe derularea aspectelor mai rutiniere si mai putin interesante din business.

Cateva sfaturi pentru manageri care doresc sa creeze o cultura centrata pe creativitate:

 • Oferiti suport angajatilor creative prin punerea lor alaturi de colegi conventionali care nu ar contesta ideile lor inovatoare, dar care ar accepta sa lucreze cu ei
 • Echipele care performeaza superior sunt cele care au un mix de profile creative cu profile centrate pe detalii si procese  
 • Oamenii creativi trebuie motivati cu proiecte interesante, provocatoare si cu sens, si nu exclusiv cu recompense financiare

Ceea ce franeaza crearea unei culture organizationale centrate pe creativitate si inovatie este rezultatul unui slab management. Liderii care nu sunt capabili sa construiasca si sa mentina relatii eficiente cu angajatii creativi, care nu stabilesc asteptari clare de performanta sau care nu ofera feedback echilibrat si credibil sunt inclinati sa esueze in a stimula un climat creativ.

BIZ: Potrivit evaluarilor cu instrumentele Hogan Assessments, care este portretul robot al unui angajat/ manager creativ? Ce alte trasaturi esentiale pentru mediul de afaceri mai au liderii creativi?

Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting: Psihologii de la Hogan Assessments au comparat recent date din 360 feedback cu evaluarile de personalitate - Inventarul de personalitate - HPI (punctele forte si ariile de dezvoltare in conditii obisnuite, de zi cu zi); Profilul de dezvoltare - HDS (puncte forte folosite in exces) si Inventarul de valori si motivatii - MVPI (valori cheie si factori motivationali).  

Colegii, managerii directi si clientii au descris ca fiind inovatori, creativi pe cei care au obtinut scoruri mai ridicate la:

 • Inventarul de personalitate (HPI): Ambitie (initiativa, incredere in sine, orientare spre rezultate, leadership), Sociabilitate (extraversie, comunicativitate) si Curiozitate (creativitate, interese intelectuale variate, viziune)
 • Inventarul de valori si motivatii (MVPI): Putere (nevoia si motivatia de a avea succes)
 • Profilul de dezvoltare (HDS): Aroganta (incredere in fortele proprii neobisnuita), Manipulare (sarmanti, cu apetit pentru risc), Melodrama (cu nevoia de a atrage atentia asupra lor)

Pe de alta parte, acelasi grup a identificat ca fiind mai putin inovatoare persoanele care au avut scoruri mai mari la urmatoarele scale:

 • Volatilitate emotionala (initial intensi, pasionali, dar ulterior usor demoralizati)
 • Precautie (cu aversiune fata de riscuri)
 • Perfectionism (meticulosi si micro-manageri)
 • Submisivitate (dornici de a fi pe placul sefilor, reticenti la a actiona independent)

Inventarul de valori si motivatii (MVPI):

 • Securitate (nevoia de structura si ordine)

Profilele creative:

 • Sunt mai deschise catre noi experiente
 • Accepta informatia din surse variate si au nevoia de a organiza  aceasta informatie 
 • Au o energie ridicata 
 • Au capacitatea de a produce o abundenta de idei 
 • Au o motivatie puternica de a se auto-promova
 • Sunt idealisti, non-conformisti si nu foarte preocupati de aspecte financiare 

BIZ: Ce avantaje poate avea o companie care isi construieste echipele in jurul unor lideri creativi? Dar dezavantaje?

Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting:

Avantajele companiei inovatoare:

 • Va fi cu un pas inaintea concurentei
 • Va gasi modalitati noi de a surmonta obstacole
 • Va oferi servicii si produse mai bune si diferentiate pentru clienti

Dezavantaje:

 • Se poate pierde in idei care sa nu ajunga sa fie executate, puse in practica si va fi mai putin atenta la implicatiile financiare
 • Cand sunt prea multe personalitati puternice si creative intr-un loc acestea se pot pierde in dorinta de succes si competitivitate 

BIZ: Ca psiholog, crezi ca se poate invata creativitatea? Ce tehnici ar putea aplica un angajat sau un manager pentru imbunatatirea procesului?

Creativitatea este sporita de libertate si flexibilitate la locul de munca. Un manager nu trebuie sa-si constranga angajatii sau sa-i forteze sa urmeze anumite reguli si procese. Trebuie sa ii lase sa lucreze de acasa sau de unde le este comod, avand un program flexibil. Toata lumea este mult mai probabil sa fie creativa in conditii spontane, imprevizibile.

Oamenii creativi au viziune, sunt capabili sa perceapa imaginea de ansamblu. Tocmai de aceea, motivarea in cazul acestora necesita o atentie deosebita. In cazul lor, remuneratia financiara nu este suficienta pentru a fi fericiti cu munca lor. Ceea ce ii motiveaza este sentimentul ca munca lor este una semnificativa, importanta, plina de sens si relevanta.

 Publicat in editia print din luna octombrie a BIZ

 • Creativitate in leadership - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Mihaela Flamaropol, Raiffeisen Bank
Folosim in cadrul companiei noastre instrumentele de evaluare Hogan de aproape un an, timp in care le-am utilizat atat pentru colegii nostri propusi spre promovare, cat si pentru candidatii externi pentru pozitii manageriale. S-a stabilit o corelatie intre competentele bancii si scalele instrumentelor de evaluare HPI si HDS, s-a urmarit profilul persoanei evaluate si s-au identificat astfel zonele
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting