0730 556 541
consulting@hart.ro

Jules Verne, Isaac Asimov si Star Trek sau o cultura bazata pe stiinta

15 Mai 2013

Am ajuns la ultimul articol din seria celor zece tipuri de cultura organizationala. Si in acest articol vom vorbi tot despre valori si cultura, si nu despre science-fiction. Cu toate ca...

In prezent, exista din ce in ce mai multe companii si organizatii din intreaga lume care pot parea desprinse din romanele sau filmele Science Fiction. Sau cel putin daca ne gandim la tehnologiile pe care aceste organizatii le dezvolta, cu siguranta ne aduc mai aproape de zona SF-urilor.

Nu intentionez sa trec prin istorie de la antichitate sau revolutia industriala pana in prezent, ci o sa ma refer aici doar la ultimii zece ani din viata noastra si la schimbarile pe care acestia le-au adus.

Avem aproape toti e-mail, suntem aproape mereu conectati la acesta, avem acces la retele sociale unde  la trei click-uri distanta putem sa vedem ce i-ar placea unui coleg cadou de ziua sa si la inca trei click-uri distanta putem sa-l si comandam.

Procesorul computerului meu este de aproximativ 25 ori mai puternic decat cel pe care il aveam acum 10 ani, iar telefonul meu din buzunar are o putere de calcul mai mare decat avea calculatorul meu din acea perioada.

Viitorul se arata si mai promitator pana la masini care se conduc singure, iar intreaga realitate devine augmentata (Realitate augmentata (AR) este un live, un direct sau indirect, de vedere fizica, in lumea reala de mediu, ale carei elemente sunt completate de catre calculator, generate de intrari senzoriale, cum ar fi de sunet, video, grafice sau date GPS) cu ajutorul unei perechi de ochelari conectati la internet despre care am citit frecvent in presa in ultima perioada.

Deja cu totii avem in minte companiile din industria IT, liderii mondiali, care au facut posibile toate aceste schimbari. Astfel de organizatii valorifica stiinta si tehnologia, insa in pozitii de CEO nu este nici Isaac Asimov si nici vreun personaj din Star Trek.

Aceste organizatii sunt conduse de persoane reale, in carne si oase, care au ca valoare personala „Stiinta” si care sunt in pozitia necesara de a fi la carma acestor organizatii si de a le indrepta spre noi tehnologii. 

Conform  Profilului Motivatiilor Valorilor si Preferintelor acele persoane care obtin scoruri mari la scala  „Stiinta” au ca forte motrice:

 • Intelegerea modului de functionare a lucrurilor
 • Prefera deciziile bazate pe date si numere
 • Au o dorinta acerba de a explora noi tehnologii
 • Cauta mereu sa gaseasca raspunsurile potrivite pentru solutionarea problemelor
 • Vor mereu sa invete si sa fie la curent cu noutatile din domeniul lor de activitate

De asemenea, astfel de persoane prefera si creeaza un mediu de lucru in care:

 • Este recompensata analiza logica si rationala
 • Este sprijinita cercetarea empirica, inovarea si dezvoltarea de noi tehnologii
 • Modernizarea este continua si noile tehnologii mereu primite si testate
 • Toata lumea este incurajata sa puna la indoiala modul in care un lucru functioneaza si sa se gandeasca mereu cum ar putea sa fie imbunatatit

Insa, reversul medaliei tine de faptul ca astfel de persoane pot:

 • Sa nu aiba incredere in decizii rapide si care nu au fost indelung analizate si sustinute de date
 • Sa prefere analiza si meta-analiza in detrimentul actiunii
 • Se pot opune la tot ceea ce inseamna aprecieri emotionale, experiente individuale si la tot ceea ce nu are rigoarea epistemica
 • Pot avea o tendinta instinctiva de a contesta si de a pune sub semnul intrebarii opiniile tuturor, mai ales daca nu sunt insotite de dovezi clare, eventual date empirice
 • Sa aiba o aversiune puternica fata de tot ceea ce tine de superstitii, noroc, horoscop, destin, karma si orice altceva ce nu poate fi masurat

„Stiintific” vorbind, nu este suficient ca doar o persoana din conducerea unei companii sa aiba ca valoare stiinta si cu siguranta sunt si alti factori care contribuie la dezvoltarea de noi tehnologi.

As vrea ca ultimele idei ale acestui articol sa fie acurate din punct de vedere de stiintific, asa ca voi mentiona faptul ca multe din afirmatiile din acest articol sunt simple ipoteze, o parte ce au fost testate si demonstrate, o parte ce ar trebui sa fie testate. Datele empirice pe care le-am cules din diferite organizatii in cursul diferitelor proiecte pe care le-am derulat in industria IT sustin faptul ca in organizatiile IT, „Stiinta” este o valoare.

Mai multe detalii si studii de caz despre acest subiect puteti afla participand la Conferinta HART HR Strategic, organizata de HART Consulting si sustinuta de revista Cariere, ce are ca tema: „CEOs and organizational culture: what makes it or breaks it?”, din 22 mai 2013.

Cristi Mihai
Consultant / Head of Psychology Department
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

 • Jules Verne, Isaac Asimov si Star Trek sau o cultura bazata pe stiinta - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Dana Cazac, Dr. Reddys Laboratories Romania
Poate fi pus in practica imediat. Un real ajutor in a descoperi ce ai facut bine si ce mai ai de imbunatatit.
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting