+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

High Potential - O perspectiva psihologica asupra potentialului inalt in organizatiile din Romania

01 Apr 2014

Organizatiile care au o pepiniera de talente bine dezvoltata au de 13 ori mai multe sanse de a avea rezultate superioare decat competitorii lor. Companiile pot evita greseli in identificarea potentialului prin utilizarea unor metode consacrate de evaluare a comportamentelor care prezic succesul. Deseori, persoanele din management si din HR fac apel la judecata subiectiva si omit sa se uite la ceea ce este cu adevarat si stiintific important pentru predictia performantei.

Un studiu global realizat de compania DDI (2011) arata faptul ca doar 44% dintre departamentele de HR au pus la punct un program articulat de identificarea si managementul angajatilor cu potential inalt. Pentru piata din Romania nu exista o statistica clara in acest sens si exista tendinta de a fi echivalat cu procesul de evaluare a performantelor. Din pacate, nominalizarea si evaluarea angajatilor cu potential inalt este de multe ori un proces redus sau pierdut in procesul mai larg al evaluarii performantelor.

In acest context, HART Consulting si-a propus sa creeze premisele unui proces riguros de evaluare a celor cu potential inalt prin identificarea stiintifica a profilului angajatului High Potential, plecand de la opiniile unui panel de experti din organizatiile din Romania, coroborate cu experienta internationala de peste 30 de ani a companiei Hogan Assessments.

Studiul realizat in primul trimestru al anului 2014 ofera raspunsuri cu privire la ceea ce facem corect atunci cand vorbim de high potential si unde si cum ar trebui sa imbunatatim practicile actuale.

Cea mai mare provocare pe care o organizatie o intampina in acest demers este definirea corecta a ceea ce inseamna „potential inalt”. Un angajat High Potential este definit pe 2 axe:

  • Performanta ridicata si constanta in timp 
  • Potential ridicat pentru a ocupa in viitor pozitii cu 1-2 niveluri peste postul ocupat actualmente 

Daca pentru evaluarea performantei majoritatea organizatiilor au metrici bine puse la punct, dificultatea este intampinata in momentul in care trebuie masurat potentialul.

  • Cum ii identificam pe cei cu potential inalt? 
  • Ce face un angajat cu potential inalt diferit fata de ceilalti? 
  • La ce ne uitam cand vorbim de potential inalt? 
  • Care sunt perceptiile persoanelor implicate in nominalizarea celor cu potential inalt?

Identificarea corecta a talentelor este un proces crucial pentru succesul unei organizatii. Acest material a fost realizat in folosul clientilor nostri si vine sa ofere raspunsuri la intrebarile de mai sus.

Vom prezenta rezultatele obtinute pe data de 16 aprilie in cadrul unei mese rotunde dedicata companiilor care au participat la studiu, urmand ca ulterior sa dam publicitatii rezultatele cercetarii. Va invitam sa ne urmariti luna aceasta pe blogul si site-ul www.hart.ro pentru detalii. Pentru ma multe informatii despre identificarea corecta a angajatilor cu potential inalt puteti discuta cu un consultant HART Consulting.

 

  • High Potential - O perspectiva psihologica asupra potentialului inalt in organizatiile din Romania - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Mariana, Consultant HR
Instrumentele de evaluare Hogan sunt unele dintre cele mai analitice si minutioase instrumente cu care am avut ocazia sa lucrez, oferind multa acuratete in elaborarea profilului angajatului. M-a impresionat modul intuitiv si lejer in aplicarea metodologiei si interpretarea rezultatelor in interactiunea celor 3 instrumente. Pentru o viziune generoasa in intelegerea profilului angajatului recomand
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting