021 310 54 57
consulting@hart.ro

Valorizezi securitatea si stabilitatea la locul de munca?

24 Apr 2013

Ati intrat vreodata intr-o organizatie in care sa va fi surprins inca de la intrarea ordinea desavarsita ce denota o atentie fata de detalii aproape obsesiva, cu carti si dosare asezate in biblioteca si in rafturi la linie, fara abateri, cu proceduri si reguli foarte clar delimitate si mereu respectate, cu angajati extrem de politicosi si reverentiosi, iar interlocutorii pe care sa ii asteptati la discutie sau intalnire sa vina la ora fixata, fara vreo intarziere.

Iar cand o astfel de organizatie trebuie sa semneze vreun contract, procesul decizional se intinde pe o buna bucata de timp, sunt solicitate tot felul de documente suplimentare si asigurari, sunt stabilite multe intalnire, demo-uri de produs etc. Va suna cunoscut?

In general, in cadrul unei companii de acest tip, echipa de management are state vechi in functiile respective, avand o traditie in acea structura.

Robert Hogan asociaza aceste comportamente si trasaturi cu un scor ridicat la scala „Securitate” din Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte, unul dintre cele mai bune instrumente de identificarea a valorilor personale care au impact asupra activitatii profesionale, precum si identificarea compatibilitatii intre valorile personale si cultura organizationala.

Toate aceste comportamente pornesc de la fiecare dintre angajati, dar mai ales de la lider. El fiind cel care impune anumite valori sau care le cultiva in mod deosebit. Astfel, liderii cu un scor ridicat pe scala „Securitate” sunt preocupati de valorizarea certitudinii, predictibilitatii si a unui mediu cu risc scazut, evitand chiar si riscurile care le pot spori sansele de a castiga mai bine. Sunt interesati in mod special de structura, ordine, predictibilitate si planificarea pentru viitor. Au un stil de viata organizat in jurul minimizarii riscurilor de orice fel, a incertitudinii si a criticilor.

Totodata, prefera un mediu de lucru stabil si sigur, nu le place ambiguitatea si nici chiar evaluarea performantelor profesionale. Nu le-ar fi confortabil sa lucreze in organizatii dedicate asumarii riscurilor, care abordeaza practici financiare inovatoare si care utilizeaza pe scara larga consultanti de management.

Acesti lideri sunt motivati de minimizarea riscurilor financiare si de o buna si riguroasa planificare a propriilor agende cu cat mai mult timp inainte. Stilul lor de leadership se va concentra pe evitarea riscurilor care nu sunt necesare si pe valorizarea angajatilor care nu creeaza probleme suplimentare si care sunt la fel de organizati si rigurosi ca ei.

Liderii cu un scor ridicat la scala „Securitate” vor avea tendinta de a promova un mediu de lucru in care:

  • Accentul cade pe respectarea regulilor si procedurilor standard
  • Incurajarea certitudinii si eliminarea ambiguitatilor
  • Concentrarea pe siguranta locului de munca
  • Minimizarea riscurilor financiare

O cultura in care predomina securitatea ca valoare este una care are putin toleranta fata risc si imprevizibil. Intr-o astfel de cultura se regasesc ca prioritati planificarea activitatii, analiza riscurilor, iar deciziile sunt luate cu maxima atentie. Pe de alta parte, va fi abundenta in proceduri de securitate, coduri de acces, planuri de supraveghere si un accent major pe minimizarea riscurilor.

Iuliana Manza
PR Coodinator
HART Consulting

Material publicat in Revista Cariere

  • Valorizezi securitatea si stabilitatea la locul de munca? - HART Consulting
Testimoniale
(Mircea Vlastean, Henkel Romania)
Cursul iti deschide perspectiva cunoasterii proprii in sensul in care te provoaca sa faci lucruri noi sau intr-un mod diferit, te invata sa stii sa asculti pentru a-l intelege pe celalalt. Te ajuta sa structurezi etapele de coaching si sa-l provoci pe celalalt sa plece cu un rezultat, dar si cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a-si atinge obiectivul in timpul dorit. Mircea Vlastean,
(Roxana Tronaru, BRD - Groupe Societe Generale)
Am lucrat cu echipa de la Hart Consulting pentru dezvoltarea unor exercitii de tip joc de rol - parte integranta din Centrele de Evaluare din cadrul BRD GSG. Consultantii au fost inca de la inceput foarte receptivi la nevoile noastre, am construit impreuna structura proiectului si am comunicat eficient pe tot parcursul acestuia. In cadrul sesiunilor de follow-up, specialistii de la Hart au
(Magdalena Vrajitoru, RBS Romania)
Am elaborat si desfasurat cu HART Consulting mai multe centre de evaluare si dezvoltare intre anii 2007 si 2008. Obiectivele acestor proiecte au fost: Evaluarea competentelor manageriale pentru angajatii din banci si retail. Selectia pentru avansarea in cariera. HART Consulting utilizeaza diferite exercitii personalizate, adaptate fiecarui profil de competente. HART a efectuat trainingul
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting