0730 556 541
consulting@hart.ro

Procesul de selectie: punctul de plecare pentru performanta si profit in organizatie

27 Mar 2013

Un angajator pierde peste 50% din salariul anual al unui angajat daca esueaza in  procesul de selectie. Banii pierduti se aduna din sumele alocate anunturilor de recrutare, onorariilor recrutorilor externi sau salariilor recrutorilor interni, training-urilor de inductie si profesionala din perioada de inceput. O alta sursa de pierdere este data si de faptul ca in primele 3-6 luni angajatul nu este total sau deloc productiv.

In concluzie, in momentul in care un angajat pleaca in primele 6 luni de la angajare, aceasta situatie se transforma intr-un adevarat «aspirator financiar» pentru organizatie, fara a mai lua in calcul implicatiile emotionale si reputationale pentru companie.

Daca ne referim la procese de selectie ample, cum sunt cele derulate in Call Centere, in companii care activeaza in domeniul BPO, retail sau in cel industrial, atunci costurile asociate cu selectiile eronate se multiplica semnificativ.

Sute de studii derulate de psihologi demonstreaza ca pentru un proces de selectie reusit, care sa asigure profit si angajament pe termen lung, sunt necesare utilizarea unor instrumente psihometrice obiective, cu un grad ridicat de predictibilitate - scorurile obtinute la aceste teste coreleaza cu performanta angajatului.  

Daca la acest criteriu al predictibilitatii asupra performantei viitoare se adauga si cel al eficientei din punct de vedere al timpului de aplicare (testele computerizate si online) si cel al investitiei financiare optime, atunci organizatiile pot avea numai de castigat daca aplica mai multa rigoare in procesele de selectie.

Pentru pozitii de entry-level si non-manageriale

Cei mai eficienti predictori ai performantei viitoare ai unui angajat sunt : 

  • inteligenta (rationamentul inductiv, abilitatile verbale si numerice) si 
  • personalitatea 

De aceea instrumentele psihometrice care evalueaza aceste criterii sunt folosite eficient in procesele de selectie, in faza de screening.

Aplicati bateria de evaluare psihologica Schuhfried KeyHR in faza de screening in selectie (evaluarile computerizate BFSI, INSSV) si in 50 de minute identificati cu un inalt grad de precizie persoanele potrivite pentru a merge mai departe in etapa urmatoare de selectie.

Pentru etape mai avansate in selectie pentru pozitii specializate (ex: ingineri, specialisti IT, operatori care lucreaza cu utilaje complexe, cadre medicale etc) optati pentru evaluari suplimentare care determina precis gradul de compatibilitate cu anumite criterii specifice postului (ex: abilitati tehnice, atentie concentrata, viteza de reactie,  toleranta fata de stress, profilul personal de siguranta, etc.).

Pentru pozitii manageriale

Cel mai eficient predictor al performantei manageriale este personalitatea cu cele 3 fatete critice :

  • valori si factori motivationali 
  • comportamente in conditii de zi cu zi si 
  • comportamente exagerate care apar in situatii de stres, oboseala, presiune si care pot frana performanta

Aplicati suita de evaluari premium Hogan Assessments (evaluarile online HPI, HDS, MVPI) pentru a asigura o selectie eficienta a managerilor la orice nivel organizational. Aflati, astfel,daca un candidat are setul de valori potrivite cu cele ale organizatiei, daca are competentele manageriale necesare si daca prezinta comportamente toxice pentru echipa pe care o va coordona.

Pentru etape mai avansate in selectie pentru pozitii de mid si top management, puteti aplica un centru de evaluare (assessment center) pentru a spori gradul de acuratete a procesului, avand in vedere impactul ridicat al deciziei asupra organizatiei.  

Pe baza instrumentelor psihometrice se pot realiza studii de validitate interna pentru a oferi o solutie personalizata pentru cerintele specifice ale unei organizatii. In urma unui astfel de studiu se asigura o aliniere perfecta intre cerintele postului in termeni de sarcini si responsabilitati si caracteristicile necesare angajatului pentru a face fata cu succes acestora. Mai mult, un studiu de validitate interna ofera informatii privind importanta (in ordine) a dimensiunilor evaluate, precum si scorurile minime acceptabile pentru angajare. In felul acesta se poate asigura angajarea doar a acelor persoane care vor avea performante ridicate.

Implementarea unui proces de selectie riguros asigura beneficii la nivel operational atat pentru departamentul de resurse umane, cat si pentru organizatie - timpul dedicat interviului, pregatirea rapoartelor despre candidati, prezentarea rezultatelor viitorului manager,  dar si in termeni financiari la nivel de business: angajati mai productivi sau o rata mai scazuta a fluctuatiei de personal.

Madalina Balan
Managing Partner
HART Consulting

 

Testimoniale
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
Andreea Tiță, HR Trainee, Schneider Electric
Cursul de Instrumente si Tehnici de Selectie pentru mine a adus structura si claritate. Ofera exact ceea ce promite. Faptul ca am avut exemple concrete dar si exercitii de lucru care sa ne provoace mintea a fost un mare avantaj. Am ramas cu multe informatii utile (foarte bine structurate in curs) de care ma folosesc si acum in activitatea mea si catre care revin atunci cand simt ca ma
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Politica date personale | Sitemap
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting