+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Cum ar trebui sa se comporte o echipa bine antrenata

08 Noi 2012

Organizatiile sunt ca automobilele. Nu merg singure decat la vale. Ca sa functioneze, au nevoie de oameni. Si nu de orice fel de oameni, ci de oamenii potriviti. De la soferul potrivit care sa mearga pe drumul bun, pana la tehnicienii din service care sa o repare bine atunci cand este nevoie.
De eficienta si eficacitatea angajatilor depinde cat de bine functioneaza “masinaria” organizatiei.

Dar oamenii sunt imperfecti. Formeaza echipe imperfecte. De fapt, ceea ce ii aduce impreuna ii si desparte - colaborarea. Colaborarea dintre oameni, echipe, departamente, proiecte este cimentul care uneste fiecare parte a organizatiei cu cealalta si o face sa functioneze, exact ca un automobil. Paralela pe care o fac intre o organizatie si un automobile nu este intamplatoare, ambele sunt sisteme si sunt cateva principii de functionare eficienta, care se pot aplica in ambele cazuri. Unul dintre ele este legat de directie, sau cum spunea un client “daca ai putea face in asa fel incat toata lumea dintr-o organizatie sa mearga in aceeasi directie, ai putea domina orice ramura economica, pe orice piata, ai putea face fata oricarei concurente, in orice moment”. Este opinia unui Director General cu a carui echipa de management am lucrat ca si coach, tocmai pentru a face masinaria sa functioneze la intregul ei potential.

Echipa respectiva avea o istorie destul de lunga de lucru impreuna. Directorul General i-a recrutat pe toti atunci cand au deschis filiala din Romania acum 10 ani, iar pe parcurs a mai venit doar un membru nou in zona de Business Development. Organizatia activeaza in industria de IT&C si este compusa din 6 manageri seniori si Directorul General.

Imperfectiunea este un dascal foarte bun. In aceasta echipa desi membrii lucrau impreuna de mult timp, nu erau eficienti impreuna. Sau cel putin asta era opinia Directorului General. Din perspectiva lui dar si a sefilor de la firma mama, filiala din Romania nu avea aceeasi performanta cu filialele din alte tari in care structura era similara. Printre solutiile pe care le-au gasit pentru rezolvarea problemelor legate de performanta, au fost consultanta in management si coachingul echipei manageriale. Au ales sa faca un proces de coaching de echipa care sa-i ajute sa transforme sistemul pe care l-au construit impreuna intr-unul performant si care invata, avand in vedere specificul industriei de IT.

Antrenarea unei echipe (coaching de echipa) presupune asistarea de catre coach a sedintelor operationale ale echipei impreuna cu cateva ateliere desfasurate pentru atingerea unor rezultate specifice. Acesta a fost procesul de coaching agreat cu echipa pe durata unui an in vederea atingerii unor indicatori de performanta net imbunatatiti fata de anul precedent. 

Antrenamentul a atins cateva puncte cheie, care odata rezolvate de echipa, au facilitat producerea rezultatelor. Sedintele echipei se desfasurau intr-o aparenta armonie, in care toti participau mai mult sau mai putin si nu decideau ceva concret si ferm, la final. Conflictul in opinii profesionale, care este manageriat sa conduca catre noi sensuri si intelesuri, este un proces foarte creativ si incarcat de energie. Dar pentru a genera acest proces in echipa ai nevoie sa confrunti luptele de putere si manipulare intre membri, coalitiile in care ei sunt de acord sa nu se schimbe nimic, adica sa pui toate cartile pe masa. Ceea ce s-a intamplat si aici.

Un alt punct cheie al procesului de coaching a fost legat de asumarea responsabilitatii, fiecare manager pe aria lui de actiune si clarificarea ambiguitatilor legate de rezultatele care trebuie livrate, rolul si contributia fiecarui in livrare, sistemele de monitorizare si recompensare. Procesul de coaching s-a desfasurat pe durata unui an, primele 6 luni ca si coach am asistat echipa la fiecare 2 saptamani si dupa, o data pe luna. Una dintre cele mai importante lectii pentru aceasta echipa a fost, ca de fapt nu totul depinde doar de lider (Directorul General), ci succesul lor ca echipa este si responsabilitatea lor, in aceeasi masura cu liderul. Iar iesirea din starea de pasivitate si asumarea actiunii, a fost una dintre cele mai mari realizari ale lor.

Atunci cand esti in afara si te uiti la modul de functionare al unui mecanism, sistem, echipa poti vedea usor, coerenta sau incoerenta actiunilor din interior. Ca acest sistem sa dea rezultate performante sunt multi factori care trebuie avuti in vedere, factori a caror actiune este una sistemica. Dar, dint-o perspectiva simpla, munca de echipa se reduce, de fapt, la aplicarea unui numar mic de principii pe o perioada lunga de timp.

Rodica Obancea, Coaching Partner
HART Consulting

Un material pentru Revista Cariere

  • Cum ar trebui sa se comporte o echipa bine antrenata - HART Consulting
Testimoniale
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Ana Georgescu, MediaPro Interactiv
Foarte bine organizat si structurat, cursul (Selection & Interviewing Skills) mi-a oferit sansa de a invata si dezvolta noi abilitati si competente in recrutare si selectie. Ana Georgescu, MediaPro Interactiv
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting