+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Liderul - un bun politician

20 Iun 2013

Ca si coach am lucrat de curand cu un manager pe care il deranja foarte tare comportamentul sefului sau, un om destul de dezagreabil, fara abilitati de lider, din cate spunea managerul. A venit sa lucreze cu mine ca si coach dupa o perioada de ani de stres si de strans din dinti, cautand intr-un fel o confirmare a deciziei interne luate – de a parasi organizatia. Si astfel si-a facut un plan de actiune care consta in a se intalni cu mai multe agentii de recrutare. Dupa numai cateva sesiuni e coaching, am aflat ca seful lui a parasit compania, iar el a fost selectat sa ocupe locul vacant.

Care este lectia aici?

Aud frecvent manageri care au ajuns la un nivel inalt intr-o organizatie nationala sau multinationala, sau isi doresc sa ajunga la nivel inalt, ca unul dintre principalele obstacole care stau in calea atingerii acestui obiectiv sunt legate de politica. Sau mai degraba despre abilitatile politice ale unui manager.

Competenta politica a unui lider se refera la capacitatea de a construi aliante si parteneriate pentru atingerea obiectivelor organizationale. Din experienta mea, coachingul este un proces bun de antrenare a acestor abilitati.

“Nu stiu sa fac politica”, “Imi dau seama ca am nevoie de alte competente cu sefii cei mari, dar nu le am”, “ceva imi scapa cand vine vorba de a influenta in sus”. Politica pare a fi o “limba straina pe care majoritatea o urasc, dar si-ar dori sa o vorbeasca fluent”. Perspectiva cea mai frecventa este cea in care politica este o activitate distructiva, care ne facem sa ne pierdem timpul si ne abate de la obiectivele noastre. Sunt multe companii in care am auzit ca “totul este foarte politic” in sensul in care “totul se misca greu, nu am nicio influenta…” Cred ca ne ajuta aici sa diferentiem intre jocuri politice, de putere si manipulare pe care oamenii “le joaca” in organizatii, jocuri care au un caracter repetitiv si care se desfasoara dupa un tipar, care au o finalitate negativa pentru toate partile implicate si a fi ca lider, intr-o pozitie in care poti avea influenta si impact in intreaga organizatie, daca stii cu cine sa te aliezi atunci cand iti sustii ideile, daca ai o abordare strategica si colaborativa. Ca lider cand poti fi asertiv atunci cand iti vine usor sa dai un raspuns agresiv (sa ceri ceea ce ai nevoie, spui NU, dai feedback si initiezi negocieri) atunci cand poti sa fii vulnerabil si sa te simti ok cu starea aceasta sau cand poti sa asculti pana la capat si poti auzi si ceea ce nu spune interlocutorul tau – ai bine antrenate abilitatile politice.

Un lider are nevoie sa fie un bun politician. Am cunoscut si conducatori care au vazut oportunitatea de a “invata politica” sau si-au dat seama ca daca vor sa atinga obiectivele pe care si le-au asumat, nu o pot face singuri, oricat de buni profesionisti ar fi ei sau oricat de inalta in ierarhie ar fi pozitia lor.

Este o nevoie din ce in ce mai mare in organizatii de manageri care sa aiba abilitatea de a vorbi formal cu colegii lor, dar si de a comunica transversal la alte nivele sau si cu institutiile statului si nu numai.  Multi manageri trebuie sa vorbeasca  cu avocati, consultanti, lobbisti pentru diferite interese, partide politice sau clienti. Alti manageri au nevoie sa activeze intr-un mediu foarte reglementat. Promovarea unei anumite imagini a companiei, relatia cu presa, cererea din ce in ce mai mare de transparenta, tehnologia, necesita competente politice inalte, pe langa cele de management cerute de job.

Din experienta mea in astfel de proiecte, dezvoltarea abilitatilor politice se face in practica: ai nevoie sa iti acorzi timp pentru reflectie, sa inveti din greselile pe care le-ai facut si sa gasesti optiuni de a nu le repeta. Ai nevoie sa stii sa te provoci constant si sa gasesti perspective noi si ai nevoie sa stii sa observi fara sa intervii sa salvezi situatia.

In organizatiile din ce in ce mai complexe in care activam, avem nevoia de a intelege simultan ceea ce se intampla in mediul extern in mediul inconjurator, dar si in mediul interior – sa putem reconcilia ambele medii si sa avem un comportment adecvat acestei noi realitati. Pe scurt, un client a concluzionat foarte bine un proces de antrenare a abilitatilor politice: ”acum pot sa gandesc inainte sa vorbesc si sunt si situatii in care ii influentez pe cei de deasupra mea”. 

Rodica Obancea
Coaching Partner
HART Consulting

Un material publicat in Revista Cariere

  • Liderul - un bun politician - HART Consulting
Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Irina, Recruiter, Engineering
Hogan Assessment - sesiune captivantă de informare si dezvoltare personală! Multumesc trainer-ului pentru experienta oferită È™i maniera profesionistă de susÈ›inere a cursului. Rezultatele testelor oferă informaÈ›ii importante despre personalitatea umană, putând fi utilizate in procese de dezvoltare personala, leadership si recrutare!
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting